2010. június 29.
fehércsoki mousse ribizlivel
mivel szombaton felvásároltam a hunyadi téri piac ribizli-tartalékait, ribizlis receptek következnek. egy eszeveszettül finom fehércsoki mousse alapjaként debütált, s nem is akárhogy! az a jellegzetes savanykás íz nagyszerűen kiegészíti az édes fehércsokit. pierre hermé csokoládé mousse receptjét vettem alapul.

hozzávalók:
(4 adag)
2 nagy női marék ribizli
cukor/méz
170 g fehércsokoládé
80 ml tejszín
1 tojássárgája (szobahőmérsékletű)
4 tojásfehérje (szobahőmérsékletű)

a ribizlit megmostam, leszemeztem, majd cukrot hozzáadva robotgépben pürésítettem. jó kis kocsonyás állaga lett.
vízfürdő felett egy hőálló tálban megolvasztottam a fehércsokit, majd félretettem. felforraltam a tejszínt, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntöttem a fehércsokihoz. alaposan hozzákevertem a tojássárgáját, majd hagytam kihűlni.
felvertem a tojásfehérjéket. a harmadát belekevertem a fehércsokis keverékbe, majd óvatosan, további két részletben a többit is.
4 pohár aljára ribizlit tettem, és arra kanalaztam a habot.
legalább 1 órát a hűtőben kell pihentetni.
ribizlivel és pisztáciával díszítettem.
tapasztalat: egy éjszakán át a hűtőben tartva legjobb az állaga!

Megosztás
2010. június 23.
eat art 4
Morning and melancholia
Megosztás
Szólj hozzá!
Címkék: eat art
2010. június 10.
padlizsángolyók
a padlizsánnak sokszor nem tudok ellenállni. ez női dolog, meglátom azt a színt, azt a formát, és elvesztem. mondjuk most határozott helye volt, a pita és a tzatziki adott volt, s bár eredetileg cukkinilepénnyel szerettem volna az előzőt megtölteni, annak hiányában a padlizsán mellett döntöttem. első ötletem az volt, hogy csak karikákra vágom és megsütöm, aztán eszembe jutott egy jobb megoldás. padlizsángolyót még úgysem csináltam, pedig már régóta izgatta a fantáziámat. a youtube-on véletlenszerűen megnéztem egy videót, és aszerint készítettem el. érdekessége, hogy nincs benne tojás, viszont van benne tej, ami szerintem nagyon jót tesz neki.
nem utolsó sorban nagyobb mennyiségben lehet a vb-néző találkákra vinni.

hozzávalók:
(kb. 16 golyóhoz)
500 g padlizsán (1 nagyobb darab)
2 gerezd fokhagyma
löttyintésnyi tej
1 zsemle robotgépben morzsásítva + zsemlemorzsa (lehet csak egyik, v csak másik, nekem 1 zsemlém volt erre a célra, a többit boltival helyettesítettem)
só
bors
cayenne bors (elhagyható, én a pikáns íz miatt tettem bele egy keveset)
bazsalikomlevelek
olaj a sütéshez

a padlizsánt villával megszurkáltam, majd 220 °C-os sütőben (gáztűzhelyen 6-os fokozat) 35 percig sütöttem. Lehúztam a héját, fakanállal 4 részre vágtam, és hagytam kihűlni (a felesleges nedvességet öntsük le róla). ezután egy nagy tálban hozzáöntöttem egy kis tejet, a zsemlemorzsát, az apróra vágott fokhagymát, fűszereztem, összekevertem. ilyenkor látszik, hogy kell-e még zsemlemorzsa (nekem kellett). kis golyókat formáztam, meghempergettem zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.
én most pitába töltöttem tzatziki, paradicsom és saláta társaságában, és a sütőben 1 óráig sütött (olajjal kicsit nyakonöntött) apró szemű újkrumplival ettem.
egy másik változat dolce vitánál.

