2010. június 10.
padlizsángolyók
a padlizsánnak sokszor nem tudok ellenállni. ez női dolog, meglátom azt a színt, azt a formát, és elvesztem. mondjuk most határozott helye volt, a pita és a tzatziki adott volt, s bár eredetileg cukkinilepénnyel szerettem volna az előzőt megtölteni, annak hiányában a padlizsán mellett döntöttem. első ötletem az volt, hogy csak karikákra vágom és megsütöm, aztán eszembe jutott egy jobb megoldás. padlizsángolyót még úgysem csináltam, pedig már régóta izgatta a fantáziámat. a youtube-on véletlenszerűen megnéztem egy videót, és aszerint készítettem el. érdekessége, hogy nincs benne tojás, viszont van benne tej, ami szerintem nagyon jót tesz neki.
nem utolsó sorban nagyobb mennyiségben lehet a vb-néző találkákra vinni.

hozzávalók:
(kb. 16 golyóhoz)
500 g padlizsán (1 nagyobb darab)
2 gerezd fokhagyma
löttyintésnyi tej
1 zsemle robotgépben morzsásítva + zsemlemorzsa (lehet csak egyik, v csak másik, nekem 1 zsemlém volt erre a célra, a többit boltival helyettesítettem)
só
bors
cayenne bors (elhagyható, én a pikáns íz miatt tettem bele egy keveset)
bazsalikomlevelek
olaj a sütéshez

a padlizsánt villával megszurkáltam, majd 220 °C-os sütőben (gáztűzhelyen 6-os fokozat) 35 percig sütöttem. Lehúztam a héját, fakanállal 4 részre vágtam, és hagytam kihűlni (a felesleges nedvességet öntsük le róla). ezután egy nagy tálban hozzáöntöttem egy kis tejet, a zsemlemorzsát, az apróra vágott fokhagymát, fűszereztem, összekevertem. ilyenkor látszik, hogy kell-e még zsemlemorzsa (nekem kellett). kis golyókat formáztam, meghempergettem zsemlemorzsában, majd bő, forró olajban aranybarnára sütöttem.
én most pitába töltöttem tzatziki, paradicsom és saláta társaságában, és a sütőben 1 óráig sütött (olajjal kicsit nyakonöntött) apró szemű újkrumplival ettem.
egy másik változat dolce vitánál.

Megosztás
10 komment
Címkék: olasz vb nyár padlizsán sörkorcsolya lakto-ovo
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ciripbogár 2010.06.10. 13:39:00
köszi!
vegasztromania 2010.06.10. 13:39:00
Anonymous 2010.06.10. 13:39:00
Margit
Delish 2010.06.10. 13:39:00
Zizi 2010.06.10. 13:39:00
vegasztromania 2010.06.10. 13:39:00
Reni 2010.06.10. 13:39:00
katácska! · https://www.facebook.com/kata365 2012.11.22. 12:21:48
nekem a világért sem akart összeállni az anyag. Már két zsömlét felvett a cucc, pedig betartottam az arányokat, leöntöttem a levét is a padlizsánnak. Viszont nem akartam kidobni és beleütöttem egy tojás, szórtam bele parmezánt és kis szufléformákban megsütöttem. Hát valami isteni lett. :D