tulajdonképpen két nagyon egyszerű, és mára már eléggé elterjedt görög ételről van szó, de megér egy postot!
először évekkel ezelőtt ismerkedtem meg, és szerettem azonnal bele ebbe a két salátába. és nem görögországban, hanem a káli-medencében. a faluban minden augusztus végén van egy görög-salátaest, ami egy kedves görög barátnőnk nevéhez, és keze munkájához fűződik. hatalmas bödönökben készít görög salátát, tzatzikit, káposztás-répás salátát, süt zellert, paprikát, fahéjas fasírtot, és biztos kihagytam valamit..
azóta sokszor csinálok, főleg nyáron, de most télvíz idején tört rám a vágy..

görög saláta

a görög saláta titka is a megfelelő, friss, és jó alapanyagokban rejlik. egyébként pofonegyszerű, nem is értem, miért rontják el az éttermek nagy részében.. ezért főként itthon csinálok.



hozzávalók:

1 kígyóuborka
5 paradicsom
1 nagy fej lilahagyma
fekete kalamata olajbogyó (fontos alapkellék, enélkül nem állok neki)
kb 200 g fetasajt
olívaolaj
oregano


az uborkát félbe, vagy negyedekbe vágom, aztán felszeletelem. a paradicsomokat gerezdekre, a lilahagymát kis kockákra vágom, és ebben a sorrendben rétegezem (nagyon jót tesz a paradicsomnak a hagymás íz..).
feta-kockákat, olajbogyót rakok a tetejére, megszórom oregano-val (nyáron tépkedek rá frisset is), és meglocsolom olívaolajjal. nem keverem meg, és a hűtőben pihentetem.

tzatziki

a tzatzikit is lehet variálni, pl azzal, hogy mekkorára reszeljük, vagy vágjuk az uborkát. hozzám ez a variáció passzol.



hozzávalók:

1 1/2 - 2 kígyóuborka
5-6-7 gerezd fokhagyma
1 nagy tejföl

esetleg egy kis fehérbors
citrom
olívaolaj

az uborkát jól megmosom, és kis lyukú reszelőn lereszelem, kinyomkodom, és egy tálba teszem. hozzáadom a lereszelt fokhagymát, megsózom, borsozom (ha úgy van kedvem), rácsavarom egy negyed ctrom levét, és egy pici olívaolajat csurgatok rá. összekeverem, és - ha kibírom - a görög saláta mellé rakom a hűtőbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr203553838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városvilág 2008.01.08. 10:49:00

énisnyaratakarok.
süti beállítások módosítása