2009. április 26.
grillszezon
hát igen, nincs mit tenni, nem téli ember vagyok.. annyira élvezem, h nem kell felöltözni, és sokat lehet kint a szabadban lenni; kirándulni, ücsörögni a lépcsőn, piknikezni, vagy a kocsi csomagtartójából előrántott grillszerkezeten grillezni az ország bármely pontján..
éppen egy hete zircen jártunk kertrendezés céljából. gyu és szas a kertben tevékenykedett, én a konyhában (meg persze ott is találtam lépcsőt, ahol olvastam egy jót :) )
régebben irigyeltem a húsevőket, mert ők hihetetlenül finom és ízletes pácokkal előkészített húsokat, vagy húsgombócokat sütögethetnek a parázs felett. aztán rájöttem, hogy hasonló pácokat használhatok zöldségekhez, tofuhoz is, az az egyedülálló fűszeres-füstös íz az én kajáimon is érződni fog.
tapasztalataim szerint a gomba az, amit hihetetlenül jól átjár a pác, és nagyon finom lesz grillezés után.
1 dl olajban elkeverek egy kiskanál mustárt, valamint mozsárban jól összetört fűszereket: sót, borsot, köményt, egy kis pirospaprikát, fűszereket - ami eszünkbe jut (a provanszi fűszerkeverék szerintem zseniális erre a célra). de például nagy kattanatom, a borókabogyó is pikánssá teszi a pácolandó ételt. és aki bírja az erőset, megspékelheti (nem szó szerint, bár az sem lehet rossz :) ) jól összevágott chilivel is.
másik nagy kedvencem az alufóliában sült zöldség.
kb 4-5 cm hosszúságúra, és 1/2-3/4 cm szélességűre vágtam a sárgarépát, zukkinit és póréhagymát, megsóztam, megborsoztam, és alufóliába duplán becsomagoltam. közvetlenül a parázsra rakva érdemes megsütni. a répához nagyon-nagyon jól illik a bazsalikomos pesto.
egyéb grill-ötletek:
egy másik zirci grill
vega saslik
grillezett sárgabarack és kecskesajt
pácolt tofu rozmaringnyárson
grill az autó csomagtartójában
grill a belvárosban
grill novemberben
az első kép kivételével szas képeit használtam fel, alakítottam kedvemre. köszönet érte!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Vegavarázs 2009.04.26. 09:28:00
Köszi
vegasztromania 2009.04.26. 09:28:00
duende 2009.04.26. 09:28:00
vegasztromania 2009.04.26. 09:28:00
CES 2009.04.26. 09:28:00
Szuper ötletek! Nálunk is hamarosan eljön az első sütögetés ideje, és pont jól jöttek ezek az ötletek, így én is tudok majd mit enni. (bár a parázs feletti sütés hordoz veszélyeket magában.)