mostanában rákattantam a dióra. főként sajtokkal, vagy sajtokban szeretem. rochforttal például, vagy sajtkrémbe keverve. és ma felfedeztem, hogy a diópucolás is lehet jó.. eddig hajlamos voltam inkább tisztítva venni, annak ellenére, hogy itthon van néhány adag.. ma viszont fogtam egy kalapácsot, a küszöbön megtörtem, majd hegyes kés segítségével kiszedegettem a miniatűr agyakat. e tevékenység közben megtapasztaltam, hogy azért ilyen az alakja, hogy azt sugallja, többek között serkenti az agyműködést.. akár azonnal :) mivel e szinte meditatív állapotban rájöttem néhány dolog megoldására, ami mostanában foglalkoztatott.
itt találtam egy érdekes cikket a zöldségek, gyümölcsök külalakja és a ránk gyakorolt jótékony hatásuk összefüggéseiről.

rómában élő családi barátunknál, terrynél láttam, hogy minden nap megeszik 3 szem diót és 3 szem mogyorót. átvettem szokását.. és ez a recept egy jó példa, hogyan tudjuk érdekesebbé tenni az ételeket dióval, illetve a dióevést megfelelő fogásokkal.

krémsajtos lepény bébispenóttal, koktélparadicsommal, és dióval




hozzávalók:
(4 lepényhez)

1 csomag leveles tészta
1 doboz diós-fűszeres krémsajt
20 levél bébispenót
20 szem koktélparadicsom
20 szem dió

a sütőt előmelegítetem 4es fokozaton.
a tésztát négyfelé vágtam. mindegyik tégalalapnak késsel "rajzoltam" egy 1 cm vastag szegélyt. a belsejüket megszurkáltam villával, majd megkentem krémsajttal. ráművészkedtem a bébispenótot, és a koktélparadicsomot. sütőpapírra fektetve 15 percig sütöttem őket (sütőtől függően lehet 20 perc is). tálaláskor ráraktam a diókat.
balzsamecetes, fekete olajbogyós madársalátával isteni!




A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr323553955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.luz. 2009.03.01. 15:16:00

meg kell egy paradicsom csumahúzó is ;)

vegasztromania 2009.03.01. 15:16:00

bb, valami ilyesmire gondoltam.. :)

Beatbull 2009.03.01. 15:16:00

Apropó designos diótörők: ennél designosabbat még nem láttam ;)

vegasztromania 2009.03.01. 15:16:00

bridge, teljesen bevált ez a kalapácsos megoldás.. :)
viszont, ha diótörő, akkor valami extravagáns. csakis.

Bridge 2009.03.01. 15:16:00

Mintha egy rajz lenne, igazán mutatós.

Úgy elképzeltem a műveletet... Viszont ezek után érdemes lenne beruházni egy diótörőre :)

Adéle 2009.03.01. 15:16:00

Szia Nana!

Nézz be hozzám! :-)

http://cuisineadele.blogspot.com/2009/03/baratsag-dijat-kaptam.html

Adéle

duende 2009.03.01. 15:16:00

De szép!!!! :)

vegasztromania 2009.03.01. 15:16:00

bb, tényleg könnyed, és a tornyokat amúgy is szeretem.. :)
http://vegasztromania.blogspot.com/2009/01/torre-di-polenta-polentatorony.html
http://vegasztromania.blogspot.com/2008/07/mlns-avokdfagyi.html

Beatbull 2009.03.01. 15:16:00

Ez nagyon cuki ;) Olyan kis könnyednek néz ki. Én egy apró négyzet alapú toronyként is el tudom képzelni amuse-bouches-ként.

vegasztromania 2009.03.01. 15:16:00

zsuzsa, ényleg finom! és el tudom képzelni erdei gombákkal is :)

napmátka, köszönöm, nekem is tetszik!

napmátka 2009.03.01. 15:16:00

Gyönyörű kompozíció!

Zsuzsa 2009.03.01. 15:16:00

Jól néz ki nagyon! Biztos finom is. :)