A jambalaya (ejtsd: dzsámbálájá, becézve: dzsambi) egy eredetileg kreol származású rizses étel, amit alapvetően hússal, kolbásszal és alapvetően Louisianában készítenek. Újabban csak zöldségekkel és Budapesten is. Köszönhetem mindezt Lillának, a józsefvárosi Dagoba-bisztró főnökasszonyának, akivel nyár óta harmadállásban együtt dolgozom. Júliusban éreztem meg ennek a csoda ételnek az illatát a bisztróban, és kezdtem el Lillát kikérdezni a hogyanokról. Aztán belevetettem magam egy saját, vegán jambalaya kikísérletezésébe. Ez a a mai napig tart, de már meg tudok veletek osztani egy alap verziót. Ez az étel nálam felkerült a hétköznapi gyorsak közé, a paradicsomos spagetti mellé.

Vegán jambalaya

img_1308.JPG

Hozzávalók:
(6 főre)

2-3 ek olívaolaj
1 hagyma kockákra vágva
3 gerezd fokhagyma (minimum) szeletekre vágva (a minimumnál több reszelve)
1 sárgarépa meghámozva, kis kockákra vágva
1 szár angol zeller kis kockákra vágva
1/3 zöld kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1/3 piros kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1/3 sárga kaliforniai paprika kis kockákra vágva
400 g hámozott paradicsom konzerv összeturmixolva/ ugyanennyi paradicsom passata
1 közepes cukkini hosszában negyedekre és szeletekre vágva
250 g gomba negyedekre vágva
2 tk oregánó
1 tk kakukkfű
1 tk füstölt paprika 
2 tk creol fűszerkeverék 
cayenne bors ízlés szerint (óvatosan adagoljuk, csíp!)
1 1/2 csésze jázmin rizs (jó minőségű, ez a másik lelke a fűszerezésen kívül)
3-4 csésze víz/zöldségalaplé 
400 g vörösbab konzerv átöblítve, lecsepegtetve
1 csomag friss petrezselyem apróra vágva

img_1275.JPG

Elkészítés:

Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk kb. 5 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a répát és a zellert, és pirítsuk további 3 percig. Adjuk hozzá a paprikákat, majd 1 perc múlva a cukkinit, gombát, a paradicsomkonzervet és a fűszereket. Sózzuk meg. Főzzük 3 percig, majd keverjük hozzá a rizst, és 3 csésze vizet. Sózzuk meg. Fedjük le és alacsony lángon főzzük 10 percig. Ellenőrizzük a fűszerességét, ha kell, pótoljuk, és adjuk hozzá a babot. Ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet. Főzzük 5 percig, majd hagyjuk pár percig fedővel letakarva, ameddig a rizs meg nem puhul. Keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk!

Megjegyzések:

A fűszerek közül én ezt a kreol fűszerkeveréket és ezt a füstölt paprikát használtam. Nem reklám, tapasztalat. 

A rizs minősége tényleg fontos! Én jázmin rizsből szeretem a legjobban, de szinte bármilyen fajtából készíthetjük, nagyon finom lesz!

Az étel elkészítésének van egy másik verziója is: ha külön készítjük el a zöldséges szószt, és külön főzzük meg a rizst. Akkor biztosan nem fő szét, és jobban tudjuk kontrollálni.

img_1285.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr7514568582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L-Style 2019.01.20. 18:49:29

Nagyon sok lett hozzá a víz. Alig akart elfőni, még adtam hozzá egy kis bulgurt, hogy ne legyen olyan leveses. Legközelebb kevesebb vízet adok hozzá, mert amúgy nagyon finom. :)

vegasztromania 2019.01.20. 18:53:19

@L-Style: Nem kell elfőnie a víznek, csak a rizsnek kell megfőnie. Külön jót tesz az ételnek, ha egy kicsit van leve. De valóban rizsfüggő is, ezért átjavítom 3-4 csésze vízre. Köszönöm a hozzászólást! :)

L-Style 2019.01.20. 20:30:55

@vegasztromania: Persze, nem főtt el teljesen. Én amúgy basmati rizst használtam, az volt itthon. Nagy adag lett, az öcsémmel 2 napig fogjuk enni. A lényeg, hogy finom lett.
süti beállítások módosítása