Történt az úgy, hogy ma megéheztem, de nem volt kedvem kimenni vásárolni a szakadó esőben. A fagyasztott borsót már megvettem pár napja, mert egy ideje nagyon megkívántam a borsófőzeléket. Na persze nem a menzáról elhíresült lisztes, agyoncukrozott verziót, amiben csak néhány borsószem kiabált segítségért (bár bevallom töredelmesen, hogy azzal legalább tudtam mit kezdeni evésügyileg - akkoriban, nem most), hanem egy minden szempontból ütős, finom, szép, kívánatos, egészséges változatot. Jelentem, sikerült.

Szóval a kanapén álmodoztam, tervezgettem, hogy milyen jó lesz hozzá majd egy zabfasírt, amikor konstatáltam, hogy a zabpehely elfogyott... És akkor kihívtam magam egy főzőversenyre, aminek az volt a tárgya, hogy minél finomabb vega fasírtot prezentáljak az otthon található, jelenleg szegényes kínálatból. "Challenge accepted!" - kiáltottam (magamban) Barney-módra, és kihúztam a zöldséges ládát. Utolsó napjaikat élő gombákat találtam, 2 árválkodó sárgarépát, és néhány szál újhagymát. Nem kellett sokat gondolkodnom, és fejemben összeállt a kép.

Nagyon hálás vagyok az esőnek most ezért, mivel ezeket az alapanyagokat mindenképpen fel kellett volna használnom, különben mehettek volna a kukába. Erre pedig mostanában igyekszem nagyon figyelni, mert nem etetem a szemetesem.

Most pedig jöjjön a mai improvaszion, ami receptté nőtte ki magát. Az elkészítés fázisait pedig megtaláljátok a vegasztrománia instagram oldalán, felül, a Highlights-ban.

 

Borsófőzelék és gombafasírt

 

img_2867.JPG

 

Hozzávalók:
(4 főre)

a borsófőzelékhez:

4 kisebb, vagy 2 közepes krumpli meghámozva, kockákra vágva
3-4 szál újhagyma karikákra vágva
1 ek olívaolaj
1 kg zöldborsó (ez most fagyasztott volt, de a legistenibb zsenge borsóból)
500 ml zabtej

3 ág menta levelei felaprítva

a fasírthoz (20 db):

250 g gomba robotgépben felaprítva
2 sárgarépa meghámozva, robotgépben felaprítva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva (nekem nem volt, ezért medvehagymás sóval helyettesítettem)
snidling apróra vágva
50 g zabpehelyliszt
5 szelet rozs extrudált lapkenyér robotgépben felaprítva
1 kk füstölt paprika (opcionális)

bors

A krumplit megfőztem.

A sütőt előmelegítettem 180°C-ra. 

Közben az olajon pár percig pirítottam az újhagymát. Rádobtam a borsót és átforgattam. Felöntöttem a zabtejjel, sóztam, és készre főztem. A közben megfőtt krumplit leszűrtem, és a borsó 1/3 részével, és egy kevés zabtejjel (amiben főtt), összeturmixoltam. Visszaöntöttem a borsóhoz, hozzákevertem a mentát és melegen tartottam.

Míg a borsó főtt, egy tálban összekevertem a fasírt hozzávalóit, jobban mondva összegyúrtam, mert ennek egy gyúrható masszának kell lennie. Kis golyókat formáztam, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket. 25-30 perc alatt megsütöttem őket.

Tálaltam, és hamm!

UI: A fogadást nyilván én nyertem, és a képen láthatjátok a fődíjat.


Mostanában nagyon kívánom a hagyományos ételeket, mint például a paprikás krumplit, a rakott krumplit, vagy a töltött paprikát. Gyerekkorom ízei, de eredetileg mindegyik hússal készül. Akkor most hogy van ez? Egyek, vagy ne egyek? "Csúfoljam meg" az eredeti recepteket, és készítsem el a saját verziómat, vagy csendben, lehajtott fejjel inkább egyem a "nekem való" salátát? El szoktam azon gondolkodni, hogy vajon miért sarkalatos pont és kritika ez még mindig a vegák és a mindenevők közti párbeszédben.. Vagyis, hogy ha valaki úgy döntött, hogy nem eszik többet húst (tejterméket, tojást), akkor miért akar mégis azt, illetve annak egy gyenge utánzatát enni?

