2008. január 24.
a tenger zöldségei – vkf 12
még sosem főztem algás ételt, enni is csak egyszer ettem, de a vkf kiírásra mi mással reagáltam volna vegaként?
a tenger zöldségei egyértelműen a moszatok/algák. felépítésükben nagyon hasonlítanak a virágos növényekre, van gyökerük, levelük, de más funkciókat látnak el. a gyökerüket csak rögzítésre használják, tápanyagokat egész felületükön képesek felvenni.
megkülönböztetünk háromféle moszat-osztályt : vannak barnamoszatok, vörösmoszatok, és zöldmoszatok. a színanyagok nem csak a moszatok színét határozzák meg, hanem azt is, hogy a napfény mely összetevőit tudják hasznosítani.
a hozzávalókat az ázsia boltban vásároltam meg, és vettem egy cavi-art nevű alga-kaviárt is, ami teljesen úgy néz ki, mint az igazi kaviár, csak algából van. állagra, színre (van piros, és fekete, kis-, és nagyszemű) abszolúte hasonlít testvérére, csak az ízében lehet egy kicsit érezni az alga-ízt. mindenesetre izgalmas felfedezés volt!
(még több info a moszatokról)
elég vad párosítás, kicsit féltem is tőle, de nagyon finom. az alga tengerízével nagyon harmonizál a fehérbor, és a hagyma. valószínűleg nem fogom minden nap ezt enni, de ma nagyon ízlett!
hozzávalók:
1 doboz japán napon szárított tengeri kombu alga
40 dkg risotto rizs (ez most: arborio – scotti)
1 l zöldség-alaplé
1 vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
olívaolaj, vaj
parmezán
az algákat 20-30 percig hideg vízben áztattam.
A tűzhely egyik lángján felmelegítettem az alaplevet, a másikon pedig vaj és olívaolaj keverékén elkezdtem párolni az apróra vágott hagymát. kb. 10 perc múlva hozzáöntöttem a fehérbort, majd miután a rizs magába szívta, lassan, merőkanalanként elkezdtem hozzáadagolni az alaplevet. közben kevergettem, és adagoltam. ezt a műveletet kb. 8 perc múlva hozzáadtam a csíkokra vágott algákat, és még 8 percig folytattam az adagolást, kevergetést. akkor van kész, amikor a rizs még éppen al dente. egy darabka vajat, és reszelt parmezánt adtam hozzá.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
vegasztromania 2008.01.24. 16:27:00
siccike 2008.01.24. 16:27:00
Ez az algakaviár nekem is nagyon felkeltette az érdeklődésem! Nem is hallottam még róla! Az utóbbi időben egyre többször jön velem is szembe ez az alga-kérdés kül. infók-receptek formájában, de még nem volt bátorságom belekezdeni.:-) Lehet, hogy ez abból is táplálkozik, hogy sok évvel ezelőtt tettem egy kísérletet a 'norival' és az nagyon nem jött be... Előbb-utóbb viszont szerintem újrakezdem.
Nagyon szép a horvátországi fotó!:-)
siccike