tegnap anyukám és németországban élő pótnagynéném jöttek látogatóba. mindenféle ötletek keringtek a fejemben, hogy mit is főzhetnék, végül leültem egy vegetáriánus szakácskönnyvel a kezemben, hogy megszálljon az ihlet. a szemem megakadt egy olyan recepten, amit eddig észre sem vettem, az almás rakott krumplin. eddig biztos túl egyszerűnek tartottam, viszont most megszólított, és megláttam benne a lehetőséget. tulajdonképpen ez az étel valahol megtestesíti egyik alapelvemet, miszerint egyszerű, minőségi alapanyagokból szeretek főzni, nem túlbonyolítva, szívvel-lélekkel. valamint szeretem, ha ezek mellett van benne egy kis csavar, amit most a zöldalma, és a zeller (az eredeti recept nem írja, de így vált kerekké a történet) jelenített meg.

almás-zelleres rakott krumpli




hozzávalók:
(4 személy)

3 nagyobb krumpli
1 zeller
2 zöldalma
1 vöröshagyma
2 dl tejszín
10-15 dkg sajt
vaj

fehérbors
szerecsendió

a sütőt előmelegítettem 180°-ra. a krumplit, a zellert, és az almát meghámoztam, a zöldségeket vékony karikákra vágtam, az almát pedig négyfelé daraboltam, kimagoztam, majd vékony szeletekre vágtam. a hagymát megpucoltam, és félkarikákra szeleteltem. egy tűzálló tálat kivajaztam, majd rétegezve leraktam a hozzávalókat ebben a sorrendben: krumpli - zeller - alma - krumpli - maradék zeller - alma - hagyma - krumpli. a krumplis sorsokat mindig sóztam, és borsoztam. a tetejére reszelt sajtot szórtam, és meglocsoltam a tejszínnel. alufóliával lefedve sütöttem kb 30-35 percig, majd nélküle addig, míg meg nem pirult a teteje.
citromos-bazsalikomos paradicsomsalátát csináltam hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr273553914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.07.15. 08:48:00

várd ki az idejét, eljön az! :)

jj 2008.07.15. 08:48:00

ha a saját konyhámban lennék, ezt most egy napon belül megcsinálnám, nagyon megkívántam (:
süti beállítások módosítása