2009. április 21.
turbolyás túrófánk és chilis eperchutney
egy. ez az a recept, amit előző postomban ígértem - a tavalyi turbolya szelleme által kísért (nem kísértett) recept.
kettő. hihetetlen, hogy még mindig halogatok recepteket, csak amiatt, mert azt gondolom, pepecs munka elkészíteni.
három. pedig ez nem az. egyszerű és gyors.
négy. és finom.
öt. és imádtam fotózni!
reggel, mikor megérett bennem a cselekvés, és feltámadt a vágy, hogy "akkoreztmoströgtönazonnal", elkezdtem gondolkozni azon, hogy mivel kísérjem. elég gyorsan megszületett az ötlet, hogy gyümölccsel. először a mandarinra gondoltam, de annak volt egy múltba húzó (tél) energiája. aztán eszembejutott az eper, etéren sokkal kedvezőbb paraméterekkel, és a chili. végigfutott rajtam az AHA élmény ("aha, ez az!"), és felhúztam magamra egy farmert, belebújtam flipflopomba, felkötöttem a hajam, és a járókelőket nem kímélve smink nélkül loholtam a zöldségeshez.
lehet édesen és sósan is készíteni, turbolyával, vagy anélkül, esetleg más fűszernövénnyel. húsevőknek jó köret lehet vékonyra szelt, gyengéden pácolt, hirtelen kisütött húshoz.

hozzávalók:
(kb 18-20 kisebb fánkhoz)
25 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
1 kis doboz tejföl
2 tojás
2 tk sütőpor
só
turbolya
kis tálca eper
chili (1, vagy 2 - ízlés szerint)
nádcukor/méz
néhány csepp balzsamecet
vaj
olaj a sütéshez

egy keverőtálban villával összetörtem a túrót, majd hozzákevertem a tojásokat, és a tejfölt, valamint az apróra vágott turbolyát. megsóztam, majd elkezdtem adagolni a lisztet. jól átdolgoztam, majd két evőkanál segítségével beleszaggattam a bő, forró olajba, és lassú tűzön kisütöttem őket.
vajon 1 percig sütöttem az apróra vágott chilit, majd hozzáadtam az apróra vágott epret, balzsamecetet csöpögtettem rá, és néhány percig főztem, időnként megkeverve. . kóstolás után lehet nádcukorral/mézzel édesíteni.

2009. április 16.
turbolyás palacsinta
turbolya. gyerekként számtalanszor sétáltam el mellette, maximum a patakparton szedett csokromat egészítettem ki fehér virágával.. néhány éve viszont gasztromán ismerősöm felhívta rá figyelmemet, hogy nagyszerű ízesítője lehet krumplis, túrós ételeknek. akkor csináltam turbolyás újkrumplit a petrezselymes mintájára. vagy túrókrémbe keverve kentem kenyeremre. tavaly kimaradt, mert hagytam elfonnyadni, még mielőtt nagyszerű tervemet megvalósíthattam volna. most viszont ékesítette étkemet, sőt, a tavaly elmaradt receptet is tervezem megvalósítani.
a turbolya külsőleg hasonlít egy kicsit a petrezselyemre, ánizsos illata, és íze viszont eltéveszthetetlen.
mindig a káli-medencében, szennyezéstől védett területekről szedem, csakúgy, mint a csalánt, vagy a gyermekláncfüvet.
bővebben a turbolyáról itt olvashattok.

hozzávalók:
2 tojás
250 g finomliszt
500 ml tej + ásványvíz
csipet só
olaj
kis csokor turbolya apróra vágva
a lisztet és a tojásokat elkevertem, majd kevergetés mellett a folyadékokat lassan hozzáöntöttem. szépen csomómentesre kevertem, majd legalább fél órát pihentettem. utána hozzákevertem a turbolyát, és egy kis olajat. forró, először kiolajozott palacsintasütőben, kb fél merőkanálnyi adagokban kisütöttem a palacsintákat.
a turbolya erőteljes íze nem érződött ki a palacsintákon, nem kell óvatosan adagolni.
kandírozott naranccsal ízesített ricottával töltöttem a palacsintákat.
2009. április 14.
medvehagymás bubble&squeak
a delicious magazine hasábjain szörfözve találtam meg a bubble&squeak receptjét. ez is - úgy, mint annyi más kipróbálásra váró recept - az agyam egyik hátsó szegletében várta a megfelelő pillanatot. ami ma jött el. merthogy a káli-medencéből medvehagymával és turbolyával gazdagabban jöttem haza, és az előbbi felhasználására jó ötletnek tűnt a címadó étel. a medvehagyma egyik felét beleaprítottam a tegnapi gnocchihoz készült paradicsomszószba, másik felét pedig beledolgoztam a mai ebédbe.
és hogy mit kezdtem a turbolyával? hamarosan az is kiderül..
a bubble&squeak-ről nem nagyon hallottam eddig, de kutakodásaim alapján kiderült számomra, hogy angliában kedvelt köret, valamint kiváló felhasználási módja a maradék zöldségeknek. fő alkotórészei a krumpli és a káposzta, ám sokszor készítik répa, vagy kelbimbó felhasználásával. tradicionálisan sült húshoz tálalják, vagy a húst magát bele is teszik, de egyre népszerűbb a vegetáriánus változata is.

