a tortilla mexikói kenyérféle, mely kukoricalisztből készül és amely jó néhány mexikói étel alapja. "ahogy itthon sem süt minden háziasszony kenyeret, úgy mexikóban sem készít minden család magának tortillát. ezt a kukoricalepényt főként mexikó piacain lehet beszerezni, ahonnan a háziasszonyok húsz-harmincasával viszik haza és készítik belőle a legkülönbözőbb ételeket."*

tortillát alapvetően készen szoktam venni (az ázsia boltban elég olcsón lehet beszerezni), de mivel azok általában búzalisztből készülnek, gondoltam, kipróbálom itthon. búza- és kukoricaliszt keverékéből csináltam. nagyon egyszerűen készen van, csak a tortillák kinyújtása és a sütés időigényes egy kicsit.

tortilla




hozzávalók:
(8 db kb 23 cm átmérőjű tortilla)

150 g átszitált búzaliszt
100 g átszitált kukoricaliszt
250 ml meleg víz




a kétféle lisztet egy tálban összekevertem, majd lassan hozzáöntöttem a vizet, miközben folyamatosan kevertem. (ha nem gyúrható a tészta, víz, vagy liszt hozzáadásával alakíthatunk rajta.) lisztezett deszkán kb 3 percig gyúrtam, majd 8 részre osztottam. amíg egy adaggal dolgoztam, vizes konyharuhával (fólia is jó) letakartam, hogy ne száradjanak ki. lisztezett deszkán papírvékonyságúra nyújtottam. egy serpenyőt forróra hevítettem és a tortillákat egyenként kisütöttem. amikor a széle felpöndörödött, megfordítottam, és a másik oldalát is megsütöttem.

jó tudni:
a tortilla állás közben megpuhul. légmentes dobozban tárolva kb 1 hétig friss marad, fogyasztás előtt csak át kell melegíteni egy kicsit.

s hogy mit készíthetünk tortillából? holnap kiderül..

a recept a "mexikói ízek" c. szakácskönyvből való

*forrás : http://azsiabt.kernel.hu


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr493554103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zizi 2011.05.30. 08:01:00

Aha! Szóval ez a titka! Nem azonnal kell fogyasztani, hanem puhítani kell egy kicsit dobozban. Jó tudni! Köszi!

vegasztromania 2011.05.30. 08:01:00

zita,

keményebbek lettek, mint a bolti, de műanyag dobozban tárolva felpuhultak.

Zita 2011.05.30. 08:01:00

Megcsináltam ezeket a tortillákat, de nekem többnyire kemények lettek (könnyen törnek), így nem igazán tudtam feltekerni, csak ketté hajtani, amikor már megpakoltam minden finomsággal. Neked milyen állagúak lettek? Olyan puhák, mint, amiket a boltban lehet kapni?

Anonymous 2011.05.30. 08:01:00

A tortilla készítéséhez lepénylisztnek nevezett kukoricalisztet vettem, jót sikerült belőle gyártani, hasonló recept alapján, de én forró ( éppen bírja a kezem)vizet használok és 1-2 evőkanálnyi olajat is gyúrok bele, nem szabad túlsütni ( oldalanként 1-2 perc, amikor hólyadosodik elég)mert akkor törik.
Fagyasztóban sokáig is el állna, ha nem fogyna el :)IZs

duende 2011.05.30. 08:01:00

Imádom. Főleg így nyáron, mikor mindenféle friss finom zöldségekkel meg lehet tölteni... És hamar megvan, egyszerű, gyors. Szuperek a fotók. Mint mindig. :)

vegasztromania 2011.05.30. 08:01:00

szintén az ázsia boltban vettem, sima kukoricaliszt. masa harinát nem találtam, de ez is működik!

Zizi 2011.05.30. 08:01:00

Köszi. Akkor ez nem sok idő! :) Még annyit árulj el, hogy milyen kukoricalisztet veszel és hol?

vegasztromania 2011.05.30. 08:01:00

igen, mostanában én is jobban odafigyelek arra, h mit eszünk. időigényesség alatt azt értem, hogy, ha többet készítünk (egy vacsorára pl), akkor azért folyamatos ottlétet igényel. de végül is, aki palacsintát is süt, annak meg se kottyan :)

Zizi 2011.05.30. 08:01:00

Anna!

Ez szuper. Én a Culinarisban szoktam venni (ez esik útba) és utálom, hogy akár búza, akár kukoricaliszteset veszek, mindkettő tele van szar mű cuccokkal (esetleg káros anyagokkal) is. Persze ez nem a Culinaris hibája, mert máshol is ilyet árulnak. A bolti cuccok egy része ilyen, tele van tartósítókkal, meg ki tudja mivel. Lassan tényleg csak a háziban bízhatunk. A recept könnyű, nem tudom mit jelent az időigényesség a sütést illetően? Ezentúl inkább én is házilag fogom készíteni. A kukoricalisztet hol veszed és melyik fajtát?

Kérdő101 2015.09.06. 14:46:41

Sajnos nagyon sok helyen lehet olyan tortilla recepteket olvasni, amelyek megvalósíthatatlanok, ugyanis „kukoricalisztet” írnak elő. Az igazi tortilla tényleg kukoricalisztből készül, de ez egy speciálisan előállított őrlemény – amelynek masa harina a neve. Csakis a masa harina alkalmas hagyományos tortilla készítéshez – a normál kukoricaliszt nem jó, mert a tortilla szétesik!
süti beállítások módosítása