tegnap alkothatnékom volt, meg vágyam arra, hogy finom vacsorát főzzek; ötletem viszont semmi. elbattyogtam a zöldségeshez, majd felvettem a "gondol-gondol" pozitúrát, miközben valóban erősen törtem a fejem, hogy akkor most mi legyen. első körben kivilágosodott, hogy tökfélét szeretnék, leginkább kis, szinte gömb alakú tökre vágytam, de az csak egy volt, és csoffadt. a patiszonok viszont gyönyörűek, így győzött a külcsín, mely hál'istennek szív- és gyomormelengető belbeccsel párosul.

annyira gyönyörű alakja van a csillagtöknek (még a neve is az!), hogy nem volt szívem nem egyben elkészíteni. a végeredmény minden elképzelésemet felülmúlta, kezdeti félelmeim az első falat után elillantak.

töltött csillagtök




hozzávalók:
(1 patiszon jut 1 férfira, vagy 1 éhes nőre, nekem egy fél elég volt)
(a szósz kb 4 db megtöltésére elég)

2 csillagtök
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
250 g gomba
1 mutti polpa (homogenizált hámozott paradicsom)
néhány karika hegyes erős paprika

bors
kakukkfű
olívaolaj
10-15 dkg reszelt sajt és/vagy parmezán







olívaolajon apróra vágott hagymát és szeletekre vágott fokhagymát dinszteltem, majd hozzáadtam a nagyon kis darabokra vágott erős paprikát, és a megtisztított, körömnyi nagyságúra vágott gombát. sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem, aztán rázuttyintottam a paradicsomot. még néhány percig főztem, de aztán lekapcsoltam a gázt, mivel a sütőben még puhulnak.
a patiszonokat jól megmostam, levágtam a tetejüket, majd fagyiskanállal kivájtam a belső, magos részüket. belsejüket megsóztam, majd belekanalaztam a gombás-paradicsomos tölteléket. egy tűzálló tálat kibéleltem sütőpapírral, és olajat öntöttem rá, erre helyeztem a csillagtököket, kalapjaikat pedig melléjük. előmelegített sütőben alufóliával lefedve 180°-on kb 1 órát sültek (közben néha ellenőriztem egy villával, hogy mennyire puhultak meg), majd a tetejükre szórtam a reszelt sajtot, és a parmezánt, majd addig hagytam őket (már fedő nélkül), míg meg nem pirult a tetejük.
bulgurt, és bazsalikomos-citromos-olajbogyós paradicsomsalátát csináltam hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr343553921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2008.07.19. 10:14:00

most nem, de elég gyakran csinálom, majd valami mellett lefotózom, és részletezem :)

Vera 2008.07.19. 10:14:00

Nana, azt a salit feltehetnéd. VAgy nem készült róla kép? :(

jj 2008.07.19. 10:14:00

hhhaaat ez csudaszep. erre mondjak, hogy rusztikus, nemde?
süti beállítások módosítása