alapvető hozzáállásom a konyhában a jó minőségű alapanyagok használata és a főzés szívvel-lélekkel. de bármennyire is szeretnék tökéletes séf lenni itthon, vannak olyan időszakok, amikor nem tudok kellő odafigyeléssel ténykedni. és ilyenkor előkerül a leveskocka.. ennek egy minőségibb megoldása a bio szárított zöldségek használata. ám ez sem elégített ki teljesen, úgyhogy hétfőn zöldségalaplevet főztem - fagyasztásra. minimális idő-, és energiaráfordítással most 1,8 l zöldségalaplé pihen kisebb adagokban a mélyhűtőben.

zöldségalaplé




hozzávalók:

2-3 ek olaj
2-3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paprika
néhány karika erős hegyes zöldpaprika
1 paradicsom
néhány szem feketebors
1 babérlevél
3 l tisztított víz

opcionálisan:

karfiol
brokkoli
káposzta
bab
borsó
zöldfűszerek
néhány szegfűszeg a hagymába nyomkodva

a zöldségeket nagyon alaposan megmostam, és hámozás nélkül nagyobb darabokra vágtam. egy nagy lábosban olajon 20 percig pirítottam őket. aztán felöntöttem 3 liter hideg tisztított vízzel, hozzáadtam a babérlevelet és a borsokat. lassú tűzön lefedve 1 óráig főztem, aztán nagyobbra véve a lángot, fedő nélkül még egy 30-40 percet. leszűrtem, kihűtöttem, műanyag dobozokba porcióztam, majd beraktam a mélyhűtőbe. egy másik lehetőség, ha jégkockatartóban fagyasztjuk le.

a maradék zöldségek felhasználására a krémlevesek tűntek a legjobb ötletnek. a durvább héjaktól megszabadítva őket, külön-külön lehet főzni belőlük 1-1 adagos leveseket. ha nem akarunk pepecselni, csinálhatunk vegyes zöldségkrémlevest.

fűszeres répaleves




a sárgarépákat botmixerrel pürésítettem, alaplével higítva. egy csipet gyömbérrel, curryvel, és chilivel ízesítettem, valamint egy evőkanál sajtkrémmel lágyítottam.

egy nagyon pikáns felhasználási módot olvastam fűszeres eszternél.
a fehérrépa felhasználására gourmandulánál találtam ígéretes ötletet.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr993553964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00

jj, császárkorona.
én még nem kóstoltam, bár illene a blog arculatához ;)

jj 2009.04.08. 10:30:00

a virág a jobb oldalon... dédimamám kertjében mindig kiloptam belőle a nektárt (?), finom édes, ott csücsül egy fehér pöttyön. tizenéve volt, de még mindig a nyelvemen érzem.

vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00

aztaa!!! új dimenziók!
köszi lorien :)

lorien 2009.04.08. 10:30:00

Az ősszel készítettem a birsalma héjából és magházából is alaplevet. Épp csak annyi vízzel, ami ellepte, nem adtam hozzá semmit, csak sokáig főztem, és egy nagyon finom, sűrű lé lett belőle. Ezt majd tovább szeretném, fejleszteni más gyümölcsökkel is az idén. Sőt, most vasárnap elkaptam egy pilanatra a Whittingstal műsorát a Spektrumon, ők a naspolyával buheráltak gyümölcskocsonyát, szóval abból is lehetne jó alaplevet készíteni, kár, hogy nem előbb jött az ötlet.

vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00

nálam egyelőre csak ez játszik (húsos alaplevet nem használok :) ).
a sózást most kísérletezem. a következő adagot megpróbálom anélkül!
nálam egyelőre nem fér több a fagyasztóba.. :)

lorien 2009.04.08. 10:30:00

Nagyon jók az alaplevek, nálam minden fajtából van a fagyasztóban, összesen kb. 7-9liter, persze ebben még a kovászosuborkalé is benne van :)

Az alaplevet nem mindig sózom /fel is írom rá, ha igen/, a zöldséget pedig soha, mert akkor nem vagy korlátozottan lehet mártáshoz koncentrált levet sűríteni belőle.

A maradék hasznosítás egész ötletes, én inkább csak a tyúkoknak adom, a lényeg úgyis kifőtt belőle.

lúdanyó 2009.04.08. 10:30:00

Nagyon jó, hogy leírtad ezt az alapbető receptet! Köszz :)

vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00

zsófi, a pöttyöset a bajcsy-andrássy sarkán lévő virágosnál (mondtam neki, h küldök vevőket ;) ),
a másikat pedig a vasedényben.

Anonymous 2009.04.08. 10:30:00

Milyen szépek a tálkáid!! Megkérdezhetem, hol vetted őket?

Zsófi
süti beállítások módosítása