folytatom a sort egy másik nagy kedvenccel, a turbolyával. néhány éve ismertem meg az ehető oldaláról, egészen addig a "jajdeszépvirágjóleszacsokorba" skatulyában tartózkodott.

turbolya





tapasztalataim szerint a turbolya megosztja az embereket ánizsos íze miatt. ez a franciák által nagyon kedvelt növény egy kicsit hasonlít a petrezselyemre, de egyrészt élénkebb zöld, másrészt más helyen nő. ha mégis bizonytalanok lennétek, az ujjak között megdörzsölve ánizsos illatot áraszt.
"Főleg akácosokban, erdőszéleken, sövények mellett, gyümölcsösökben, kertekben, útmenti fasorok alatt, humuszos homok-, vagy homokos vályogtalajokon. Árnyas helyek gyomja. Nyár közepére eltűnik, helyét rendszerint más növények foglalják el."*
"Magas C-vitamin-, karotin-, vas- és magnézimtartalmú levelei a tavaszi vértisztító kúrához alkalmazhatók, serkentik a méregtelenítő szervek működését. A levelek forrázata máj-, epe- és vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható. Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású emlékezetkiesés ellen" **

a blogon két turbolyás étel is szerepel, a turbolyás túrófánk és a turbolyás palacsinta. viszont rájöttem, hogy íze huzamosabb hőhatásnak kitéve veszít erősségéből. ezért próbálom inkább nyersen használni. nagyon finom krumplipüré tetjén, krumplilevesben, a túrós ételeknek is remek ízt ad.

turbolyás túróval töltött paradicsom





hozzávalók
125 g túró
1-2 ek tejföl

bors
összevágott turbolyalevelek
paradicsomok

a túrót összekevertem a tejföllel, sóval, borssal és a turbolyával. a paradicsomok belsejét kiskanállal kivájtam (és megettem) és megtöltöttem a túrós krémmel.



* forrás : terebess
** forrás : természetgyógyász magazin


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr473554097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beatbull 2011.04.08. 15:57:00

Ó, nagyon szeretem! De olyan ritkán lehet hozzájutni... Ez kb. az egyetlen hétköznapi zöldfűszer, amit itt a piacon hihetetlenül ritkán lehet kapni - ezek szerint legközelebb az erdőbe kell mennem érte ;)

vegasztromania 2011.04.08. 15:57:00

nem.. de úgy képzelem, semmi ehető :)

Delish 2011.04.08. 15:57:00

olyan sok ehhez hasonlo noveny talalhato nalunk a kozeli erdoben, de nem erzek anizsos illatot ha szetmorzsolom a leveleit. az akkor mi lehet? esetleg ismered?
süti beállítások módosítása