az az igazság, hogy télen volt már egy sikertelen próbálkozásom a túrógombóccal. egy elvileg egyszerűsített változatát próbáltam életre hívni, de bevallom férfiasan, elég nagy kudarcot vallottam vele.. leginkább emlékezetből és intuitívan főzök, de akkor, és ott cserbenhagyott a 7., gasztro-érzékem.. el is temettem magamban a lehetőséget, hogy én túrógombócot csináljak, s már az ízére sem emlékeztem - én balga!, mikoris a héten rámtört újra az alkothatnék (minden szinten), és udvarolni is akartam egy kicsit..

túrógombóc




hozzávalók:
(bocs, nem számoltam, mennyi lett..)

1/2 kg tehéntúró
12 dkg búzadara
3 tojás
zsemlemorzsa
olaj
porcukor (robotgéppel csináltam, legközelebb nád-por-cukrot csinálok hozzá - mert lesz legközelebb!)

tejföl
fahéj
gyümölcsök

az elmorzsolt túrót összedolgoztam a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. a masszát addig pihentettem, míg a dara meg nem duzzadt. közben felvertem a tojások fehérjét, és óvatosan hozzákevertem. vizes kézzel gombócokat formáztam, és lobogó, sós vízben megfőztem őket (feljönnek a tetejére). a zsemlemorzsát segítő manó olajon megpirította, és a megfőtt gombócokat beleforgattuk.
porcukorral, fahéjas tejföllel, eperrel, és nektarinnal ettük.

szerettem volna turbolyás túrógombócot csinálni (sós változat), de erről lekéstem, viszont agyalok más ízesítéseken. pikánssá tehetem pl curryvel és mazsolával, amitől indiai beütést kap, vagy ricottával és sok-sok zöldfűszerrel. esetleg eperrel és chilivel.. hmmm, ezt mindenképpen ki fogom próbálni! :)

(a receptet a konyhamester oldalán találtam)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr133553887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.05.25. 13:55:00

jogos ;)
de ott az ég tükröződik! :)

gonosza 2008.05.25. 13:55:00

tudom már mit akartam írni. hogy beégett a tányér széle ;)
:*
süti beállítások módosítása