2010. április 03.
húsvét
hihetetlenül hangzik, de ez az első húsvét, amit nem a szüleimmel, testvéreimmel, és nem a káli-medencében töltök. ez azt is jelenti, hogy idén csinálom először egyedül a húsvéti vacsorát.
festettem tojásokat abszolúte természetes módon, sütöttem kisméretű fokhagymás kalácsokat, medvehagymás juhtúróval töltöttem hatalmas kápia paprikákat, és vettem a húsevő szekciónak kétféle sonkát a nagycsarnokban.

hozzávalók:
(4 kisméretű kalácshoz)
eszter receptje nyomán
50 dkg liszt
1 tojás + 1 tojás sárgája
3 ek cukor
1 kk só
3-4 gerezd fokhagyma
2 dl langyos víz
1 csomag 7 grammos instant élesztő
frissen őrölt színes bors
a hozzávalókból (a tojássárgája kivételével) tésztát gyúrtam. 20 percig dagasztottam, majd meleg helyen (most a sütőben a legalacsonyabb fokozaton), konyharuhával letakarva 40 percig kelesztettem. lisztezett deszkán átgyúrtam, és 12 egyforma részre osztottam. gilisztákat sodortam belőlük, és hármas fonással 4 kis kalácsot formáztam belőlük. kb 15 percig hagytam őket pihenni és formálódni, majd tetejüket megkentem a sárgájával, megszórtam frissen őrölt színes borssal és előmelegített sütőben, 200 °C-on (6-os fokozat) 20-25 percig sütöttem, míg szépen meg nem barnult a tetejük.

hozzávalók:
2 hatalmas kápia parika (ezen zöld foltok is vannak, gyönyörű)
30 dkg juhtúró
2 ek tejföl
1/3 csomag medvehagyma csíkokra vágva
frissen őrölt színes bors
a juhtúrót a többi hozzávalóval összekevertem, és a csumájától megfosztott paprikákba tömködtem (kiskanál és kínai evőpálca segítségével). tálalásig a hűtőben tartom, akkor pedig éles késsel vékonyan felszeletelem.

a sárgát kurkumával, a vöröset céklával, a kékes-lilát pedig lilakáposztával színeztem meg. terveztem még spenóttal festett zöld tojást is, de arra most nem maradt kapacitásom. a konyha leginkább egy boszorkány műhelyéhez hasonlított, ahogy a különböző lábosokban különböző színű folyadékok forrtak.
egy kicsit foltosak lettek, ezt utólag magyarázhatom a rusztikusság fogalmával. jövőre azért majd egyenletesebb színre törekszem..
5 komment
Címkék: tavasz húsvét vacsora medvehagyma ovo házi praktika lakto
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
starfokker 2010.04.03. 15:53:00
vegasztromania 2010.04.03. 15:53:00
olzka 2010.04.03. 15:53:00
Anonymous 2010.04.03. 15:53:00
mandy tarragon 2010.04.03. 15:53:00
Szerintem szépek lettek a tojások :)