imádom a citromot, és elég sokat használom főzéshez is. maki tanácsára szoktam a krémlevesekbe csavarni, húsát-levét használom salátákhoz, és a héját is ízesítésre. emiatt nagyon megtetszett a sós "citrombefőtt" ötlete, melyet alapvetően marokkóban használnak kuszkusszal, csicseriborsóval, lencsével készült ételekhez (meg húsokhoz is, de ez nyilván engem annyira nem izgat).

marokkói sóban eltett citrom

 

hozzávalók: 

(10 citrom eltevéséhez - két 1/2 literes, vagy egy 1 literes befőttesüveghez)

14 citrom (sajnos általában nem jutok kezeletlen héjú citromhoz, ezért forró víz alatt jó alaposan meg szoktam mosni őket felhasználás előtt)

200 g tengeri só

1 rúd fahéj 4 felé törve

1 ek koriandermag

2 hüvelykujjnyi friss gyömbér vékonyra szeletelve

mossuk meg és töröljük szárazra a citromokat (én ehhez most meyer citromokat használtam, mert ez volt itthon, de sima citromból is tökéletes, sőt, az eredeti recept is azt használ). vágjuk őket 4 részre úgy, hogy egyik felük egyben maradjon. töltsük meg őket annyi sóval, amennyivel csak tudjuk, majd nyomkodjuk a sterilizált (kifőzött) üveg(ek)be, közéjük fűszereket rakva. szórjuk rá a maradék sót, zárjuk le, és hűvös helyen hagyjuk állni 3 napig. ezután nyomjuk ki a megmaradt citromok levét, és öntsük az üvegekben lévő, közben összenyomott citromokra. fontos, hogy ellepje őket, ha nem, használjunk több citromot. zárjuk le, és hagyjuk állni legalább 8 hétig.

használat előtt öblítsük le kicsit a citromokat, kaparjuk ki a húsát (ezt használhatjuk pácokhoz, de az említett ételekbe is), a citromok héját pedig csíkokra vágva tudjuk felhasználni.

 a receptet a szakácsok könyvében találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr184112590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZiziKalandjai · http://zizikalandjai.com 2012.02.15. 11:59:01

Már ezer éve készülök sóban eltett citromot készíteni!!! :)
süti beállítások módosítása