a tegnapi BL-döntőt búzasörrel a kezemben néztem egy füstös, zajos kocsmában. az egyedülálló savanykás íz mellett egy másik egy rég elfeledett ételt juttatott eszembe: már évek óta nem főztem citromlevest. Pedig az egyetem első évében nagyon rá voltam kattanva, elég sokszor csináltam otthon, meg a csoporttársaimnak a kolesz-szobájuk villanyrezsóján. nagy sikereket sosem értem el; míg én teljesen a bűvöletébe kerültem, a többiek inkább fanyalogtak.
viszont továbbra is hódolója maradtam, és nem annyira bonyolult étel, hogy ne főzném meg akár csak magamnak!



hozzávalók:

1 l zöldségalaplé (csaltam)
1 jó marék rizs
1 citrom
1 tojás sárgája
só, fehérbors

a zöldségalaplében megfőztem a rizst. közben a tojássárgáját habosra kevertem, és belefacsartam a citrom levét. sóval, borssal ízesítettem, majd hozzáöntöttem a levesből, és a keveréket visszaszolgáltattam a többi léhez. egy nagyon kicsit hagytam még a lángon, aztán kész!

kiegészítésként annyit hozzátennék, hogy többféle verzióról olvastam, van, aki pl. a fehérjét is felhasználja. én ezt a receptet hallottam anno, és ezt szerettem meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr153553884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.05.22. 09:52:00

nem ismertem, de mindenképpen ki fogom próbálni! köszi a tippet! :)

Beatbull 2008.05.22. 09:52:00

nyárra szerintem tökéletes egy ilyen kis könnyű és üdítően savanykás leves! próbáltad már a citromot előtte kb. 1,5 órán át kifőzni? csak mert úgy elveszti a maró savasságát és a héj pedig a keserűségét - pürésítve pedig egy nagyon kellemes citromos pasztát kapsz. ezt szoktam pl. a citromos búzámba keverni.
süti beállítások módosítása