vegasztromania 2009. augusztus 29.

muhammara

eljött a piros színű paprikák ideje! kápia és pritamin. készülhet belőle ajvár, leves, meg lehet tölteni diós fetakrémmel, és közreműködésével a napokban fogok eltenni néhány üveg zakuszkát télire (márta, azóta szeretem a zakuszkát, mióta néhány éve azt kaptunk tőled karácsonyra!).
és itt a muhammara. az eredetileg szíriából származó, sült paprika és dió alapú mártogatós. ahány ház, annyi muhammara. vannak az alapanyagok, és van az ember, aki elkészíti. és van az embernek az ízlése, ami szabályozza, meghatározza az arányokat.

persze már elkezdtem játszani a gondolattal, hogy majd tartok egy muhammara-estet, ahol lesz a klasszikus, mellette zöld színű paprikából és kesudióból készült, valamint sárga színűből és mandulából készült muhammara-verzió.

muhammara puha kenyérlepénnyel





hozzávalók:
(4 személyre - előételnek)


muhammara

4 nagyobb pritaminpaprika
1/2 bögre tikkadt, vagy pirított kenyér
1/2 bögre száraz serpenyőben megpirított dió
1-2 gerezd fokhagyma
1/4 bögre extra szűz olívaolaj
1/2 citrom/lime leve

1 kk őrölt kömény
1 kis darab chili (ízlés szerint)

a paprikákat jól megmostam, félbevágtam, kiszedtem a magházat és a magokat, vágott felükkel lefelé alufóliára fektettem őket, meglocsoltam egy kis olívaolajjal, majd sütőben 180°C-on (4-es fokozat) kb 30-35 percig sütöttem őket (vagy amíg a héjuk meg nem feketedik). utána 20 percre műanyag dobozba raktam őket (jól lefedve), hogy a keletkező gőz jól felpuhítsa a héjukat. amit én így már könnyedén szedtem le.
robotgépbe raktam az összes hozzávalót, és összeturmixoltam (rusztikusra, de aki jobban szereti simán, az turmixolja tovább). kóstolás után még lehet variálni az arányokkal, fűszerezéssel.

puha lepénykenyér
(8 db)

1 1/2 bögre rétesliszt
1 1/2 bögre simaliszt
1/2 tk sütőpor
1 kk só
1/3 bögre tisztított vaj/olaj
1/2 bögre joghurt
1/3 bögre langyos víz

összekevertem a liszteket a sóval és a sütőporral. hozzáadtam az olajat, a joghurtot és a vizet, majd néhány percig dagasztottam (én még adtam hozzá egy kis joghurtot, így lett jól formálható a tészta). lisztes felületen letakarva 1 óráig pihentettem.
ezután 8 részre osztottam, golyókat formáltam belőlük, majd vékonyra nyújtottam őket. forró, száraz serpenyőben oldalanként 1 1/2 - 2 percig sütöttem őket.

az ihletet gourmandula adta.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr233554005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duende 2009.08.29. 09:50:00

Imádom ezt a piros nyár végi gyönyörűséget... :)
A kép megint szuper!

vegasztromania 2009.08.29. 09:50:00

lúdanyó :)

mindennapi manna, írd meg! s osztom nézeteid :)

Mindennapi Manna 2009.08.29. 09:50:00

Ma reggel gondolkodtam azon, hogy meg kellene írnom a "Mi lehet finomabb a sült paprikánál?" című posztomat (is), ami a sült pritaminról szólna:)

lúdanyó 2009.08.29. 09:50:00

Ezzel a recepttel nagyon felcsigáztál, kipróbálom mindenképpen. Már csak a neve miatt is :)
süti beállítások módosítása