2010. február 14.
truffel á la résiduelle
vagyis trüffel maradék módra. csak franciásan olyan jól hangzik..
a tegnapi tortához készített ganache-ból meglehetősen sok maradt. mivel először készítettem ezt az édességet, szinte pontosan követtem recept-leírást (másodjára már vagányabb és lazább vagyok), és akármennyire is gyanús volt a mennyiség, a biztonság kedvéért megcsináltam az egészet. aztán rájöttem, h tulajdonképpen nem is baj, mert este szülinapozni mentünk kedvenc kiskocsmánkba, és trüffellé változtatva a "maradékot", két calvados között felköszöntöttem a februárban született és tegnap ünnepelt vízöntő társaimat.
hozzávalók
(kb 30 golyóhoz - mivel én maradékból gyártottam, ez megközelítő érték)
225 ml tejszín
300 g jó minőségű 70%-os csokoládé
1 ek vaj
keserű holland kakaópor
egy edényben melegíteni kezdtem a tejszínt és a vajat, közben pedig egy tálba tördeltem a csokoládét. amint a tejszín felforrt, ráöntöttem a csokoládéra, és 3 percig állni hagytam. ezután jó alaposan összekevertem, és 1-2 órát hűlni hagytam. akkor jó, ha jól formázható. vizes kézzel golyókat formáztam, meghempergettem őket a kakaóporban, és kész.
ajándék-ötlet:
egy selyempapírral kibélelt dobozkába rakva jó ajándék lehet, főleg ha kiegészítjük marcipános és aszalt gyümölcsös bon-bonnal.
a marcipános bonbonhoz
(kb 30 darabhoz)
20 dkg darált mandula (ázsia bolt)
15 dkg porcukor/méz
kandírozott narancshéj ízlés szerint (ázsia bolt)
1-2 kupak amaretto/rózsavíz/narancsvirágvíz
1 kisebb narancs leve
fahéj ízlés szerint
15 dkg jó minőségű 70%-os étcsokoládé
a darált mandulát keverjük össze a porcukorral, a fahéjjal, a kandírozott narancshéjjal, és az amarettóval (lehet rózsavízzel, vagy narancsvirágvízzel is ízesíteni, de az amaretto nagyon jót tett neki!). facsarjuk rá a narancs levét, majd gyúrjuk össze. ekkor látszik, hogy kell-e további narancslevet/vizet hozzáadagolni, hogy gyúrható, formázható masszát kapjunk. vizes kézzel formázzunk kis golyókat. vízfürdő felett olvasszuk meg az étcsokoládét, és egy villa segítségével vonjuk be a marcipángolyókat. sütőpapírral bélelt tepsire rakva pihentessük őke addig, amíg meg nem szilárdul a csokoládéréteg.
az aszalt gyümölcsös bonbonhoz
15 dkg aszalt áfonya
15 dkg darált dió
2 ek. áfonyalekvár
holland keserű kakaópor
az áfonyát, a diót és a lekvárt robotgépben daráljuk össze, majd vizes kézzel formázzunk golyókat. a végén keserű kakaóporral vonjuk be.
4 komment
Címkék: vb édes ajándék háziasszony
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
nokedli 2010.02.14. 17:35:00
olzka 2010.02.14. 17:35:00
szupi 2013.03.24. 15:27:29
Tejszín helyett zabtejszín (vallási okokból). 30dkg 70%-os helyett 15dkg 85%-os. Mivel aggódtam, hogy túl keserű lesz ment bele egy korty juharszirup, és egy korty gyógynövényes méz (nagyon izgalmas az íze)+fahéj+vanilia esszencia. És hááát ez folyva maradt. Így ment a pohár aljába magozott meggy + ez a massza + kakaó a tetejére + másik pohárba száraz vörös, és volt egy 100%-os ízorgazmus. DE! Ez nem trüffel! Szóval help me pls! Csók: Sz.N.