hozzávalók:
(8 nagyobb darabhoz)
700 g krumpli (4 db)
150-200 g kelbimbó (nekem most fagyasztott)
1/2 cs medvehagyma - egyébként ízlés szerint
só
1 kk frissen tört fehér bors
lehelletnyi frissen reszelt szerecsendió
2+2 dkg vaj
finomliszt
olaj a sütéshez
a krumplit meghámoztam, kockákra vágtam, és sós vízben puhára főztem. közben a kelbimbót vajon megpároltam, majd egy villa és egy kés segítségével félbevágtam és felszeleteltem őket.
a kész krumpliról leöntöttem a levet, villával összetörtem, hozzákevertem a vajat, a kelbimbót, és a csíkokra vágott medvehagymát. amíg a krumpli meleg, lehet utánsózni, később már nem veszi fel. fehérborssal és szerecsendióval fűszereztem. nagy tenyérnyi placsnikat csináltam, megforgattam őket lisztben, majd forró olajban mindkét odalukon aranybarnára sütöttem.

Szólj hozzá!
Címkék: vacsora köret medvehagyma lakto
2009. április 14.
piac káptalantótiban
ami jár, az jár.
a szokásos húsvéti 3 nap a káli-medencében. nagy séták, biciklizés parasztbike-kal, megmártózás a bányatóban, sajátos-hagyományos locsoló-várás hétfőn.
ja, és a piac káptalantótiban (ez csak az egyik kedvencem a környéken, a másik kettő tapolcán van). ételek-italok, tárgyak, saruk, és a kedvenc kecskesajtom, ami szerintem kenterbe ver mindent. a bácshegyi. most medvehagymásat, és fűszereset vettem, de a többi is ínycsiklandozó volt. általában inkább legeltetem a szemem, és élvezem a piac-hangulatot, de a kecskesajt az, amit mindig viszek. hál'istennek egyre többször járok majd erre..
piac minden vasárnap.
12 komment
Címkék: piac bla
2009. április 10.
gyümölcs szusi - fruit sushi
több internetes oldalon is belefutottam már ebbe a nagyszerű ötletbe. teljesen felvillanyoznak a hasonló, kis csavarral különlegessé alakítható receptek. eredetileg úgy terveztem, hogy egy szusi-poston belül teszem közzé a "szokásos" és a gyümölcs szusi receptjét, de ma nem bírtam magammal.. gyalog jöttem hazafelé, és a hunyadi téren miután körbebóklásztam a piacon (nem vettem semmit, mert néhány órán belül úton leszek a káli-medence felé, és ott is vannak nagyszerű piacok - de erről majd később..), engedélyeztem magamnak egy culinaris-látogatást. persze szigorúan csak a kókusztej miatt.. aztán vettem egy szem fügét, egy szem epret, egy zöldalmát, és száguldottam haza elkészíteni.

hozzávalók:
(8 db szusihoz, 1 bögre = 2,4 dl)
1/2 bögre rizottó rizs (kb 8 ek)
1 bögre kókusztej (a közepes fajtából, vagyis nem a vízszerű, és nem is a nagyon sűrű)
3 tk méz (cukor)
gyümölcsök ízlés szerint, pl
zöldalma
eper
füge
mentalevelek
a rizst hideg vízzel leöblítettem, és lecsepegtettem. a kókusztejet felforraltam egy lábosban, majd beleöntöttem a rizst, és kicsire vettem a lángot. sűrűn kevergetve kb 15 perc alatt beszívta a nedvességet. miután lekapcsoltam a gázt, letakarva hagytam néhány percig, majd kihűtöttem. vizes kézzel hengereket formáztam belőle, egy-egy szelet gyümölcsöt raktam mindegyik tetejére, és mentalevéllel díszítettem.
