ma elég korán kipattantak a szemeim. megittam szokásos fahéjas kávémat, majd nekiindultam. az utóbbi időben kedvenc szombat délelőtti programom a piacozás. nagyon élvezem a hangulatot, a kínálatot, a beszélgetéseket az árusokkal, a spontán összetalálkozásokat a közelben lakó barátokkal. hazaérve szép komótosan összedobok valami reggelit az alapanyagokból. a szombat mindig csúszásban telik, délben reggeli, 5-6-kor ebéd. én amúgy sem eszem 11-12-ig, de a reggeli hangulata hiányzik. így a szombat gasztro-ünnepnap igazi reggelivel.

ma konkrét tervvel érkeztem kedvenc árusaimhoz, tudtam, hogy pesto és bruschetta kerül az asztalra.

bazsalikomos pesto & bruschetta




bazsalikomos pesto

megint okoskodni fogok. a boltban kapható pesto alla genovese a közelébe sem ér az otthon készítettnek. egyátalán nem tart sokáig megcsinálni, és hihetetlen eufóriát okoznak a közben felszabaduló illatanyagok. és az íze..

hozzávalók:

1 nagy csokor bazsalikomlevél (kb 50 g)
2 gerezd fokhagyma
marék reszelt parmezán
kis marék fenyőmag
100 ml extra szűz olívaolaj (+ még amennyit felvesz)


eredetileg mozsárban kéne összetörni, de nekem még csak egy kisebb változat van itthon, így robotgépben csináltam. a terebess fűszerkalauz leírása szerint nem jó, ha fém ér a bazsalikomhoz, mert szénaízű lesz. tervezek beszerezni egy nagyobb kőmozsarat, utána lesz összehasonlítási alapom, majd akkor beszámolok.

tehát mozsár helyett robotgépben dolgoztam össze a hozzávalókat.
a mennyiségek irányadóak, ízlésünknek megfelelően változtathatjuk az arányokat.

bruschetta
(ejtsd: bruszketta)

néhány éve volt szerencsém részt venni egy hamisítatlan olasz vacsorán. nem ez volt az első, és remélem, nem az utolsó, de itt tanultam a legtöbbet a bruschettáról. tommaso előszedett egy szikkadt kenyeret (olasz, nagy lyukacsost), meglocsolta extra szűz olívaolajjal, talán megsózta, és odatolta, hogy kóstoljuk meg. azóta sem felejtem el azt a kulináris élményt.. pedig csak száraz kenyér és olaj. de itt jön a lényeg, a minőség. az a nem mindegy. nekem itthon még nem sikerült olyan lelőhelyet találnom, ahol ezt az olasz típusú kenyeret meg tudom venni. a culinarisban ugyan van, de az ára miatt nem tudom minden nap bevállalni..

most néhány napos diós kenyérből (lipóti pékség) és sima kenyérből csináltam, egész jó lett. megpirítottam a kenyérszeleteket, jól bedörzsöltem fokhagymával mindkét oldalukat, meglocsoltam extra szűz olívaolajjal (nem sajnáltam), megsóztam, apróra vágott paradicsomot és bazsalikomot raktam rájuk, és kész.





Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr343554062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Esztilány 2010.08.07. 13:01:00

Imádom a pestót, de ezidáig nem tudtam rávenni magam a saját készítésűre. Ez azonban annyira isteni itt a képen, hogy azt hiszem én is bevállalom... Éljenek az olasz reggelik! :)

vegasztromania 2010.08.07. 13:01:00

marta, van, h én is úgy csinálom, de ez most jobban tetszik!

konyhatündér, amíg nem kell, ne is ülj! :)

manna, akkor majdnem összefutottunk! :)

Mindennapi Manna 2010.08.07. 13:01:00

szombat reggeli piacozásnál csak az a jobb, ha szombat reggel két piacon is jár az ember:) Voltam én is a Hunyadin, és nagyon jó volt...

Konyhatündér 2010.08.07. 13:01:00

Ma Tatabányán voltam, múlt héten Székesfehérváron, csütörtökön meg a Csarnokba megyek :-)
Nem bírok a fenekemen ülni, na.

Marta 2010.08.07. 13:01:00

Szuper! én először össze szoktam keverni a paradicsomot az olajjal, meg a friss fűszerekkel. Egy kicsit még hagyom is összeérni, mielőtt a friss piritósra teszem. nem tudom mennyit számít.

vegasztromania 2010.08.07. 13:01:00

thrini, igen, az :)

konyhatündér, te milyen piacra jársz?

Konyhatündér 2010.08.07. 13:01:00

úgy látszik a gasztrománok szombati programja a piacozás, én is úgy ébredtem reggel hogy belső kényszerű piacramehetnékem van. :-)

Thrini 2010.08.07. 13:01:00

Nagyon szimpatikus reggeli! :)
süti beállítások módosítása