avagy főzni bárki tud..

..már aki akar. nagyon szeretem a lecsókat: a magyart (tudom, most a húsevők nagy része felszisszen, hogy te jó ég, szalonna és kolbász nélkül? - igen.. anélkül), a néhány éve barátilag kifejlesztett zukkinis lecsót, és a francia lecsót. apró különbségek, ám ízviláguk teljesen más. nyár elején (még nem volt lecsó-szezon), dolgom volt egy bérházban, és olyan finom lecsóillat terjengett, hogy másnap azt kellett főznöm. viszont mivel mostanában eszembe jutott a ratatouille c. rajzfilm egyik utolsó jelenete (azért ez már beteges.. egy rajzolt ételt megkívánni.. - gratulációm a készítőknek!), és nem mellesleg gasztromami jóvoltából várt rám egy sárga zukkini, ezért a francia változatnak jött el az ideje.

ratatouille




hozzávalók:
(2 adag)

1 közepes padlizsán
1 közepes zukkini (sárga és/vagy zöld)
2 paradicsom
1-2 lilahagyma

2 dl paradicsom passata
egy nagyon kevés száraz rozé
1-2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
oregánó
kakukkfű
rozmaring

olívaolaj

a zöldségeket fél centiméternél kicsit vékonyabbra szeleteltem, majd a padlizsánokat egy kis olívaolajon elősütöttem (ez vsz felesleges, de én utálom, ha nincs rendesen átsütve).
a paradicsom passatát (paszírozott paradicsom) elkevertem néhány csepp olívaolajjal, egy kevés rozéval, a fűszerekkel, és 1-2 gerezd apróra vágott fokhagymával.
1-2 kanállal a sütőtál(ak) aljára terítettem a szószból, majd erre raktam rá szép sorban a zöldségkarikákat. a végén megsóztam, és előmelegített sütőben 180 °C-on (4-es fokozat) 20 percet sütöttem sütőpapírral lefedve, majd további 15-20 percet anélkül.
friss baguettel (vagy kenyérrel) lehet fokozni az élményt.

meg merem kockáztatni, hogy egy kis kéksajttal megszórva sem rossz..

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr673554004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2009.08.17. 15:58:00

juc, köszi

sf, legalább nem vagyok egyedül :)

gasztomami, :)

Gasztromami 2009.08.17. 15:58:00

jó ez a sült lecsó variáció, tudtam hogy jó helyre kerül az a cukkini! :-)

starfokker 2009.08.17. 15:58:00

nagyon szép. a megkívánást pedig megértem:)
süti beállítások módosítása