2009. április 08.
zöldségalaplé és fűszeres répaleves
alapvető hozzáállásom a konyhában a jó minőségű alapanyagok használata és a főzés szívvel-lélekkel. de bármennyire is szeretnék tökéletes séf lenni itthon, vannak olyan időszakok, amikor nem tudok kellő odafigyeléssel ténykedni. és ilyenkor előkerül a leveskocka.. ennek egy minőségibb megoldása a bio szárított zöldségek használata. ám ez sem elégített ki teljesen, úgyhogy hétfőn zöldségalaplevet főztem - fagyasztásra. minimális idő-, és energiaráfordítással most 1,8 l zöldségalaplé pihen kisebb adagokban a mélyhűtőben.

hozzávalók:
2-3 ek olaj
2-3 sárgarépa
2 fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 paprika
néhány karika erős hegyes zöldpaprika
1 paradicsom
néhány szem feketebors
1 babérlevél
3 l tisztított víz
opcionálisan:
karfiol
brokkoli
káposzta
bab
borsó
zöldfűszerek
néhány szegfűszeg a hagymába nyomkodva
a zöldségeket nagyon alaposan megmostam, és hámozás nélkül nagyobb darabokra vágtam. egy nagy lábosban olajon 20 percig pirítottam őket. aztán felöntöttem 3 liter hideg tisztított vízzel, hozzáadtam a babérlevelet és a borsokat. lassú tűzön lefedve 1 óráig főztem, aztán nagyobbra véve a lángot, fedő nélkül még egy 30-40 percet. leszűrtem, kihűtöttem, műanyag dobozokba porcióztam, majd beraktam a mélyhűtőbe. egy másik lehetőség, ha jégkockatartóban fagyasztjuk le.
a maradék zöldségek felhasználására a krémlevesek tűntek a legjobb ötletnek. a durvább héjaktól megszabadítva őket, külön-külön lehet főzni belőlük 1-1 adagos leveseket. ha nem akarunk pepecselni, csinálhatunk vegyes zöldségkrémlevest.

a sárgarépákat botmixerrel pürésítettem, alaplével higítva. egy csipet gyömbérrel, curryvel, és chilivel ízesítettem, valamint egy evőkanál sajtkrémmel lágyítottam.
egy nagyon pikáns felhasználási módot olvastam fűszeres eszternél.
a fehérrépa felhasználására gourmandulánál találtam ígéretes ötletet.
11 komment
Címkék: leves alapok háziasszony püré vegán
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00
én még nem kóstoltam, bár illene a blog arculatához ;)
jj 2009.04.08. 10:30:00
lorien 2009.04.08. 10:30:00
vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00
köszi lorien :)
lorien 2009.04.08. 10:30:00
vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00
a sózást most kísérletezem. a következő adagot megpróbálom anélkül!
nálam egyelőre nem fér több a fagyasztóba.. :)
lorien 2009.04.08. 10:30:00
Az alaplevet nem mindig sózom /fel is írom rá, ha igen/, a zöldséget pedig soha, mert akkor nem vagy korlátozottan lehet mártáshoz koncentrált levet sűríteni belőle.
A maradék hasznosítás egész ötletes, én inkább csak a tyúkoknak adom, a lényeg úgyis kifőtt belőle.
vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00
lúdanyó 2009.04.08. 10:30:00
vegasztromania 2009.04.08. 10:30:00
a másikat pedig a vasedényben.
Anonymous 2009.04.08. 10:30:00
Zsófi