imádom a francia konyhát és életérzést, s bár az olasz nő ideáját jobban magamon viselem, rejtőzik bennem egy francia is. lili szombaton tette le felsőfokú nyelvvizsgáját franciából. maki dim sum órája után találkoztunk, mert francia estebédet és minőségi nővér-húg időtöltést terveztünk. "véletlenül" belefutottunk a király utcai vásárba, és ittunk egy kávét a la petite française-ben (hol máshol?). utána hazasétáltunk, és csináltam egy francia lepényt, vagyis quiche-t.

quiche-t (ejtsd: kis) először a budagyöngye aljában lévő szega sajtkereskedésben ettem, szerelem volt első harapásra. a későbbiekben nagy kedvencemmé váltak a különböző verziók. szeretem mindenféle zöldséggel, és mindenféle méretben, egy szabályom van csak, mindig egy nagy adag balzsamecetes zöldsalátával eszem.

spenótos quiche

 

hozzávalók (egy 30 cm átmérőjű cakkos szélű tortaformához)

 

200 g finomliszt + egy kevés a tészta kezeléséhez

100 g vaj + egy kevés a forma kikenéséhez

2-3 evőkanál hideg víz (nekem most több kellett)

 

olívaolaj

500 g spenót jó alaposan megmosva

2-3 (-4-5) gerezd apróra vágott fokhagyma

200 g sajt (most gouda)

3 tojás

200 ml tejszín

100 g krémsajt

fehér bors

szerecsendió

 

 

a sütőt előmelegítettem 200 °C-ra (6-os fokozat).

a lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és összemorzsoltam a liszttel (ebben nagyon nagy segítség volt a késes robotgépem). utána kanalanként adtam hozzá a vizet, és összegyúrtam (itt felül kell bírálni, hogy kell-e még víz). letakarva legalább 30 percre a hűtőbe tettem.

a spenótot kevés olívaolajon megpároltam, sóval, borssal, fokhagymával ízesítettem (főzzük el a levét, vagy szűrjük le). egy tálban összekevertem a tejszínt, a tojást, a krémsajtot, és a reszelt sajtot, sóztam, borsoztam és szerecsendiót reszeltem rá.

a tésztát kinyújtottam és a kivajazott formába nyomkodtam. megszurkáltam villával, sütőpapírt tettem rá és babot szórtam rá (azt a babot ezután már nem lehet felhasználni, csak nehezékként szolgál). az előmelegített sütőben 15 percig sütöttem a babbal, és további 5 percig a bab és a sütőpapír nélkül. utána szétterítettem rajta a spenótot, ráöntöttem a sajtos keveréket, majd 180 °C-ra (4-es fokozat) mérsékelt sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütöttem (ez az idő is sütőfüggő, van olyan recept, amelyik 45 percet ír).

hogyan készítsünk otthon szusit?

hogyan készítsünk otthon tortillát?

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr324452974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZiziKalandjai · http://zizikalandjai.com 2012.04.16. 13:16:11

Szinte ugyanezt a verziót csináltam meg tegnap vacsorára. Nálam kecskesajt volt a nyerő a spenót mellé. Mivel semmilyen tejtermékem nem volt otthon (a vajon kívül), így a tojást zabtejjel kevertem el és ez lett az öntet. Nagyon finom lett!

zé_á 2013.01.25. 13:32:48

ezt fogom ma elkészíteni :)

amikor a fővámtéri csarnokban megláttam a friss spenót leveleket egyből ez jutott eszembe.
süti beállítások módosítása