2010. augusztus 05.
levontam a tanulságot: az élet értelme a ravioli..
a cím logikájának megfejtését a kommentekbe kérem!
őszinte leszek. időigényes. tele lesz a mosogató piszkos edényekkel. minden lisztben úszik majd. de ott a másik oldal, ami bőven üti a negatívumokat. hihetetlen gasztronómiai élmény. össze se hasonlítható a boltban kapható névrokonával. egyébként pedig nem kell hisztizni, ha közben folyamatosan takarítunk magunk után, a végére alig marad valami. nyilván nem kell minden nap raviolit enni, de időnként érdemes elkészíteni. hálás tekintetek köszönik majd meg, ha máshonnan nem is, majd a tükörből..
és egy vallomás. eredetileg tegnapra terveztem a raviolit. de elrontottam a tésztát, mivel az általam használt kisebb méretű tojásokhoz sok volt az előirányzott lisztmennyiség. kemény lett a tészta, és nem tudtam vele dolgozni. azóta szerencsére gazdagabb lettem egy jótanáccsal, miszerint a kemény tésztát nagylyukú reszelőn lereszelve, majd az így kapott tésztabigyókat kifőzve zseniális köretet kaphatunk a gombapörkölthöz.
tehát először kevesebb lisztet kell használni, és a végén beállítani a kellő mennyiséget.
hozzávalók:
(kb 42 db)
400 g liszt
4 tojás
só
(elvileg ez a "szabály": 100 g liszthez 1 tojás. de a tojás nagysága befolyásoló tényező. tessék figyelni!)
1 doboz ricotta
1-2 gerezd fokhagyma
két nagy marék spenót
1 nagy marék szárított paradicsom
frissen reszelt citromhéj (ezt ne hagyd ki!!)
reszelt parmezán (ezt ki lehet)
só
frissen őrölt bors
lehelletnyi frissen reszelt szerecsendió
kis darab vaj
1 marék zsálya
1 nagyobb darabka vaj
a tojásokból és a lisztből egy kis só hozzáadásával ruganyos tésztát gyúrtam. folpakba csomagolva betettem a hűtőbe.
a spenótot jól megmostam, lecsöpögtettem, és csíkokra vágtam. egy kevés vajon néhány pillanatig pirítottam az apróra vágott fokhagymát, majd rádobtam a spenótleveleket. sóztam, borsoztam. amint összeestek, levettem a tűzről és leszűrtem róla a felesleges nedvességet. egy tányérban összekevertem a ricottát, a spenótot, a kis darabokra vágott szárított paradicsomot, sóztam, borsoztam, szerecsendióval és reszelt citromhéjjal ízesítettem. hozzákevertem egy kevés reszelt parmezánt, és félretettem.
a tésztagolyót 4 részre osztottam, s míg az elsővel dolgoztam, a maradékot vizes konyharuhával letakart tálban pihentettem (hogy ne száradjon ki). először a tésztagép 7-es fokozatán tekertem át, majd az 5-ösön, s végül a 3-ason. lisztezett felületre raktam.
innentől két lehetőségünk van. nekem van ravioli-készítőm, ezért ezzel dolgoztam (1. pont). ha neked nincs, járj el a 2. pontban leírtak szerint.
1. a ravioli-készítő sima oldalával köröket szúrtam ki a tésztából. egy kört beletettem, a szélét lekentem vízzel, és egy kevés ricottás keveréket tettem a közepébe. jól összenyomtam, és sütőpapírra tettem.
2. a tésztacsík közepére, egymástól 5-5 cm-re rakj kiskanálnyi pöttyöket. kend le vízzel a kupacok körül. fektess egy hasonló méretű tésztalapot az elsőre, és jól nyomkodd össze ott, ahol bevizezted. késsel, vagy hullámos szélű tésztavágóval vágd formára a raviolikat.
miután feldolgoztam majdnem az összes tésztát (a nem felhasznált szélekkel, ha túl lisztesek, már nem lehet dolgozni), bő, forró sós vízben 3-4 perc alatt készre főztem őket.
egy felhevített serpenyőbe raktam a vajat és a zsályaleveleket. addig sütöttem, míg a zsályalevelek ropogósra nem sültek, de a vaj még nem barnult meg. beleforgattam az azonnali evésre szánt lecsepegtetett raviolikat, a maradékra pedig olívaolajat locsoltam.
Megosztás
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2010.08.05. 13:51:00
Anonymous 2010.08.05. 13:51:00
vegasztromania 2010.08.05. 13:51:00
Judit 2010.08.05. 13:51:00
vegasztromania 2010.08.05. 13:51:00
Mindennapi Manna 2010.08.05. 13:51:00
vegasztromania 2010.08.05. 13:51:00
aki mindezt megeszi, :D:D
aki mindezt megeszi 2010.08.05. 13:51:00
Konyhatündér 2010.08.05. 13:51:00
Nemrég vettem én is ilyen raviolikészítőt, még csak levelestészta-táskákat készítettem velük, de hamarosan a tészta is sorra kerül (amint odaférek rendesen a konyhapulthoz, hehe)