érdekes műfaj a blogírás. kezdetben a gyerekkoromban kezdődő konyhaművészeti stációknak adtam formát. aztán valamikor ez a személyes hangokkal átitatott receptbázis önkifejezéssé vált. mostanra pedig már egy felület is, ahol kifejezhetem gasztro-identitásomat, ahol segíthetek kezdő vegetáriánusoknak, hogy mit, hol, hogyan, valamint felvillanthatok egy lehetőséget azoknak, akik bár mindenevők, nem mindig vágynak húsra, és szeretnének változatos zöldséges ételeket enni.

ez vezérelt akkor, amikor elkezdtem a vega interjúkat (lesznek még), és akkor is, amikor sacival kitaláltuk, hogy megtanítom főzni. mostanában egyébként ez izgat a legjobban, hogy a blogom ösztönzővé, kézzel- és szájjal foghatóvá váljon. az én, vagy a tanulni vágyó konyhájában, ügyesen felépített, tematikus alkalmakkal, lépésről-lépésre.


hummusz

az első alkalom a krémekről szólt, háromféle mártogatóst készítettünk: hummuszt, fokhagymás-kék sajtos kencét, és fetás padlizsánkrémet. sacival munka után találkoztunk, bevásároltunk a nagycsarnokban és az ázsia boltban, majd nála folytattuk.

fetás padlizsánkrém



azóta így készítem, mióta tavaly nyáron ettem duende verziójából.

hozzávalók:

2 közepes padlizsán
5 dkg fetasajt
2-3 dkg füstölt sajt lereszelve
1 ek olívaolaj
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 vöröshagyma apróra vágva
1/2 citrom leve

a padlizsánt villával megszurkáltuk (különben felrobbannak a sütőben - én már jártam így, nem érdemes kipróbálni..) és alufóliára fektetve magas fokozaton megsütöttük őket (kb 30 perc). közben előkészítettük a többi hozzávalót. amikor a padlizsán kész lett, kicsit hagytuk kihűlni, majd leszedtük a héját és a többi hozzávalóval összeturmixoltuk. tapasztalataink szerint legközelebb csak a többi hozzávalót turmixoljuk össze, a padlizsán hozzákeverjük. (annak ellenére, hogy én is azt kaptam örökségül, hogy a padlizsánhoz ne érjünk hozzá fémmel, csak fakéssel, volt már többször is, hogy megszegtem e szabályt. az esetek többségében nem történt semmi, viszont most kicsit megkeseredett. szóval csak óvatosan!)

a következő alkalommal nagyobb fába vágjuk a fejszénket, francia tarte-okat sütünk.


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr373554115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duende 2011.10.12. 09:31:00

:) Nálam meg a kéksajtos mártogatósod. :)

vegasztromania 2011.10.12. 09:31:00

:) a tavaly nyári gbt óta favorit!

duende 2011.10.12. 09:31:00

Ó, megleptél! :) És örülök, hogy ízlik a fetás padlizsánkrémem! :)


És képzeld Nana, augusztus közepén ettem utoljára húst egy hegyi grillpartin. Azóta visszatértem a növényevőségre! A családnak, páromnak továbbra is főzök-sütök húsokat, de én nem eszem már meg. (Halat néha.)

olzka 2011.10.12. 09:31:00

:) nagyon kellemes a hang
süti beállítások módosítása