ma van a kenyér világnapja. limara ötlete nyomán ma több konyhában két kenyér készül, egy a családnak, egy pedig ajándékba. én is csatlakoztam a kezdeményezéshez, viszont egyrészt nem mindig vagyok jóban a határidőkkel, másrészt persze olyan kenyeret választottam, amihez kovász kell, így csavartam egyet a dolgon. a kenyér világnapja alkalmából elkezdtem az első kovászom készítését, amit ajándékként megosztok a blogon.

kovász



a kovász készítéséhez dan lepard leírását vettem alapul.

hozzávalók:

4 ek magas sikértartalmú búzaliszt
2 ek sima joghurt
1/2 ek 18-20°-os víz

a napi frissítéshez:

magas sikértartalmú, teljes kiőrlésű búzaliszt

az első napon a kezdeti keverék hozzávalóit mérjük ki egy fél literes, lefedhető üvegbe, keverjük össze. lefedve, szobahőmérsékleten hagyjuk állni egy napig.
másnapra szaporodni kezdenek benne az élesztőgombák és a baktériumok. adjunk hozzá 4 ek lisztet és 3 1/2 ek vizet, gyorsan keverjük össze, majd tegyük vissza az üveg tetejét. hagyjuk állni egy napig.
a harmadik napon buborékok jelennek meg a keverék felszínén. újra adjunk hozzá 4 ek lisztet és 3 1/2 ek vizet, keverjük össze és zárjuk le az üveget.
a negyedik napra aktívvá válik a keverék, és a hozzáadott liszttől és víztől felgyorsul a folyamat. kavarjuk össze az anyagot, és öntsük ki a háromnegyedét (ezt nem használjuk fel). öntsünk az üvegbe 100 g vizet, keverjük el, majd adjunk hozzá 100 g lisztet. ismét keverjük meg. olyannak kell lennie, mint a palacsintatészta. fedjük le és hagyjuk állni egy napig.
az ötödik napon ismételjük meg a negyedik napon elvégzett műveleteket, zárjuk vissza az üveget, és hagyjuk állni egy napig.
a hatodik naptól kezdve a keverék alkalmas arra, hogy tésztát kelesszünk vele, de ahhoz több idő kell, hogy komplex íze kibontakozhasson. a következő 2-4 napon ismételjük meg a 4. napon elvégzetteket. 8-10 nap múlva egészséges kovászhoz jutunk.

én elkezdtem, 8-10 nap múlva jelentkezem a kiválasztott kenyér receptjével.

Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr463554116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2011.10.16. 10:57:00

küldhetnél fotókat az új konyháról :)
(cserébe én egy új fürdőszobáról tudok)
igen, lehet kapni külön sikért is, én is most fogom itthon felkutatni. és valóban, a pékmesterség mesterség, művészet!

márti 2011.10.16. 10:57:00

mostanában sokat ügyködök a konyhában, mert nagyon szép lett a felújítás után és végre jól működik, mint konyha. kenyereket is sütök több kevesebb sikerrel, a te egyik receptedet szoktam használni. Most utánaolvastam, hogy mi ez a sikér, és állítólag lehet venni csak sikért is, próbálom felkutatni. A lisztek tárháza elképesztő. a pékség most egy brutálisan bonyolult tudománynak tűnik :)

márti 2011.10.16. 10:57:00

úúú anyám. na ehhez még kicsinek érzem magam. Kiváncsian várom az eredményt, hajrá!
süti beállítások módosítása