2009. május 15.
cseresznyés-csokoládés clafoutis
mostanában fura dolog történik velem.. nem vagyok túlságosan édesszájú, mégis egyre jobban vonzanak az elitédességek, a kívül-belül gyönyörűséges és ínycsiklandozó torták, sütemények. persze megint van egy kis csavar a dologban: leginkább a tervezés és a "szobrászkodás" része izgat. olyan desszerteket szeretnék készíteni, amelyek marha jól néznek ki, s nem mellesleg baromi finomak.
ez a clafoutis tulajdonképpen átvezetés, mivel nem tartozik sem a "szobrászkodás", sem a "beájulok-külső" kategóriába. viszont egyszerű, finom, és erre volt vágyam..
cseresznyés, epres és vegyes verziót is sütöttem.
hozzávalók:
(kb 6 közepes, vagy 4 nagyobb formához)
80 g finomliszt
2 ek nádcukor (nekem ezzel a mennyiséggel jó, de elbír többet)
2 tojás
200 ml tej és tejszín keveréke
100 g jó minőségű fekete csokoládé
néhány csepp rózsavíz
cseresznye, eper
vaj a formák kikenéséhez
a díszítéshez:
porcukor
citromfű-, vagy mentalevelek
a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
közben vízgőz felett megolvasztottam a csokoládét, valamint egy nagy tálban összekevertem a lisztet a nádcukorral. egy másikban felvertem a tojásokat, és hozzáöntöttem a tejes tejszínt. folyamatos keverés mellett óvatosan elkezdtem a liszthez önteni a tejes-tojásos keveréket, néhány csepp rózsavízzel ízesítettem, végül beleügyeskedtem az olvasztott csokit. kézi habverővel simára kevertem. kivajaztam a kerámiaformákat, és beleöntöttem a keveréket. megmosott cseresznyét, és epret raktam mindegyikbe, majd 25 percig sütöttem (nem győzöm hangsúlyozni, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját sütőjét. érdemes előbb is benézni, hogy mi a helyzet, majd tűt/villát szúrni a sütibe. ha nem ragad rá semmi, akkor kész).
langyosan a legfinomabb.
11 komment
Címkék: francia édes lakto-ovo
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rebeka rokifeller 2009.05.15. 13:09:00
Flat Cat 2009.05.15. 13:09:00
vegasztromania 2009.05.15. 13:09:00
duende, :)
duende 2009.05.15. 13:09:00
Flat Cat 2009.05.15. 13:09:00
Most kiírtam a receptet, és megyek a konyhába! :)
(igaz, csak áfonya van itthon, de azt hiszem, túlélem :) )