Megosztás
10 komment
Címkék: olasz vb nyár padlizsán sörkorcsolya lakto-ovo
2010. június 08.
kakukkfüves-almával és kecskesajttal töltött jalapeño
már régóta szerettem volna sajttal töltött jalapeñot csinálni, de mindig macerásnak tartottam. most viszont találtam egy olyan verziót, ami nagyon megtetszett. a delicious magazine eredetileg a közelgő foci vb-re ajánlja sör mellé (végül is tényleg vagány megjelenni néhány chillivel egy kerthelyiség kivetítői előtt); nekem viszont az előkészítésnél annyira irritálta a torkom a paprikákból kiszálló erős illat, hogy határozottan ajánlom előtte egy-két tequila elfogyasztását is..

jalapeño chillit először a nagycsarnok földszintjén, a jobb oldalon lévő soron kerestem – szinte sikertelenül. az utolsó árus ugyan előszedett a pult alól egy sárga változatot (habañero), ami tapasztalatai szerint erősségét tekintve sokkal durvább a zöldnél. őszintén én nem mertem megkóstolni, pedig legközelebb be kell számolnom, hogy vajon én is úgy jártam-e, mint az a vevő, aki lezserül beleharapott, majd két kört futott lángokkal a szájában..
végül az ázsia boltban kaptam.
hozzávalók:
8 jalapeño chilli
1 fél zsemle ledarálva
1 kis vagy ½ nagyobb alma meghámozva, magtalanítva, felkockázva
1 közepes lilahagyma apróra vágva
friss kakukkfűlevelek
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
½ citrom leve
120 g lágy kecskesajt
75 g reszelt kemény sajt (pl. parmezán)
olívaolaj
a sütőt előmelegítettem 180°C-ra (4-es fokozat).
a paprikákat hosszában félbevágtam, kiszedtem a magjukat, forrásban lévő sós vízben 2-3 percig főztem, majd jéghideg vízbe tettem őket (blansírozás). lecsepegtettem, majd félretettem.
egy serpenyőben olívaolajon 2-3 percig sütöttem az almát, majd hozzáadtam a lilahagymát és a kakukkfüvet és alacsonyabb lángra téve kb. 7 percig pároltam. ezután hozzáadtam a fokhagymát és kapott még 2 percet. kicsit hagytam kihűlni, majd hozzákevertem a citrom levét és a kecskesajtot (érdemes villát használni).
beletöltöttem a paprikákba, majd egy sütőpapírral bélelt sütőtálba tettem őket, megszórtam a zsemlemorzsával és a reszelt parmezánnal, meglocsoltam egy kis olívaolajjal, majd a sütőben 20-25 percig sütöttem őket.
Megosztás
2010. június 04.
eperfelfújt a hideg nyári napokra
élek alkotói szabadságommal, és „rendes” kép nélkül adom közzé az eperfelfújt receptjét. hiába készítettem elő mindent és loholtam ki fotózni, mire beállítottam a kompozíciót, a soufflé összeesett. akinek nem elég kreatív és erős a képzelőereje, az nézze meg az almafelfújt fotóját, és képzelje el sötét-rózsaszínben. igen, az eperfelfújt rózsaszín.
bár hála a magasságosnak, kisütött a nap, mikor ezen a recepten agyaltam, két dolog keringett a fejemben: szezonális hozzávalóból készüljön a desszert, mégis állja a sarat a mostanában nyakunkba zúduló hideg időben. sikerült is e két kritériumnak megfelelni, de én most már azt szeretném ha nyári idő lenne. júniusnak megfelelő. mert fagyit akarok csinálni. meg enni. ennyi.

hozzávalók:
(4 formához)
300 g eper
50 g liszt
45 g cukor + egy kevés a formákba (nálam most gyümölcscukor)
40 g vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez
200 ml zsírosabb tej
2 tojás
a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozat).
az epreket megmostam, kicsumáztam, robotgépben pürésítettem, és félreraktam.
a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét felvertem, és félretettem.
a tejet egy lábosban elkezdtem melegíteni, miközben egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, hozzáöntöttem a lisztet, és habverővel csomómentesre kevertem. a közben felforrósodott tejet hozzáöntöttem, és jó alaposan elkevertem. ezt egy nagy tálba öntöttem.
hozzáadtam az eperpürét, a cukrot, a tojássárgáját, összekevertem, majd 3 részletben hozzáöntöttem a felvert fehérjét, és óvatosan azt is belekevertem.
a formákat kikentem vajjal, arra cukrot öntöttem, megforgattam őket, hogy mindenhova jusson, és a felesleget kiöntöttem. ezekbe adagoltam a masszát, majd a sütőben 15 perc alatt megsütöttem őket. fontos, hogy ne nyitogassuk a sütőt, mert nem emelkednek fel, vagy összeesnek.
azonnal tálaljuk!
(bár halkan megjegyzem, én hidegen is szeretem..)
Megosztás