Több, mint tizenhárom éve hagytam el a húst saját akaratomból, és több, mint egy éve nem ehetek tejterméket  - egyáltalán nem a saját akaratomból. Tehát benne vagyok egy hibrid helyzetben, melynek egy részét én választottam, egy másiknak pedig elszenvedője vagyok. Tizenhárom éve kinyitottam egy ajtót egy új világra, és kíváncsian, lelkesedve léptem be rajta. Egy éve ki kellett nyitnom egy ajtót egy félelmetes világra, és sírva léptem be rajta. 

Alapvetően én sem azért lettem vega, hogy ételeimmel mindent lemásoljak, amiket addig ettem. De. Az én gasztro-életemben ez az egyik kedvenc játékom. És azt se felejtsük el, hogy ezen a konyhán nőttem fel, vagyis bennem van, és fontos alapot képez, amihez szeretek visszanyúlni. Személyiségem is ilyen, kell egy bázis, ahonnan elindulhatok repkedni, és ahova vissza tudok térni. A gasztronómiában is így működöm. Sosem felejtem el azt a hónapot, amit huszonévesen Olaszországban töltöttem, és bár veszettül imádom az itáliai konyhát, két hét elteltével visítva könnyeztem egy jó túrós csusza után (most is). 

Úgyhogy az én konyhám egy szabad konyha lett, címkék és szabályok nélkül. Életfilozófiám pedig ételfilozófiám is egyben, ezt egy nagyon kedves valakitől tanultam, és tökéletesen megfogalmazza azt, amit gondolok: Van az én dolgom, van a másik dolga, és van az Isten dolga. Az én feladatom az, hogy a saját dolgommal foglalkozzak, a másik és az Isten dolgát pedig hagyjam rájuk.

A képen látható paprikás krumplit egy hónapja fotóztam, de most is az rotyog a tűzhelyen. Egy kis csavar van benne, amit Apa véletlen felfedezése ihletett. Egy-két évvel ezelőtt ugyanis véletlenül római köményt tett mindenbe, amibe a mi köményünket kellett volna tenni, gulyáslevesbe, pörköltbe, mindenbe. És annyira jól állt az ételeknek, hogy azóta ezt észben tartom, és használom is. 


Vegán paprikás krumpli

img_1855.JPG


Hozzávalók:
(4 személyre)

2-3 ek növényi olaj
2 hagyma felaprítva
3-4 gerezd fokhagyma fele szeletekre vágva, másik fele lereszelve
(lehet kevesebb, én imádom a fokhagymát)
1 ek piros paprika
1 tk füstölt paprika
5 nagyobb krumpli meghámozva, kockákra vágva

frissen őrölt fekete bors
1/2 tk majoranna
1/2 tk őrölt kömény
késhegynyi római kömény
500 ml víz
1 csomag füstölt barna rizses vega kolbász nagyobb darabokra vágva
(ez szét fog esni előbb, vagy utóbb, de nem gond, pont az a jó benne)
1 csomag vega virsli karikákra vágva

Egy lábasban felhevítettem az olajat, majd rádobtam a hagymát és a szeletekre vágott fokhagymákat, és 5-8 percig pirítottam őket időnként megkeverve. Alacsony lángra tettem, és hozzákevertem a paprikákat, majd kicsit pirítottam őket. Hozzáadtam a krumplit, fűszereztem, megkevertem és hozzáöntöttem a vizet. Felforraltam, majd alacsony lángon, fedő alatt, 15-20 perc alatt készre főztem. A vége előtt 5 perccel hozzáadtam a vega kolbászt és a vega virslit, és ellenőriztem az ízeket.

A jambalaya (ejtsd: dzsámbálájá, becézve: dzsambi) egy eredetileg kreol származású rizses étel, amit alapvetően hússal, kolbásszal és alapvetően Louisianában készítenek. Újabban csak zöldségekkel és Budapesten is. Köszönhetem mindezt Lillának, a józsefvárosi Dagoba-bisztró főnökasszonyának, akivel nyár óta harmadállásban együtt dolgozom. Júliusban éreztem meg ennek a csoda ételnek az illatát a bisztróban, és kezdtem el Lillát kikérdezni a hogyanokról. Aztán belevetettem magam egy saját, vegán jambalaya kikísérletezésébe. Ez a a mai napig tart, de már meg tudok veletek osztani egy alap verziót. Ez az étel nálam felkerült a hétköznapi gyorsak közé, a paradicsomos spagetti mellé.

