2009. január 23.
céklafasírt - céklaőrülteknek
ez a hetem a cékla és az édesburgonya bűvöletében telik. egy csomó ötletem támadt felhasználásukat illetően, amit szándékozom szép sorban elkészíteni, és közkinccsé tenni. első megvalósított álmom a céklafasírt. az ihletet az adta, hogy bekúszott agyamba a reszelt cékla látványa, és darált húsra emlékeztetett (nem először asszociálok a cékláról a marhahúsra..). ez nem perverzió, nem a hús utáni elfojtott vágyaimat élem ki a céklán. inkább a kreatív vágyaimnak engedek teret.
nem bírok betelni a cékla színével! újra meg újra rácsodálkozom, hogy hogyan létezhet ilyen csodálatos szín egy zöldség belsejében. az íze viszont megosztja az emberiséget. aki még nem kóstolta nyersen, vagy sütőben sütve, az szabaduljon meg prekoncepcóitól! aki csak szeletelt, ecetes céklát evett eddig, legalább egyszer adjon esélyt a cékla igazi ízének! de ne a céklafasírttal kezdje, markáns, tömény céklasága elriaszthatja a bátor próbálkozót. ez az étel a haladóké! :)
hozzávalók:
(15 céklafasírthoz)
250 g cékla (1 közepes fej)
250 g édesburgonya (kb egy nagy édesburgonya fele)
2 gerezd fokhagyma
1 zsemle nagyságú házi kenyér vízbe áztatva
1 tojás
liszt (teljes kiőrlésű rozsliszt)
kukoricadara
só, bors
egy lehelletnyi toszkán fűszerkeverék
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
meghámoztam és a legkisebb lyukon lereszeltem a céklát, az édesburgonyát és a fokhagymát. szép, popeye-alkarunk lesz tőle :).
sokan kesztyűt húznak, mikor céklával dolgoznak. én nem tettem, így sokkal jobban érzem, hogy mit csinálok, és meleg, szappanos vízzel simán lejön.
hozzáadtam a kicsavart kenyeret, a tojást, megfűszereztem, és kukoricadarával, ill. rozsliszttel beállítottam a számomra megfelelő állagot. ez ízlés kérdése, ha lágyra szeretnénk, elég néhány kanál, ha kicsit masszívabbra, akkor többet rakjunk bele. összegyúrtam, majd kis pacsnikat formáztam belőle, meghempergettem zsemlemorzsában. bő, forró olajban kisütöttem a fasírtokat, és papírtörlőn lecsepegtettem.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Lilla 2009.01.23. 12:37:00
vegasztromania 2009.01.23. 12:37:00
rebeka rokifeller 2009.01.23. 12:37:00
mivel ettétek amúgy?
napmátka 2009.01.23. 12:37:00
Köszi a receptet.
vegasztromania 2009.01.23. 12:37:00
nektek pedig jó étvágyat hozzá!
PALETTAAGO 2009.01.23. 12:37:00
KIvanok tovabbi jo egeszseget az "alkotoi" munkahoz!