Évek óta tervezem, hogy a Karácsony előtti időszakot valódi készülődéssel és ráhangolódással töltöm, de az utóbbi pár évben általában december közepe után eszméltem fel, hogy ebből nem sok valósult meg. Idén viszont végre máshogy alakult. Múlt pénteken letettem egy hatalmas őszi csomagot, és ez segített abban, hogy az őszi szünet lendületével el tudjam kezdeni a vágyott megélést. A saját, belső készülődésig, vagyis Adventig van még időm, de a receptek megfőzését, megosztását most kezdem, hogy a munka és tanulás mellett minél többet meg tudjak osztani az ötleteimből. Közben az idő is lehűlt, ez a töltött kelkáposzta pedig olyan karácsonyillatot terített szét a lakásban, hogy ezek után remélem, nem lesz gond a hangolódással.

Töltött kelkáposzta fűszeres paradicsommártásban

img_5199.JPG

Hozzávalók:
(10 tekercshez)

10 kelkáposzta levél megmosva

2 ek növényi olaj
1 hagyma felkockázva
3 fokhagyma apróra vágva
2 szár angol zeller apróra vágva
1 sárgarépa lereszelve (vagy késes aprítóban felaprítva)
1 fehérrépa lereszelve (vagy késes aprítóban felaprítva)
150 g gomba kis kockákra vágva
1/2 birsalma lereszelve
1 tk füstölt paprika
100 ml rozé bor

150 g főtt rizs
50 g gesztenye kis kockákra vágva
50 g aszalt szilva
50 g dió ledarálva
1 csokor petrezselyem felaprítva
1 narancs héja lereszelve

2 x 400 g hámozott paradicsom konzerv pürésítve
100 g paradicsom passata
4-5 szem szecsuáni bors
1/2 tk creol fűszerkeverék, vagy ugyanennyi Cayenne-bors
1/2 tk fahéj, vagy 1 fahéj rúd
1/2 tk reszelt szerecsendió
2 cm-es gyömbér lereszelve
3-4 szegfűszeg

frissen őrölt bors

Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát, a fokhagymát, a zellerszárat és pirítsuk 10 percig. Adjuk hozzá a sárgarépát és a fehérrépát, a füstölt paprikát, keverjük meg, öntsük hozzá a rozét és adjuk hozzá a birsalmát. Sózzuk, borsozzuk. 5 perc főzés után adjuk hozzá a gombát és pirítsuk további 5 percig. Hagyjuk egy kicsit kihűlni.

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a gombás keveréket, a rizst, a gesztenyét, a diót, az aszalt szilvát, a petrezselymet és a narancshéjat. 

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra.

Tegyük fel főni a paradicsommártást. Öntsük egy lábosba a paradicsomokat, és a fűszereket, és fedő alatt főzzük 20 percig.

Forraljunk fel egy nagy lábos vizet, sózzuk meg, majd ebben főzzük 3-4 percig a kelleveleket. Hagyjuk őket szűrőn lecsepegni, és itassuk le róluk a felesleges vizet.

Terítsük magunk elé egy levelet, tegyünk az alsó harmadára kb 3 ek tölteléket, hajtsuk be két oldalán, és tekerjük fel. Madzaggal át is köthetjük őket, megerősítés és esztétikai csavar végett, de enélkül is megállják a helyüket. Ezt a műveletet végezzük el az összes levéllel.

Egy nagy, vagy több kisebb sütőedény aljára öntsük a paradicsomszószt, erre ültessük rá a kelkáposzta csomagokat. Lefedve süssük az előmelegített sütőben 15 percig, fedő nélkül 15 percig. 

Köretnek illik hozzá a pirított kalács, a pita, a burgonya gratin,  sült édesburgonya - válogasson mindenki magának ezek közül, vagy nem ezek közül saját ízlése szerint!


img_5235.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr9415275504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása