2009. július 06.
krémesre sült padlizsánkarikák olívaolajban fokhagymával és dióval
furcsa a kapcsolatom a padlizsánnal. említésekor egyik szemem felcsillan a sült változatára, a padlizsánkrémre, a zakuszkára, vagy a joghurtos padlizsánsalátára gondolva. a másik szemem viszont könnybe lábad, mert eszembe jut az a sok borzasztóan elkészített padlizsán, amikkel éttermekben találkoztam. nem mindig merek grillezett zöldséget kérni, mert sokszor tele van félig megsütött padlizsánnal, az pedig a halálom.
ezen okok miatt leginkább itthon szeretek tojásgyümölcsöt enni, ahol én készítem. ez egy nagyon egyszerű, ám annál finomabb lehetőség. olívaolajban a hűtőben napokig eláll, és nagyon finom pirítóson kecskesajt és paradicsom társaságában.
hozzávalók:
néhány padlizsán
fél fej fokhagyma - egyben, pucolás nélkül
kis marék dió
só
frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj
a padlizsánokat jól megmostam, és kb 1 cm vastagságú karikákra vágtam. lesóztam, és hagytam a levét lecsepegni (ez nálam kb 1 óra volt).
a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozat).
miután lecsepegett, a szeletekről papírtörlővel leitattam a felesleges nedvességet, és sütőpapírra téve, megborsozva, olívaolajjal meglocsolva kb 25-30 percig sütöttem a fél fej fokhagymával együtt (kb félidőnél megfordítottam őket).
miután kihűltek, csatos üvegbe raktam őket az ekkor megpucolt sült fokhagymákkal és a dióval rétegezve, és annyi olívaolajat öntöttem rá, ami ellepte.
az üvegbe tehetünk egész színes borsot, a rózsabors például feldobja a lilás-sárgás hatást.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
duende 2009.07.06. 13:30:00
vegasztromania 2009.07.06. 13:30:00
sajnos erre pontosabb választ nem tudok adni, mert nálam elég gyorsan elfogy :)
stampoasis (alias nokedli) 2009.07.06. 13:30:00
vegasztromania 2009.07.06. 13:30:00
bendegúz, megbeszéljük :)