vagyis trüffel maradék módra. csak franciásan olyan jól hangzik..

a tegnapi tortához készített ganache-ból meglehetősen sok maradt. mivel először készítettem ezt az édességet, szinte pontosan követtem recept-leírást (másodjára már vagányabb és lazább vagyok), és akármennyire is gyanús volt a mennyiség, a biztonság kedvéért megcsináltam az egészet. aztán rájöttem, h tulajdonképpen nem is baj, mert este szülinapozni mentünk kedvenc kiskocsmánkba, és trüffellé változtatva a "maradékot", két calvados között felköszöntöttem a februárban született és tegnap ünnepelt vízöntő társaimat.

trüffel




hozzávalók
(kb 30 golyóhoz - mivel én maradékból gyártottam, ez megközelítő érték)

225 ml tejszín
300 g jó minőségű 70%-os csokoládé
1 ek vaj
keserű holland kakaópor

egy edényben melegíteni kezdtem a tejszínt és a vajat, közben pedig egy tálba tördeltem a csokoládét. amint a tejszín felforrt, ráöntöttem a csokoládéra, és 3 percig állni hagytam. ezután jó alaposan összekevertem, és 1-2 órát hűlni hagytam. akkor jó, ha jól formázható. vizes kézzel golyókat formáztam, meghempergettem őket a kakaóporban, és kész.

ajándék-ötlet:
egy selyempapírral kibélelt dobozkába rakva jó ajándék lehet, főleg ha kiegészítjük marcipános és aszalt gyümölcsös bon-bonnal.

a marcipános bonbonhoz
(kb 30 darabhoz)

20 dkg darált mandula (ázsia bolt)
15 dkg porcukor/méz
kandírozott narancshéj ízlés szerint (ázsia bolt)
1-2 kupak amaretto/rózsavíz/narancsvirágvíz
1 kisebb narancs leve
fahéj ízlés szerint
15 dkg jó minőségű 70%-os étcsokoládé

a darált mandulát keverjük össze a porcukorral, a fahéjjal, a kandírozott narancshéjjal, és az amarettóval (lehet rózsavízzel, vagy narancsvirágvízzel is ízesíteni, de az amaretto nagyon jót tett neki!). facsarjuk rá a narancs levét, majd gyúrjuk össze. ekkor látszik, hogy kell-e további narancslevet/vizet hozzáadagolni, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk. vizes kézzel formázzunk kis golyókat. vízfürdő felett olvasszuk meg az étcsokoládét, és egy villa segítségével vonjuk be a marcipángolyókat. sütőpapírral bélelt tepsire rakva pihentessük őke addig, amíg meg nem szilárdul a csokoládéréteg.

az aszalt gyümölcsös bonbonhoz

15 dkg aszalt áfonya
15 dkg darált dió
2 ek. áfonyalekvár
holland keserű kakaópor

az áfonyát, a diót és a lekvárt robotgépben daráljuk össze, majd vizes kézzel formázzunk golyókat. a végén keserű kakaóporral vonjuk be.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr863554036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nokedli 2010.02.14. 17:35:00

nagyon jók lettek. szívesen megennék most 1-2 darabot;-)

olzka 2010.02.14. 17:35:00

egyszerű és ötletes megoldás lett, a név pedig mindent visz :)

szupi 2013.03.24. 15:27:29

Annám! Trüffel volt a cél a recepted alapján. Pohárdesszert lett. Igaz változtattam ezt azt.
Tejszín helyett zabtejszín (vallási okokból). 30dkg 70%-os helyett 15dkg 85%-os. Mivel aggódtam, hogy túl keserű lesz ment bele egy korty juharszirup, és egy korty gyógynövényes méz (nagyon izgalmas az íze)+fahéj+vanilia esszencia. És hááát ez folyva maradt. Így ment a pohár aljába magozott meggy + ez a massza + kakaó a tetejére + másik pohárba száraz vörös, és volt egy 100%-os ízorgazmus. DE! Ez nem trüffel! Szóval help me pls! Csók: Sz.N.

vegasztromania 2013.03.27. 15:19:37

@szupi: Szupi, én még nem kísérleteztem vegán trüfellel, de a google-ba beírva találtam néhány verziót. jobb ötletem - egyelőre - nincs. ha lesz, megosztom! :)
süti beállítások módosítása