mostanában nagyon vonzanak a különféle kenyerek, különböző ízekkel, fűszerezéssel, formával. elsőnek kukoricás kenyeret sütöttem, izgalmas a textúrája, a színe, az illata. dagasztás közben gondolkodtam el azon, hogy ez a művelet mennyire hozzátartozik a kenyér minőségéhez. a kézzel történő dagasztás élménye és energiája ugyanolyan meghatározó, mint a komponensek minősége, és arányai. természetesen én is vágyom egy kitchenaid után, és ha tömegében kezdenék el kenyeret gyártani, akkor valószínűleg használnám is, de mivel mostanában kísérletezési, és örömszerzési fázisban vagyok, nagyon élvezem a közvetlen kapcsolatot a tésztával (az alkarom már nem annyira.. :).

kukoricás kenyér




hozzávalók:

a lisztek arányaival lehet játszadozni, az enyém most:
250 g sima liszt
200 g kukoricaliszt
50 g kukoricadara
300 ml langyos víz
7 g szárított élesztő
1 tk só
1 tk olívaolaj

a sütőt előmelegítettem 7-es fokozatra (220°C).
egy nagy tálban összekevertem a liszteket a kukoricadarával, és az élesztővel. közepére mélyedést formáltam, és oda öntöttem a vizet, és az olajat. összegyúrtam, majd 5 percig dagasztottam. olajjal bekentem, és meleg helyen, konyharuhával lefedve 40 percig kelesztettem. ezután ököllel a közepébe csaptam (imádom!), átgyúrtam, majd újabb 40 percig kelesztettem. csinos cipót formáztam, 10 percig magárahagytam, majd éles késsel átlósan mély barázdákat vágtam a tetejére. kicsit beliszteztem, majd 20-25 percig sütöttem sütőpapírral bélelt tepsiben.
a sütési időt, és a fokozatot ki kell tapasztalnunk a saját sütőnkön, kis eltérések lehetnek.

10 komment

Címkék: kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr993553952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mandy tarragon 2009.02.03. 11:38:00

Ezt ki fogom próbálni. Köszi a receptet :)

vegasztromania 2009.02.03. 11:38:00

ez tetszik :) ki fogom próbálni!

alizavig 2009.02.03. 11:38:00

A dagasztáshoz ajánlom a 100szor asztalhoz vágós/csapós megoldást, nagyon jó érzés csinálni. Minden dobásnál más. Egyre jobb és jobb az állaga.

Bridge 2009.02.03. 11:38:00

Nagyon tetszik ez a buci. :)

Benéznél hozzám 1 percre?
Bridge

vegasztromania 2009.02.03. 11:38:00

de, kicsit. ha türelmetlenek vagyunk, és még azon melegében megbontjuk, akkor jobban :) egyébként nem vészes.

Renata 2009.02.03. 11:38:00

nagyon jól néz ki!!
még sosem sütöttem kukoricalisztből kenyeret. nem morzsálódik?

Grenadine 2009.02.03. 11:38:00

tényleg gyönyörű! és a kép megkapó..

Kriszta 2009.02.03. 11:38:00

Egyszerűen szembe jött velem :)

vegasztromania 2009.02.03. 11:38:00

köszi, ez ám a gyors reakció! :)

Kriszta 2009.02.03. 11:38:00

Gyönyörű lett!