2010. szeptember 04.
shahi paneer & önbizalom
nem először történt. halogattam. hiába a kedvenc indiai ételemről van szó, éveken keresztül csak a hátsó szegletben várakozott. pedig, ha tudtam volna.. ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerűen kész van.. azt hiszem a paneer készítésétől ijedtem meg, de kiderült, hogy egyátalán nem rémisztő. még jó, hogy van egy blogom, ami emlékeztet arra, hogy minden csak elhatározás kérdése. és itt idézném fel az azóta már szállóigévé lett mondatot, amit egyszer nekem címeztek, én pedig tovább adom: "ne szarozz bébi, improvizálj!"
a shahi paneert diós naannal szeretem és ajánlom. a receptért pedig köszönet a két indiai hölgynek.
hozzávalók:
(4 személyre)
a paneer-hoz
4 l tej
4 ek citromlé/ecet egy kis vízzel elkeverve
tiszta konyharuha
a szószhoz
2 kisebb hagyma nagyon apróra vágva (én most robotgéppel csináltam)
2-3 gerezd fokhagyma
1 konzerv paradicsomhús
1 kis konzerv sűrített paradicsom
1 ek friss reszelt gyömbér
chili ízlés szerint és fajtától függően
2 ek őrölt római kömény
1 ek őrölt édeskömény
2 ek garam masala
1 bögre (2,4 dl) kesudió
1 bögre tej
só
olaj
a tejet közepes lángon melegíteni kezdtem, majd mikor majdnem elérte a forráspontot, lassan hozzáöntöttem a vízzel elkevert ecetet (citromot jól elfelejtettem venni, de nem érződik a sajton az ecetszag). a következő rész nem túl esztétikus, mert a sav kicsapja a tejet, és a savó különválik (de erre a fázisra mindenképpen szükség van. ha nem történik meg 1-2 percen belül, még adjunk hozzá citromot/ecetet). ezután egy szűrőbe helyezett konyharuhán keresztül átszűrtem, összekötöttem a konyharuha sarkait, a batyut egy felfordított (egyenes aljú) tésztaszűrőre raktam, és ráraktam egy kevés vízzel teli lábost (ezen a videón 2.47-nél). 1 óra múlva kész.
a kesudiót 15 percre a tejbe áztattam.
egy kevés olajon, közepes lángon pirítani kezdtem a hagymát. mikor elfőtte a levét, megsóztam, hozzáreszeltem a fokhagymát, hozzáadtam a gyömbért, az apróra vágott chilit és a fűszereket. 1-2 perc elteltével hozzáadtam a paradicsomkonzervet és a pürét. addig főztem kevergetés mellett, míg be nem sűrűsödött (és köpködött nagyon). közben robotgéppel összeturmixoltam a tejes kesudiót (2 részletben - az egyiket rusztikusabbra hagyva, a másikat totál pürésítve), majd hozzákevertem a fűszeres paradicsomhoz. hozzáadtam egy kevés vizet, majd alacsony lángon tovább főztem.
ezalatt a paneert kockákra vágtam, és kevés olajon megpirítottam.
összekevertem a szósszal, és tálaltam.
Megosztás
11 komment
Címkék: vacsora főétel indiai lakto
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2010.09.04. 08:48:00
Efi 2010.09.04. 08:48:00
Én még csak most ismerkedem az indiai konyha rejtelmeivel, segíts kérlek pár dologban:
Mi az a garam masala ? Hol kapható ? Nem lehet-e kihagyni, vagy helyettesíteni valamivel ?
Előre is köszi !
Nagyon szuperek a receptek, teljesen felcsigázódtam !
vegasztromania 2010.09.04. 08:48:00
duende, :) nekem is tetszik, és annyira finom!!
manna, of course ;)
Mindennapi Manna 2010.09.04. 08:48:00
duende 2010.09.04. 08:48:00
Jó hogy nem sz@roztál (baby), hanem improvizáltál. :))) (Tetszik a mondás, megtartom.)
Istenien néz ki! Én is rajongok az indiai kosztért, mindig örülök egy-egy új receptnek! És gyönyörű lett a panírod! :)
Anonymous 2010.09.04. 08:48:00
zölderdö 2013.01.07. 17:35:08
Köszi a receptet, ezt még nem csináltam, palak paneert meg mattar paneert szoktam, utóbbi igazi nagy kedvenc nálam.
zölderdö 2013.01.07. 17:37:00
vegasztromania 2013.01.07. 18:19:51
jó, h most olvasod :)
zölderdö 2013.01.08. 20:03:53
szódabár 2020.11.06. 23:33:16
A szószba viszont rengeteg a 2 ek. garam masala. Sajnos nekem ehetetlen lett így, bár volt egy Szuperanyukám aki hősiesen és szó nélkül megette.