2011. november 04.
gabonák - zab - zabkása
mostanában nagyon rákattantam a zabkására, s bár alapvetően gyümölcsöt eszem 11-12-ig, ebben a hideg időszakban sokszor zabkását késő-reggelizek. azon túl, hogy nekem ízlik és laktató, sok egyéb jó tulajdonsága is van. átmelegíti a szervezetet, lúgosító hatása van, magas a rost-tartalma, nagy a fehérje-tartalma. jelentős mennyiségű E-vitamint és B-vitaminokat tartalmaz, ásványi anyagokban gazdag, ezért védi és erősíti az idegrendszert, illetve segít megőrizni a csontozat, a fogak és az erek épségét.*
zabkása
hozzávalók:
(1 személyre)
100 ml zabpehely
100 ml zabtej
100 ml víz
csipet só
egy kis lábosban néhány perc alatt megfőzöm a hozzávalókból a zabkását. nem használok tejet, a gyomrom nem szereti a tej és a szénhidrát keveredését, ezért zabtejjel váltom ki. édesíteni utána szoktam, lekvárral, vagy mézzel. ehetjük gyümölccsel, aszalt gyümölccsel, magvakkal, lekvárral, bármivel. nekem jelenlegi két kedvencem a zsályás birsalmalekváros - diós, valamint a banános-fahéjas-diós változat.
* www.eletmod.hu
Megosztás
A bejegyzés trackback címe:
https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr413554120
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Bridge 2011.11.04. 11:33:00
Nana, ha nem haragszol, Nyx-nek itt válaszolok, mert további elérhetőségét nem találtam. Ha úgy gondolod, hogy nem jó fórum, töröld a bejegyzést, és csak annyit írok, neki egy másikban, hogy keressen meg e-mailben.
Kedves Nyx!
Szeretnék ajánlani neked egy hanganyagot, amit többen nagyon jónak tartunk. Duende is írt már róla, és Klakat is valamikor.
Sajnos meg kellett törni az URL-t.
http://radio.adventnet.hu/mp3/
eloadasok/A%20taplalkozasrol%20es
%20a%20rakbetegsegrol/03_Valoban%
20egeszsegtelen%20a%20szoja_TG.mp3
Visszatérve a fitinsavakra, alapvetően károsnak találják a dietetkiában. Kérdezz meg egy paleo-st, hogy miért is nem fogyaszt gabonát. Sajnos egyből ezzel fog jönni, meg a lektinekkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyet is értek mindenben.
Tisztában vagyok vele, hogy pl. koleszterincsökkentő hatása van, illetve a rákmegelőzésben is mutattak ki pozitívumot. Ezért fogyalmaztam úgy, ahogyan. De tény, hogy gátolhatja ásványi anyagok felszívódását. (Vas, magnézium, kálcium)
Nem szeretnék veled vitatkozni, de fenntartom, hogy a gabonaféléket vagy csíráztatva szabad fogyasztani, vagy hőkezelve. Amint a keményítő láncai véglegesen kialakultak - pl. nem tejes a gabona, megterheli a hasnyálmirigyet.
Egyébként meggyőzhető vagyok, szívesen konzultálnék veled az ügyben, hogy te miért látod úgy, ahogy, illetve a fentiek fényében milyen gondolataid vannak.
Brigi
Kedves Nyx!
Szeretnék ajánlani neked egy hanganyagot, amit többen nagyon jónak tartunk. Duende is írt már róla, és Klakat is valamikor.
Sajnos meg kellett törni az URL-t.
http://radio.adventnet.hu/mp3/
eloadasok/A%20taplalkozasrol%20es
%20a%20rakbetegsegrol/03_Valoban%
20egeszsegtelen%20a%20szoja_TG.mp3
Visszatérve a fitinsavakra, alapvetően károsnak találják a dietetkiában. Kérdezz meg egy paleo-st, hogy miért is nem fogyaszt gabonát. Sajnos egyből ezzel fog jönni, meg a lektinekkel. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyet is értek mindenben.
Tisztában vagyok vele, hogy pl. koleszterincsökkentő hatása van, illetve a rákmegelőzésben is mutattak ki pozitívumot. Ezért fogyalmaztam úgy, ahogyan. De tény, hogy gátolhatja ásványi anyagok felszívódását. (Vas, magnézium, kálcium)
Nem szeretnék veled vitatkozni, de fenntartom, hogy a gabonaféléket vagy csíráztatva szabad fogyasztani, vagy hőkezelve. Amint a keményítő láncai véglegesen kialakultak - pl. nem tejes a gabona, megterheli a hasnyálmirigyet.
Egyébként meggyőzhető vagyok, szívesen konzultálnék veled az ügyben, hogy te miért látod úgy, ahogy, illetve a fentiek fényében milyen gondolataid vannak.
Brigi
Nyx 2011.11.04. 11:33:00
Próbáld ki a VOO-t (vegan overnigh oats) is!
Ki mondta, hogy a fitinsav káros??? :(
Semmi sincs a zabpehelyben, ami ne lenne egészséges, pont a túlfőzéstől bomlanak le a hasznos anyagok!
Ki mondta, hogy a fitinsav káros??? :(
Semmi sincs a zabpehelyben, ami ne lenne egészséges, pont a túlfőzéstől bomlanak le a hasznos anyagok!
vegasztromania 2011.11.04. 11:33:00
köszönöm az infót!
Bridge 2011.11.04. 11:33:00
Nagyon szeretem, de javaslom, hogyha nem előhőkezelt a zabpehely, akkor legalább 15 percig főzd, mert ennyi hőkezelés minimum kell, hogy lebomoljanak a károsnak tartott anyagok. Pl. fitinsav.
vegasztromania 2011.11.04. 11:33:00
én is idén kezdtem el, de addiktív. és télen kötelező.
Vera 2011.11.04. 11:33:00
Én is pont a héten csináltam először (4 gyerekes vega létemre ez tulajdonképpen fura) és hatalmas sikere volt. Tényleg szuper kaja!