tegnap megcsináltam mamma maionesa blancá-ját - saját ízlésemre formálva. hihetetlenül gyorsan kész lett, és ugyanolyan lett az állaga, mint a majonézé - amit mostanában nem eszem, mert épp tojás-fóbiám van. alapvetően a tejet sem szeretem (önmagában), de ebben a formában nagyon tetszik, és jó ötletnek tartom a vega vera nevéhez fűződő rizstejből készült maionesa blancá-t is!
egész vad ötleteim is támadtak az ízesítést illetően, de első körben a rozmaring ízét választottam. nekem hiányzott belőle a citrom, úgyhogy még azzal is gazdagítottam.

maionesa blanca alla nana




hozzávalók:

1 dl tej
2 dl növényi olaj

fehér bors
2-3 gerezd fokhagyma
citrom
friss rozmaring

először összeturmixoltam a fokhagymát a tejjel, megsóztam, majd folyamatos keverés közben vékony sugárban kezdtem hozzáadagolni az olajat. az utolsó 1/2 - 1 dl olajat már szinte egyben adtam hozzá. a végén mozsárban tört fehérborssal, egy fél citrom levével, és apróra vágott rozmaringgal ízesítettem.
pirítósra kenve, salátával ettem, és nagyon ízlett!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr183553849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.02.04. 15:35:00

:) a színezés gondolata az éb fejemben is megfordult, piros - paradicsommal, sárgás-okkeros - curryvel..

Vera 2008.02.04. 15:35:00

Én most a hétvégén rengeteg petrezselyemmel, citrommal csináltam, nagyon finom lett és zöld!

vegasztromania 2008.02.04. 15:35:00

vera, rosszul emlékeztem, sebaj :) akkor szójatejből fogom, esetleg a rizstejjel kísérletezem!

Vera 2008.02.04. 15:35:00

Nana, rizstejből nem próbáltam, zabtejből nem sikerült, szójából lett jó!

Katanyaka 2008.02.04. 15:35:00

Na, most már akkor én is!!! Holnap mindenképp :)

vegasztromania 2008.02.04. 15:35:00

őszintén megvallva nekem sokkal jobban ízlik, mint a majonéz.. úgyhogy igazán hálás vagyok ezért a receptért :D

vegasztromania 2008.02.04. 15:35:00

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

Mamma 2008.02.04. 15:35:00

Akkor megnyugodtam... nekem 3 közepes gerezd a határon volt, viszont néhányan panaszkodtak, hogy túl erős, azt hiszem, ők a sima majonézízt várták. Pedig az aioli-ba rengeteg fokhagyma kell, anélkül pedig valóban egy sima majonéz:-))
A tej egyébként jobban kihozza a fokhagymát, ezt meg is állapítottuk!

vegasztromania 2008.02.04. 15:35:00

az az igazság, hogy én brutálisan szeretem a fokhagymát.. szóval nekem kifejezetten jól esett ez a fokhagyma-mennyiség.. :)

Mamma 2008.02.04. 15:35:00

Igazán örülök, hogy neked is bejött:-)) Ezek szerint nem volt sok a 2 gerezd fokhagyma:-))
Valóban érdemes az ízekkel kísérletezgetni, azóta már én is kevertem zöldfűszereset is.
süti beállítások módosítása