nem is tudom hirtelen, hogy melyik oldalról közelítsem meg a témát.. elsősorban nagyon köszönöm barátnőmnek, sacinak, kedvenc ruhamárkám, a NON+ megálmodójának és tervezőjének (meg persze még csomó minden szuper és kreatív dolog kivitelezőjének), hogy rábeszélt a wampra, és megvalósítottuk a már régóta vágyott és tervezett együttműködést. 

5 éve kezdtem írni a blogot. ki akartam engedni magamból azt, ami ki akart jönni. aztán fokozatosan kifejlődött bennem a vega öntudat, és ma már többre vágyom. félreértés ne essék, nem egy vega világot vizionálok (bár az se lenne rossz :), annál sokkal többre tartom az ember szabad akaratát és hiszek az egyén saját fejlődési tempójának fontosságában. de arról nehéz véleményt alkotni, amit nem ismerünk, úgyhogy célom mindenféle fórum és lehetőség bevonásával a vega konyha megismertetése. ez a fehérrépa golyó is olyan reakciókat váltott ki az emberekből, hogy "olyan, mintha hús lenne", vagy "de jó, kérem a receptjét", és "pedig én nagy húsevő vagyok, de ez tök finom". bővítsük ízkönyvtárunkat, engedjük be az elhanyagolt, egészséges, változatos zöldségeket a konyhánkba! 

new york cheese cake & gyömbéres-diós fehérrépa golyók a wampon

wampx4_1.jpg

 

saci a hónap designere a wampon, ez alkalomból egy új, pure white kollekcióval jelent meg. ehhez komponáltam két fehér ételt, egy egyénre szabott, elvihető new york cheese cake-et, és egy fehérrépa alapú vega fasírtot. 

a cheese cake-hez ezt a receptet használtam, másfélszeres mennyiségből lett 20 kis üvegnyi. a fehérrépa golyókhoz pedig ezt a receptet alakítottam át.

hozzávalók:
(kb 20 darab golyó, de nyilván attól függ, mekkorára csináljuk)

1 hatalmas, vagy 2 közepes fehérrépa a reszelő nagy lyukán lereszelve / robotgéppel darálva
8 dkg durvára darált dió
1 hagyma apróra vágva / robotgéppel darálva
2 kis tojás 
1 zsemle robotgépben morzsásítva

frissen őrölt fehér bors
1 kk gyömbér

zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

én ebbe most nem raktam fokhagymát, nekem nem hiányzott. egy bácsinak igen, szóvá is tette :) 

a hozzávalókból összekevertem a "fasírt" alapját. (ha szükséges, további zsemlemorzsa hozzáadásával lehet az állagán változtatni.) kis golyókat formáztam, meghempergettem őket zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöttem őket. 

nagyon jó volt nyitott emberekkel, vegetáriánusokkal, mindenevőkkel, külföldi érdeklődőkkel, gyerekekkel találkozni, beszélgetni a vegetáriánus életérzésről, köszönöm! reményeim szerint nem ez volt az utolsó wampos szereplésem :)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr354709572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsempi 2012.08.27. 15:24:35

de jó! én imádom a fehérrépát a húslevesben vagy bárhol. csak 5letem nem volt, hogy lehetne még fogyasztani. ezt tuti ki fogom próbálni

zsempi 2012.08.27. 15:47:12

ja és még valami: szerinted nem lehetne kiváltani valahogy az olajban sütést? grillezni vagy 1ben megsütni vmi formában vagy muffinsütő tepsiben? nem szeretek olajban sütni, sok vele a szemét. meg zsírpárti vagyok, tehát nem vega

vegasztromania 2012.08.30. 00:34:28

örülök, h tetszik! :) az olajban sütést kiváltó verzión én is gondolkodom, de kísérletezni még nem kísérleteztem vele. elsőként viszont biztos, h sütőben fogom. egyben, tortaformában tuti működik, mint ahogy ez is: vegasztromania.blog.hu/2010/05/28/mrs_myrtleberry_diosultje

DIRNDRA 2012.09.13. 22:13:12

Kedves Vegasztrománia és Zsempi!

Mivel én sem szeretek olajban, bő zsírban sütni, kikisérleteztem (igaz cukkinifasírthoz ) egy olaj/zsírszegény sütő módot.
A zsemlemorzsában meghempergetett golflabda nagyságú pogácsákat egy alufóliával kibélelt, és olivaolajjal jól kikent tepsibe rakom.Minden ellapított ,,golflabda'' tetejére rácsorgatok egy fél teáskanál olivaolajat.
190 -200 fokra (ez légkeveréses mód ) a sütőbe teszem, s 10 -15 perc múlva megfordítom az alján már szépen megbarnult pogácsákat, s további 5 -10 percre visszateszem, hogy a másik oldala is megbarnuljon.Kívül ropogós, belül puha marad.
A sütési időt mindenki kisérletezze ki magának.Ahány ház, annyiféle sütő : ))
Remélem mondtam valami újat, s segítettem...

zsempi 2012.09.14. 09:59:22

dirndra,
köszi a 5letet, elraktároztam.
amúgy végül is kikentem 1 kis teflont, és abba simítottam a masszát, amit megsütöttem. nehezen jött ki belőle.
(mutter 1ébként rántott húst is szokott úgy csinálni, h bepanírozza a húst, kikeni vastagon zsírral a tepsit, és megsüti. és tök jó úgy is. nincs vele annyi gond, nem megy az olaj a pocsékba stb)
vegasztrománia,
nagyon király volt a kicsi túlsütés ellenére is a cucc. még máskor is fogok ilyet csinálni. köszi!

vegasztromania 2012.09.14. 10:24:07

dirndra, köszi!
zsempi, a diósültnél tanultam meg, hogy: tepsi kivajaz, sütőpapír, majd sütőpapír is kivajaz! és akkor gyönyörűen kijön.
süti beállítások módosítása