olívaolaj

nagyon szeretem az olívaolajat, de most nem a gasztronómiai, hanem egy teljesen más felhasználásáról szeretnék írni.

tudjuk, hogy telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben, és erősítik az izomsejteket, valamint kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére. az olívaolaj nagy mennyiségű antioxidáns hatású természetes tápanyagot is tartalmaz (E-vitamin és polifenolok). az olívaolaj, különösen az extra szűz olívaolaj használata képes csökkenteni a sejtek oxidációját és a "rossz" koleszterin szintjét, így segít megvédeni az emberi szervezetet a szabad gyököknek nevezett káros vegyületek hatásaitól.
(forrás: net-doktor)

ezen kívül azt is tudjuk, hogy testápolónak is tökéletes, de amit talán csak kevesen, hogy a fogaink, és szánk ápolására is csodálatosan hat. minden reggel, fogmosás előtt egy teáskanálnyi olívaolajat vegyünk a szánkba, és öblögessünk vele (zubogtassunk) néhány percig, majd köpjük ki. akkor csináltuk jól, ha a kiköpött olaj színe fehér.

fantasztikus tisztító hatása van (eltünteti a lerakódásokat a nyálkahártyáról), és nem csak a szánkban, hanem a szervezetünkben is kifejti jótékony hatását. a nyálkahártyán keresztül ugyanis a méreganyagok kiválasztódnak.

vigyázat!! lenyelni nem szabad, mert az öblögetés végére tele lesz méreganyaggal! valamint a mosdókagylót is fertőtleníteni kell.

almaecet

az almaecet csodaszer, erről már több könyvet is írtak.
én legelőször fogyókúrás, illetve tisztító hatásairól hallottam, és azért kezdtem el almaecetes vizet inni. egy horvátországban élő ismerősöm mesélte, hogy ott a nők egész almaecetes-vizes üvegekkel járkálnak, és intézik a dolgukat, vagyis egy nap alatt megisznak egy jó nagy adagot. ez jól hangzik, de egy dologra azért ügyeljünk, a lehelletünk nem lesz a legjobb tőle.. így leginkább a reggeli, és esti, fogmosás előtti fogyasztás mellett voksolok.. használata nagyon egyszerű: egy pohár vízbe rakjunk 1-2 evőkanál almaecetet, egy kis mézet, és igyuk meg.

találtam néhány érdekes tudnivalót az almaecetről:
"szinte minden anyagcsere-folyamatnál ecetsav jön létre köztes termékként. az ecetsav közreműködése nélkül sem zsírokat, sem a szénhidrátokat nem tudnánk megemészteni, tehát életképtelenek volnánk. szervezetünknek napi mintegy 100 g ecetsavra van szüksége az összes anyagcsere-folyamat működéséhez.
az ecet hozza csak igazán lendületbe az anyagcserénket. rendszeres fogyasztása felgyorsítja az emésztést, elősegíti a táplálékkal felvett zsírsav felhasználását, és az energia-kivonást a szénhidrátokból.

az ecet serkenti a nyáltermelést is, márpedig a nyálnak két nagyon fontos feladata van: először is folyékonyabbá teszi a táplálékot, hogy az könnyebben haladhasson, ezen kívül amilázt tartalmaz, egy enzimet, amely már a szájban elkezdi elemeire bontani a keményítőt. csak ebben a formában, egyszerű cukorként képes a vékonybél felvenni és a szervezet többi részébe szállítani a keményítőt, így tudja a szervezet hasznosítani az olyan élelmiszereket, mint a kenyér, liszt, burgonya vagy a rizs.

az almaecet hatása, hogy tisztítja a szervezetet, megakadályozza, hogy a böjtölés alatt ásványianyag-, mindenekelőtt káliumhiány alakuljon ki. az almaecet hatékonyan segíti a kiválasztó szervek (belek, tüdő, bőr, vese) munkáját, amikor eltávolítják a mérgező salakanyagokat a szervezetből."
(www.fogyokurak.hu)

bár egy fogyókúrás oldalon találtam, nemcsak ahhoz jó, általános érzetünk lesz jobb az almaecettől.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr663553831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása