2011. április 08.
erdő, mező a tányéron - turbolya
folytatom a sort egy másik nagy kedvenccel, a turbolyával. néhány éve ismertem meg az ehető oldaláról, egészen addig a "jajdeszépvirágjóleszacsokorba" skatulyában tartózkodott.
tapasztalataim szerint a turbolya megosztja az embereket ánizsos íze miatt. ez a franciák által nagyon kedvelt növény egy kicsit hasonlít a petrezselyemre, de egyrészt élénkebb zöld, másrészt más helyen nő. ha mégis bizonytalanok lennétek, az ujjak között megdörzsölve ánizsos illatot áraszt.
"Főleg akácosokban, erdőszéleken, sövények mellett, gyümölcsösökben, kertekben, útmenti fasorok alatt, humuszos homok-, vagy homokos vályogtalajokon. Árnyas helyek gyomja. Nyár közepére eltűnik, helyét rendszerint más növények foglalják el."*
"Magas C-vitamin-, karotin-, vas- és magnézimtartalmú levelei a tavaszi vértisztító kúrához alkalmazhatók, serkentik a méregtelenítő szervek működését. A levelek forrázata máj-, epe- és vesepanaszok ellen, valamint emésztési zavarok, étvágytalanság és vérszegénység ellen használható. Keringésjavító, serkenti az agy működését, jó hatású emlékezetkiesés ellen" **
a blogon két turbolyás étel is szerepel, a turbolyás túrófánk és a turbolyás palacsinta. viszont rájöttem, hogy íze huzamosabb hőhatásnak kitéve veszít erősségéből. ezért próbálom inkább nyersen használni. nagyon finom krumplipüré tetjén, krumplilevesben, a túrós ételeknek is remek ízt ad.
hozzávalók
125 g túró
1-2 ek tejföl
só
bors
összevágott turbolyalevelek
paradicsomok
a túrót összekevertem a tejföllel, sóval, borssal és a turbolyával. a paradicsomok belsejét kiskanállal kivájtam (és megettem) és megtöltöttem a túrós krémmel.
* forrás : terebess
** forrás : természetgyógyász magazin
Megosztás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.