a karácsonyi menü főszereplője egy izgalmas, az ősz és a tél határán mozgó párosítás. erdei gomba keveréket a nagycsarnok aljában lévő ázsia boltban vettem fagyasztva, és most gesztenyét is abból a pultból választottam. mert bár alapvetően a friss, szezonális alapanyagok felhasználásának a híve vagyok, a vágyak és a karácsonyi készülődés okozta kevesebb időnek ez most inkább megfelelt. ezt ellensúlyozva a tésztát viszont én gyúrtam.

és persze megint nem bírtam magammal, az eredetileg tervezett nagy lepény helyett kis, egy(fél-)személyes változatokat gyártottam.

erdei gombás-gesztenyés lepény




hozzávalók:
(6 db kis, 10cm átmérőjű lepény)

200 g liszt + egy kicsi a tészta kezeléséhez
100 g vaj + egy kicsi a formák kikenéséhez

2-3 ek hideg víz

375 g erdei gomba keverék (felolvasztva, megmosva)
100 g hámozott gesztenye (felolvasztva, vagy otthon készítve)
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 (vagy 1) dl száraz fehérbor
kakukkfűlevelek

frissen őrölt bors
kevés vaj

a lisztet egy nagy tálba szitáltam, megsóztam, a vajat felkockáztam és összemorzsoltam a liszttel. amikor az egész morzsás állagú lett, 2-3 ek hideg vízzel tésztává gyúrtam. letakarva 30 percig a hűtőben pihentettem.

ezután 6 részre osztottam, és lisztezett deszkán kinyújtottam a darabokat (kör alakúra és a forma méretéhez igazítva), majd a kivajazott formákba nyomkodtam. ezután újabb 30 percnyi pihenés következett a hűtőben.

a sütőt előmelegítettem 220 °C-ra (6-os fokozat).
egy serpenyőben megolvasztottam a vajat, majd hozzáadtam a kis darabokra vágott gombákat és gesztenyéket. hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, hozzáöntöttem a bort, és nagy lángon, néha megkeverve addig sütöttem, míg el nem főtt a leve (5-10 perc). megsóztam, megborsoztam, és friss kakukkfűleveleket tépkedtem rá. hagytam kihűlni.

a hűtőből kivett, tésztával töltött formákba sütőpapírt raktam, azokra babot szórtam (azt utána már nem lehet felhasználni), és a sütőben 10 percig, majd eltávolítva a babot és a sütőpapírt, további 5 percig sütöttem. ezután beletöltöttem a gombás keveréket, és 20-25 percig sütöttem.

köretnek pezsgős camembert-mártással nyakonöntött párolt kelbimbót álmodtam meg. recept hamarosan..


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr783554087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Renata 2010.12.19. 08:45:00

Békés, szeretettel teli karácsonyi ünnepeket kívánok és boldog új esztendőt!
süti beállítások módosítása