celeriac tartlet with apple chutney.

megizzadtam, mire félmagyar nevet adtam ennek a kreációnak.. nekem ennél jobbat nem sikerült kitalálnom. nem akartam mrs. jones nyomdokaiba lépni a mini jelzővel, valamint a -ka, -ke, -cska, -cske végződéseket is szerettem volna kikerülni. akinek van jobb ötlete, ne kíméljen!

nemrég vettem néhány kis formát, és már nagyon szerettem volna őket kipróbálni, felavatni. csak a megfelelő receptre vártam, amely ma összeállt a fejemben. a zelleres tartlet ötlete la tartine gourmande oldal írójától, beától származik, de kicsit átformáltam. almát pedig mindenképpen szerettem volna a zellerhez kísérőnek, és akkor ugrott be a chutney lehetősége. már túl vagyok a kóstoláson, és meg kell mondanom, nélküle nem lenne az igazi.

zelleres tartlet és alma-chutney




hozzávalók:
(6 tartlethez)

200 g liszt
100 g vaj (szobahőmérsékletű)

kis víz

1 nagyobb zeller (kb 300-350 g)
1 fej hagyma
100 g krémsajt
200 ml tejszín
1 tojás
só, bors
olaj

2 nagy alma
1-2 gerezd fokhagyma
2 ek balzsamecet
4-5 ek nádcukor (ízlés szerint)
gyömbér
fahéj
1-2 chilipaprika

a tésztához a lisztet és a sót egy tálba szórtam, rádobtam a felkockázott vajat, majd elkezdtem elmorzsolni őket egymással. apránként egy kis vizet adagoltam hozzá, és összegyúrtam. akkor jó, ha elválik az edény falától, és a kéztől. folpakkal letakarva 1 órára a hűtőbe tettem.
az almákat meghámoztam, és robotgéppel pürésítettem a fokhagyma és a chili társaságában. egy serpenyőbe öntöttem a balzsamecetet, és 1-2 percig karamellizáltam rajta a nádcukrot. megfűszereztem, majd ráöntöttem az almapürét, és néhány percig főztem. nincs szép színe az alma-chutneynak, ezért esetleg lehet társítani olyan piros színű gyümölccsel, ami kicsit befesti. az íze viszont remekül harmonizál a tartlettel.
a hagymát vékonyan felszeleteltem, a meghámozott zellert pedig lereszeltem. egy kevés olajon 1-2 percig pirítottam a hagymát, majd hozzáadtam a zellert, és további 3-4 percigpároltam együtt. közben sóztam, borsoztam, majd hagytam kihűlni.
egy tálban a kihűlt zellert összekevertem a krémsajttal, a tejszínnel és a tojással. ha még szükséges, ekkor lehet fűszerezni.
a hűtőből kivett tésztát 6 gombócra osztottam, majd kis körökké lapítgattam őket. a tésztaköröket a kivajazott formákba raktam, beleöntöttem a tölteléket, és előmelegített sütőben, 6-os fokozaton 20-25 percig sütöttem.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr513553947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2009.01.24. 16:39:00

szilvi, fotózni folyamatosan tanulok - autodidakta módon. nagyon sokat segített a párom a tanácsaival, és neki köszönhetem azt is, h itthon, lámpákkal tudok ministúdió-szerűséget létrehozni.két lámpával kezdtem, de az egyik most használhatatlan, így eggyel próbálkozom.ez a kép baloldalról kapta a szórt fényt (ernyő), nem derítettem semmivel. a beépített vakut használom arra, h az exponálással szinkronban "elsüsse" a lámpát. nikon d70 gépet használok.

Anonymous 2009.01.24. 16:39:00

Azt szeretném kérdezni, hogy ennél a képnél honnan jött a fény és mlyen típusú? Használsz valamilyen speciális eszközt - derítőt, extra vakukat, valamilyen dobozt? És milyen fényképezőgéped van? HOl tanultál fotózni? szilvi

Morzsóka 2009.01.24. 16:39:00

Nézzél át hozzám...vár ott valami:)

starfokker 2009.01.24. 16:39:00

köszi:)

vegasztromania 2009.01.24. 16:39:00

ezeket konkrétan a fővám téri csarnok mellett lévő vasedényben vettem, de van boltjuk a podmaniczky utca elején, a körúton a vígszínház mellett, a rákóczi úton a vas ucánál. http://www.vasedeny-falko.hu/

gabojsza 2009.01.24. 16:39:00

Csatlakozok:-) én is szeretném tudni a sütőformák pontos beszerzési helyét, mert nagyon-nagyon szépek!

starfokker 2009.01.24. 16:39:00

és merre van ez a vasedény úgy konkrétan?

nekem is kell ilyen:) vagy hasonló:D

vegasztromania 2009.01.24. 16:39:00

igen, vasedény. egy pillanatra elbizonytalanodtam, de még mindig úgy hívják!

napmátka 2009.01.24. 16:39:00

Van még olyan, hogy "vasedény"?
Mármint bolt. Nálunk teljesen kiveszett... de gyerekkoromból még emlékszem rá.

vegasztromania 2009.01.24. 16:39:00

napmátka, köszi a tippeket! :) a zelleres kosár jól hangzik!

starfokker, a vasedényben vettem őket, le voltak értékelve 390 ft-ra. nem unottan olvasom, inkább nagyon-nagyon örülök, h tetszik! :)

starfokker 2009.01.24. 16:39:00

a sütőforma nekem is bejön:) ha szabad érdeklődnöm, hol vetted, mennyi volt?

a kép természetesen megint fenomenális, de asszem már lassan unottan fogod olvasni a kommentet. (de ha egyszer mind tetszik...)

napmátka 2009.01.24. 16:39:00

És nagyon tetszenek a sütőformáid is!

napmátka 2009.01.24. 16:39:00

Én a máffinozást nem szeretem, ezért következetesen aprósüteménynek nevezem a saját, kis formákban sütött tésztáimat. Szerintem ez a kifejezés sós alkotás esetén is helytálló, de a kicsinyítőképzők mellőzésével akár zelleres kosárnak is nevezheted. Tudom, hogy a chutney sem mártás, meg nem is igazán szósz, de ha ragaszkodsz hozzá, hát azt is lehet magyarosítani. Még az öntet is elmegy. A lényeg: hogy ránézésre és a recept alapján is nagyon finom lehet!