2008. július 15.
üveggolyó
az üveggolyók adéle-tól gurultak hozzám.
teljesen elengedtem magam, és ez lett belőle..
anna
álom, áldás
bazsalikom, bátor, beavatás
ceruza, cimbalom
család,
délutáni fény, dal
Dz -
dzsungel
elementáris erő
élet, ének
fény
st germain
gyu
honnan? heves
ima
ítélet
jámbor
kedves, kies, klimt
lépesméz, láp
Ly -
másik, mereng
nap
nyugalom
olvas
ódon
öröm
őriz
péntek, pipacs
qualcosa
reneszánsz, repdes
sás, sámán
szeretet, szerelem
tulipán, teremt
tyukodi pajtás
undor
út, úszik
üveggömb
űr
válasz
weöres sándor
X -
Y -
zene
zsálya
gourmandula, pranté, nézzetek a golyók mélyére, ha van kedvetek!
Szólj hozzá!
Címkék: bla
2008. július 15.
almás-zelleres rakott krumpli
tegnap anyukám és németországban élő pótnagynéném jöttek látogatóba. mindenféle ötletek keringtek a fejemben, hogy mit is főzhetnék, végül leültem egy vegetáriánus szakácskönnyvel a kezemben, hogy megszálljon az ihlet. a szemem megakadt egy olyan recepten, amit eddig észre sem vettem, az almás rakott krumplin. eddig biztos túl egyszerűnek tartottam, viszont most megszólított, és megláttam benne a lehetőséget. tulajdonképpen ez az étel valahol megtestesíti egyik alapelvemet, miszerint egyszerű, minőségi alapanyagokból szeretek főzni, nem túlbonyolítva, szívvel-lélekkel. valamint szeretem, ha ezek mellett van benne egy kis csavar, amit most a zöldalma, és a zeller (az eredeti recept nem írja, de így vált kerekké a történet) jelenített meg.

hozzávalók:
(4 személy)
3 nagyobb krumpli
1 zeller
2 zöldalma
1 vöröshagyma
2 dl tejszín
10-15 dkg sajt
vaj
só
fehérbors
szerecsendió
a sütőt előmelegítettem 180°-ra. a krumplit, a zellert, és az almát meghámoztam, a zöldségeket vékony karikákra vágtam, az almát pedig négyfelé daraboltam, kimagoztam, majd vékony szeletekre vágtam. a hagymát megpucoltam, és félkarikákra szeleteltem. egy tűzálló tálat kivajaztam, majd rétegezve leraktam a hozzávalókat ebben a sorrendben: krumpli - zeller - alma - krumpli - maradék zeller - alma - hagyma - krumpli. a krumplis sorsokat mindig sóztam, és borsoztam. a tetejére reszelt sajtot szórtam, és meglocsoltam a tejszínnel. alufóliával lefedve sütöttem kb 30-35 percig, majd nélküle addig, míg meg nem pirult a teteje.
citromos-bazsalikomos paradicsomsalátát csináltam hozzá.
2008. július 08.
grillezett sárgabarack és kecskesajt
ez tulajdonképpen egy ötlet, hogy mivel lehet még feldobni a grillezést. hétvégén - ki gondolta volna - épp erre készültünk, mikor egyik hugom agyából kipattant, hogy grillezzünk sárgabarackot, az enyémből pedig, hogy az milyen isteni lesz kecskesajttal.

a sárgabarack a hő hatására kicsit veszít az édességéből, ezt mézzel pótolhatják az édesszájúak, nekem isteni volt így is.
2008. július 07.
születésnap
egy éve jutottam el odáig, hogy gyerekkorom óta tartó szenvedélyemnek formát adjak, s órákat töltsek a társaságában. nagyon sokat adott ez az idő, a receptek kitalálása, megfőzése, fotózása, és az írás. és külön nagy öröm, hogy így megismertem azokat, akikkel egy a mániánk.
nem is szaporítom a szót tovább, csak szerettem volna méltón megünnepelni a vegasztrománia első születésnapját!
10 komment
Címkék: bla
2008. július 04.
málnás cikóriasaláta
úgy látszik, az alkotóelemek láncba fűzik ételeimet; a cikóriát egy következő ötletem megvalósításához vettem, viszont a maradék málnával - amit nem használtam fel az avokádófagyihoz, vagy nem áznak éppen almaecetben dulmina ötlete nyomán - kezdenem kellett valamit, mielőtt a muslicák martalékává válik. megint átengedtem magam a kreatív szellemeknek, dolgozzanak helyettem ők, és irányítsák kezemet. ez így is történt, én tulajdonképpen csak lejegyzem a történéseket.. :)

hozzávalók:
(1 adaghoz)
1 fej cikória
annyi szem málna, ahány levelet lebontottunk a törzsről
feleennyi szem bors (akár mindegyik más színű)
olívaolaj
málnaecet (nekem ez most készül, úgyhogy most kimaradt)

levelekre bontottam a cikóriát, s jól megmostam őket. egy tányérra rendeztem, majd mindegyikbe raktam egy szem málnát, és minden második málnába egy-egy egész borsot helyeztem. meglocsoltam olívaolajjal, és kész!
