megérett bennem a vágy, hogy a joghurt után a kefírt is itthon állítsam elő.
a kaukázusi kefír nagy kedvencem, de az a helyzet, hogy mostanában sehol sem találok olyat, ami kielégítene. régebben a milli (azt hiszem) papírdobozos változatát vettem, és azt nagyon bírtam, de megszüntették.
ezen előzmények után úgy döntöttem, itthon fogok fantasztikus házi kaukázusi kefírt csinálni.

akinek van tapasztalata a témában, illetve van ötlete, honnan tudnék (kaukázusi) kefírgombát szerezni, kérem, írjon!

köszönöm!

17 komment

Címkék: bla

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr763553996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bamboo 2009.07.20. 14:03:00

http://forum.kefirgomba.hu/viewforum.php?f=22&sid=1f300440d7e0cbc23ae0a06e8ce37212

itt biztos találsz.
Nekem is volt még régen sima meg kaukázusi is, iwiw-ről szereztem be.
Tapasztalat: nagyon nagyon gyorsan szaporodnak, kaukázusinak jobb az íze, szerintem.

Anonymous 2009.07.20. 14:03:00

Szia Nana!
Én ezt találtam:
http://www.noilapozo.hu/20090227/a_nyers_tej_felhasznalasanak_modjai_otthon
Lindi

vegasztromania 2009.07.20. 14:03:00

lehet, h így van, de azt érzem, hogy gomba segítségével kéne csinálni. legalábbis én most arra vagyok rápörögve :)

Gasztromami 2009.07.20. 14:03:00

Elvileg, ha a tejhez már kész kefírt keversz (csakúgy mint a joghurtnál), és kb 40 fokon tartod, akkor a kefírgomba elszaporodik, és az egész tejből kefír lesz. Én élőflórás joghurttal szoktam ezt művelni, és működik. (Kefírt nem szeretem, de itt is működnie kell) :-)

vegasztromania 2009.07.20. 14:03:00

márta, ok és köszi :)

Márta 2009.07.20. 14:03:00

kaptam jómúltkorjában zalai tejkultúrát. az ugyan nem kefír, de zseniális. nemtom, jó-e még, mert aztán elhanyagoltam, de megpróbálom újraéleszteni, és aztán jelzem;)

lorien 2009.07.20. 14:03:00

Én nem vettem észre, igaz mindig hagyok készletet a hűtőben, és csak akkor bontom ki néhány nappal a lejárat környékén, amikorra szépen meghízik a doboz. Így garantáltam jó érett, szénsavas :)

Anonymous 2009.07.20. 14:03:00

Örülök, ha segíthettem. Remélem, a fejleményekről beszámolsz a blogodon. Szép napot, Piroska

vegasztromania 2009.07.20. 14:03:00

piroska, nem láttam még, nagyon köszönöm!

Anonymous 2009.07.20. 14:03:00

Ezt találtam Neked:
http://www.kefirgomba.hu/
Bocsi, ha már láttad, üdv: Piroska

vegasztromania 2009.07.20. 14:03:00

nem, nem tudok többet, csak mintha ennek az új dobozosnak más lenne az íze.. nem érzem rajta azt a jó kis szénsavas ízt. lehet, h teszek egy próbát újfent, mindenesetre az itthon készített joghurt annyival jobban ízlik, h szeretnék kefírt is gyártani.

lorien 2009.07.20. 14:03:00

A milli kaukázusi kefír nekem is kedvencem, és még mindig kapható, legalábbis mifelénk. Ez különben a régebbi zöld dobozos, "eredeti kaukázusi" jogutódja. Vagy te többet tudsz, és tényleg megszűnik?

Anonymous 2009.07.20. 14:03:00

Bocsánat, úgy tűnik nem olvastam elég figyelmesen el amit írtál, az utolsó bekezdésben minden benne volt amit írtam...
ciki_ciki
E

Anonymous 2009.07.20. 14:03:00

Én is akartam régebben. Akkor utána érdeklődtem. Állítólag ezt régen is készítették otthon (Édesanyám iskolás korában, mondjuk '60-as évek) és akkor lehetett kapni a gyógyszertárban valamilyen por alakú cuccot, amivel a tejet "beoltották" (vicces ez a szó, de így mondták). Ehhez képest sokkal egyszerűbbnek tűnt joghurtot készíteni. Nem jutottan semmire azzal, hogy valóban ennyivel bonyolultabb a kefír, vagy csak rosszul emlékeznek ilyen időtávlatban :).
Egyébként lehet benne valami, mert a kefírt az gombák készítik, míg a joghurtot baktériumok.
Bocs, ha olyat írtam, amit mindenki tud. Puszi: Edina
süti beállítások módosítása