2008. december 07.
naan
mikor azon gondolkodtam, hogy mit főzzek szokásos december eleji (mikulás) partymra, arra jutottam, hogy sütök valami finom kenyérfélét és különböző mártogatósokkal fogom tálalni. ez utóbbiakkal nem is volt problémám, sőt, le is kellett redukálnom az elsőre összeírt választékot (a kevesebb néha több). nehezebb volt kitalálnom, hogy milyen kenyérfélével rukkoljak elő. valami olyat szerettem volna, ami puha és ropogós egyben, valamint még nem készítettem soha. hosszas agyalás, keresgélés és utánaolvasás után a naan-t választottam. azt hiszem, jól..
hozzávalók:
(6 db)
2 bögre (2,5 dl-es) liszt
3/4 bögre langyos víz
1 tk élesztő
1 csapott tk sütőpor
1 tk nádcukor/méz
1 tk só
2 ek napraforgóolaj
2,5 ek joghurt
egy kis tálban a langyos vízhez kevertem az élesztőt és a cukrot. egy nagy tálba öntöttem a lisztet, a sütőport, a sót, a joghurtot, és az olajat. elkezdtem gyúrni, majd hozzáöntöttem az élesztős vizet és addig gyúrtam, míg össze nem állt (ragacsos a tészta, de 1-2 perc után bekövetkezik). konyharuhával letakarva 45 percig meleg helyen kelesztettem. a sütőt a legmagasabb fokozaton két tepsivel együtt előmelegítettem (ezzel imitáltam a forró követ). a tésztát egy kis olajjal átgyúrtam, majd lisztes kézzel 6 részre szedtem. ezeket lisztes kézzel golyóvá formáltam, majd lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam, és sütőpapírra fektettem (3 darabot egy sütőpapírra). kivettem az egyik tepsit, ráhelyeztem a sütőpapírt a 3 naan-nal, és a sütő legalsó részébe tettem. néhány perc múlva - amikor kis barna foltok keletkeztek az alján - megfordítottam, és a másik oldalát is megsütöttem. ugyanezt eljátszottam a másik 3-mal is. miután kivettem őket a sütőből, mindkét oldalukat lekentem vajjal. melegen és hidegen is nagyon finom.
naan
hummusz
aszalt paradicsom-krém (bazsalikomlevelek nélkül)
tzatziki
egy jó nagy vegyes saláta apróra vágott hozzávalókkal
feta olívaolajjal és tört fehérborssal
opcionálisan:
apróra vágott kovászos uborka
koriander
lilahagyma
11 komment
Címkék: kenyér vacsora indiai lakto
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2008.12.07. 20:13:00
Morzsóka 2008.12.07. 20:13:00
már olyan rég akartam ilyen naant készíteni, hogy csak na(an:). még szerencse hogy emlékeztem, Nálad anno olvastam receptet. Most megcsináltam, és szuperjó lett:)
vegasztromania 2008.12.07. 20:13:00
.luz. 2008.12.07. 20:13:00
köszönöm a figyelmet.
starfokker 2008.12.07. 20:13:00
vegasztromania 2008.12.07. 20:13:00
vegasztromania 2008.12.07. 20:13:00
CES, köszi :)
CES 2008.12.07. 20:13:00
Huh! Imádom a Naan-t! Tök jó, hogy mostanában megint írsz és pont egy ilyen klassz "kenyér"-készítést publikáltál!
[CES]
Renata 2008.12.07. 20:13:00
Aszalt paradicsom-krém: milyet és hol veszed?