tegnap rossz kedvem volt. próbáltam elűzni pozitív gondolatokkal, sétával, de az igazán sikeres terápia a főzés lett. és az a nagyszerű dolog történt, hogy a rossz kedvemet elfőztem, és nem belefőztem a vacsorába. teljesen feldobott a konyhai tevékenykedés és a fotózás.
és itt jegyezném meg, hogy egy hálátlan dög vagyok, illetve már csak voltam. tavaly ódákat zengtem a tésztagépről, meg is kaptam szülinapomra, de én azóta nem vettem le a polcról.. viszont tegnap igen, megérett a pillanat, és nagyon élveztem!

zöldséges lasagne




hozzávalók:
(4-6 személyre)

a tésztához:

30 dkg liszt
3 egész tojás (vagy 6 tojássárgája)
kis só

a súgóhoz:

2 vöröshagyma kockákra vágva
fokhagyma ízlés szerint felaprítva
2-3 kisebb szál sárgarépa felkarikázva
5-6 szem gomba darabokra vágva
1 kis fej brokkoli kis rózsákra szedve
1 fél zukkini kis darabokra vágva
2 konzerv hámozott paradicsom
rozmaringlevelek apróra vágva
kakukkfű
néhány szem borókabogyó felaprítva
1 kis chili felkarikázva (elhagyható)
só, bors
olívaolaj

a bechamel-mártáshoz:

1/2 l tej
5 dkg vaj és olívaolaj
6 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt (parmezán)
1 csipet szerecsendió
1 csipet fehérbors
só - ha szükséges

a tészta




ez az a rész, amit meg tudunk spórolni azzal , ha kész lasagnetésztát veszünk. de ha van egy kicsivel több időnk, energiánk és kedvünk (enélkül nem érdemes), akkor gyúrjunk házitésztát. minden 10 dkg liszthez 1 tojásra, vagy 2 tojássárgájára van szükség (én egész tojást használtam).
a lisztet egy tálba szórtam, közepére mélyedést csináltam, és abba ütöttem bele a tojásokat. megsóztam, és elkezdtem a lisztet folyamatosan összekeverni a tojásokkal. mikor összeállt, elkezdem erő befektetésével összegyúrni. addig kell gyömöszölni, míg szép, homogén nem lesz a tészta. ezután letakarva a hűtőbe raktam, és elkezdtem a súgót.

a szósz




felforrósított serpenyőben olajon pár percig pirítottam a hagymát és a fokhagymát, majd percnyi különbségekkel hozáadtam a répát, a brokkolit, a zukkínit és a gombát. kb 5 percig pároltam őket, majd hozzájuk öntöttem a hámozott paradicsomokat, sóztam és fűszereztem. lefedve pároltam 20-25 percig, majd fedő nélkül nagyobb lángon, időnként megkeverve addig főztem, míg a paradicsom összesűrűsödött, de a zöldségek nem puhultak meg teljesen.



párhuzamosan elkészítettem a bechamel-mártást.
egy kis lábosban a vajat és az olívaolajat megolvasztottam, majd kanalanként hozzáadtam a lisztet, és habverővel elkevertem. egy kis pirítás után kis adagokban hozzáöntöttem a tejet, folyamatos keverés mellett (ez biztosítja a csomómentességet). utána hozzáadtam a maradék tejet egyszerre. mikor felforrt, hozzáadtam a sajtot, szerecsendióval és fehérborssal fűszereztem, majd lekapcsoltam alatta a gázt.



ezek után újra a tésztáé lett a főszerep. a tésztafőző edényemben vizet melegítettem, és levettem a polcról a tésztagépet. a tésztát átgyúrtam és kis gombóconként dolgoztam fel. fogtam egy adagot, átgyúrtam, téglalap alakúra alakítottam, majd a tésztagép legnagyobb fokozatán átsegítettem. ezután a kettővel kisebben, egészen addig, míg elértem a legvékonyabb állapotot. vigyázni kell arra, h ha egymásra rakjuk a tésztacsíkokat, összeragadnak. egy kis lisztet lehet közéjük szórni, vagy külön helyen tárolni. én darabokra vágtam a tésztalapokat, a könnyebb feldolgozhatóság miatt.
a közben felforrt vizet megsóztam, és egyszerre 2-3 lapot megfőztem. ez nagyon rövid ideig tart, ahogy feljönnek a víz tetjére, ki lehet venni őket.
előmelegítettem a sütőt, majd a kivajazott tálba leraktam egy réteg tésztát, arra súgó került, és egy kevés bechamel. tészta-súgó-bechamel-tészta. a legtetejére került a bechamel nagy része, majd megszórtam még egy kevés sajttal, és beraktam a sütőbe. 4-5-ös fokozaton sütöttem kb 20-25 percig, majd 7-esen addig, amíg szépen meg nem pirult a teteje.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr303553941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2009.01.12. 11:08:00

ízbolygó helyes linkje:
http://www.izbolygo.hu/2008/12/16/a-hazi-teszta-dicserete/

duende 2009.01.12. 11:08:00

Kedves Nana! Az ízbolygó bejegyzésében lévő link egy szexképes oldalra visz, nem tudom hogyan, de meglepődtem. :)) Nézz rá légyszi.

vegasztromania 2009.01.12. 11:08:00

andi, a boltit én sem szoktam előfőzni. tapasztalatim szerint a házi készítésűt azért érdemes, mert a tészta elég ragadós, nem könnyű ilyen formában dolgozni vele. viszont, ha egy kicsit előfőzöd, könnyebben pakolászod egymásra-összeragadás nélkül.

Anonymous 2009.01.12. 11:08:00

Szia!
Nagyon jól hangzik ez a sk .tészta de nem fölösleges megfőzni?Ha sütőbe teszed akkor úgyis "megfő" nem ?!
Ezt csak a "friss" boltiból gondolom,mivel én azt nem szoktam főzni...
Különben szuper az oldalad,csak így tovább!
Andi

vegasztromania 2009.01.12. 11:08:00

ízbolygó és a te hatásodra én meg töltött tésztákat fogok gyártani ezután :) de tényleg jó dolog.. és ha ráéreztél a technikára, akkor nem is annyira időigényes a dolog.

Beatbull 2009.01.12. 11:08:00

örülök, hogy most már Te is csatlakoztál a tésztaőrültekhez ;)
lasagnet még nem készítettem friss tésztából, de mivel Ditém nagy lasagne-rajongó, ezért előbb-utóbb sor fog kerülni rá. mindenesetre köszi a tippeket hozzá ;)

vegasztromania 2009.01.12. 11:08:00

köszi :)
a töltött tészták is izgatnak, főként, h fél kiló lisztet gyúrtam tésztának, és maradt belőle.

Ízbolygó 2009.01.12. 11:08:00

Manapság nekem is ez a kattanásom!:-)))
Én a töltött tésztákkal kötöttem szorosabb barátságot, mivel töltelékként nagyon sok minden (maradék is) felhasználható:-) Szépek a képeid!

vegasztromania 2009.01.12. 11:08:00

tipp a húsevőknek:
néhány éve készítettem először saját tésztát. akkor spenóttal ízesítettem, az egyik réteg fűszeres párolt brokkoli és gomba volt, a másik pedig bolognai ragu.
süti beállítások módosítása