2009. augusztus 29.
parmezános zöldborsókrokett
ki mondta, hogy krokettet csak krumpliból lehet csinálni?
fogalmam sincs, hogy jött az ötlet, egyszer csak bekúszott.
(miután jól befalatoztam a megmaradt muhammarát - így jobban ízlett, mint frissen; egyrészt tegnap már jóllaktam az illatokkal, másrészt mára értek össze igazán az ízek).
most, hogy érzem az ősz közeledtét, több kedvem van főzni, kísérletezni, alkotni, fotózni. ilyenkor újult erővel vetem bele magam mindenbe. nekem ez az újév, nem január 1.. szeretem én a nyarat, tényleg, de erőt az őszben sokkal többet érzek.
hozzávalók:
(kb 18 db)
2 bögre zöldborsó
kis darabka vaj
2/3 bögre liszt
só
frissen őrölt bors
szerecsendió
frissen reszelt parmezán
1 tojás
zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
a borsót sós vízben puhára főztem. leszűrtem, és robotgépben pürésítettem. fűszereztem, hozzákevertem a vajat, a lisztet és a parmezánt, majd összegyúrtam. pihentettem egy kicsit, majd kis hengereket formáztam. ezeket felvert, megsózott tojásba, majd zsemlemorzsába forgattam, utána pedig forró, bő olajban kisütöttem.
(a krokettbe szoktak plusz 1 tojást is keverni, én ezt most kihagytam.)
húst is evők esetleg keverhetnek hozzá apróra tépkedett jóféle sonkát. emlékeim és képzeletem szerint remekül passzol a borsó és a parmezán ízvilágához.
11 komment
Címkék: vacsora köret lakto-ovo
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2009.08.29. 21:03:00
hugomum, ízlés kérdése. én nem tettem bele sokat (csak egy kis darabkát), nem akartam, hogy a parmezán domináljon. viszont a csicseriborsóhoz nem raknék, inkább gyömbérrel ízesíteném!
Hugomum 2009.08.29. 21:03:00
nagyon szuper krokett otlet:)
Marcipán és Frutti 2009.08.29. 21:03:00
nina 2009.08.29. 21:03:00
(majd tartom az arcom, ha összefutunk xD cskb.,)
Raindrop 2009.08.29. 21:03:00
Raindrop 2009.08.29. 21:03:00
A zöldbabot (15 dkg) enyhén sós vízben előfözzük, leszűrjük.
Felforrósított vajon megpirítjuk az apróra vágott gombát (15 dkg), majd hozzáadjuk a zöldbabot, petrezselymet.
Meghintjük liszttel (2-3 evőkanál), kicsit összepirítjuk, majd felöntjük tejjel, beletesszük a tojást, fűszerezzük tetszés szerint (só, fehérbors, pici kakukkfű, ki mit szeret).
Pár percig lassú tűzön pároljuk, amíg sűrű massza lesz.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. Panírozás után bő olajban ropogósra sütjük.
vegasztromania 2009.08.29. 21:03:00
FlatCat, lúdanyó, :)
bb, mindjárt elpirulok.. :)
Beatbull 2009.08.29. 21:03:00
lúdanyó 2009.08.29. 21:03:00
Flat Cat 2009.08.29. 21:03:00
A krokett meg nagyon tetszik! :)
Raindrop 2009.08.29. 21:03:00
Én zöldbabos-gombás krokettet szoktam csinálni, abból kiindulva ez még finomabb lehet.