2010. december 29.
ha már a kanapé, a pokróc, és a könyv is megvan
nem szeretek fázni. s bár szeretem, ha hullik a hó és amikor a magamra pakolt ezernyi cucc alól kilógó egyetlen testrészem pirossá válik a hidegtől, legjobban mégis azt szeretem, amikor ezen élmények után a meleg szobában takaróba burkolózom. és még ennél is jobban, ha valami finom, meleg italt kortyolgatok közben.
nálam mostanában két favorit van. bár a forralt bor klasszikus téli ital, a fűszerezés tekintetében sok lehetőség rejlik benne, lehet variálni. a másik pedig egy imádott alapanyag puccos és villámgyors felhasználási lehetősége.
hozzávalók:
1 üveg (750 ml) száraz fehérbor
1-2 chili felkarikázva
1 rúd fahéj
1 ek reszelt gyömbér
1 grapefruit héja
1-2 ek a grapefruit levéből
méz
alapelvek:
1) neve ellenére ne forraljuk fel a bort,
2) ami - ha nem is a legdrágább, de - minőségi, és
3) amit ne vizezzünk,
4) hanem a fűszerekkel együtt melegítsük max 70°C-ra,
5) majd lefedve hagyjuk kb 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
a csoki-mennyiség ellensúlyozására tejjel csináltam, nem tejszínnel - csak, hogy megnyugtassam magam.. egy bögrényi forró tejhez (2,4 dl) fél tábla (50 g) fehér csokit tördeltem (ennél lehet kevesebbet is, ízlés, hangulat és cukorvágy kérdése), és kavargattam, míg fel nem olvadt. a tetejére reszeltem egy lehelletnyi szerecsendiót a változásokra, új dolgokra éhes énem miatt. finom.. nagyon finom kiegészítője még a reszelt narancshéj és a fahéj is.
Megosztás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.