Vegán jambalaya

img_1308.JPG

Hozzávalók:
(6 főre)

2-3 ek olívaolaj
1 hagyma kockákra vágva
3 gerezd fokhagyma (minimum) szeletekre vágva (a minimumnál több reszelve)
1 sárgarépa meghámozva, kis kockákra vágva
1 szár angol zeller kis kockákra vágva
1/3 zöld kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1/3 piros kaliforniai paprika kis kockákra vágva
1/3 sárga kaliforniai paprika kis kockákra vágva
400 g hámozott paradicsom konzerv összeturmixolva/ ugyanennyi paradicsom passata
1 közepes cukkini hosszában negyedekre és szeletekre vágva
250 g gomba negyedekre vágva
2 tk oregánó
1 tk kakukkfű
1 tk füstölt paprika 
2 tk creol fűszerkeverék 
cayenne bors ízlés szerint (óvatosan adagoljuk, csíp!)
1 1/2 csésze jázmin rizs (jó minőségű, ez a másik lelke a fűszerezésen kívül)
3-4 csésze víz/zöldségalaplé 
400 g vörösbab konzerv átöblítve, lecsepegtetve
1 csomag friss petrezselyem apróra vágva

img_1275.JPG

Elkészítés:

Egy lábosban hevítsük fel az olívaolajat, és dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk kb. 5 percig, időnként megkeverve. Adjuk hozzá a répát és a zellert, és pirítsuk további 3 percig. Adjuk hozzá a paprikákat, majd 1 perc múlva a cukkinit, gombát, a paradicsomkonzervet és a fűszereket. Sózzuk meg. Főzzük 3 percig, majd keverjük hozzá a rizst, és 3 csésze vizet. Sózzuk meg. Fedjük le és alacsony lángon főzzük 10 percig. Ellenőrizzük a fűszerességét, ha kell, pótoljuk, és adjuk hozzá a babot. Ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet. Főzzük 5 percig, majd hagyjuk pár percig fedővel letakarva, ameddig a rizs meg nem puhul. Keverjük hozzá a petrezselymet, és tálaljuk!

Megjegyzések:

A fűszerek közül én ezt a kreol fűszerkeveréket és ezt a füstölt paprikát használtam. Nem reklám, tapasztalat. 

A rizs minősége tényleg fontos! Én jázmin rizsből szeretem a legjobban, de szinte bármilyen fajtából készíthetjük, nagyon finom lesz!

Az étel elkészítésének van egy másik verziója is: ha külön készítjük el a zöldséges szószt, és külön főzzük meg a rizst. Akkor biztosan nem fő szét, és jobban tudjuk kontrollálni.

img_1285.JPG

 

 


Gyerekkoromban konkrétan utáltam a töltött káposztát, de ugye innen szép nyerni. A vicces az, hogy már vegaként kezdtem újra vágyni rá. Viszont olyan tölteléket sikerült kikísérleteznem, ami tökéletes ízélményt nyújt - a mindenevőknek is. 

Vega töltött káposzta

img_1133.JPG

 

Hozzávalók:

A töltelékhez:

16 savanyú káposzta levél
2 ek növényi olaj
1 1/2 hagyma apróra vágva
3 + 1 fokhagyma apróra vágva
250 g gomba apróra vágva
75 g főtt gesztenye apróra vágva
75 g dió ledarálva
1 ek vega zsír (opcionális)
1/2 rúd vega füstölt kolbász apróra vágva (vagy 1 tk füstölt paprika)
2 csésze főtt rizs
50 g sajt lereszelve (növényi, vagy edami)
3 tojás

frissen őrölt bors
1 kk oregánó
1 kk cayenne bors
1 ek piros paprika

A káposztás alaphoz:

2 ek növényi olaj
1 1/2 hagyma apróra vágva
3 fokhagyma apróra vágva
1 1/2 ek piros paprika
2-3 babérlevél
1 kg savanyú káposzta

Elkészítés:

Egy serpenyőben felhevítettem az olajat, majd hozzáadtam a hagymát és a 3 gerezd fokhagymát. Kb. 5 percig sütöttem, főztem, figyelve, hogy meg ne égjen. Ezután hozzáadtam a gombát és 8-10 percig sütöttem. Sóztam, borsoztam, és oregánóval ízesítettem. Lehúztam a tűzről, és hozzákevertem a gesztenyét, a diót, a vega zsírt, a rizst, a sajtot, a 3 tojást, a paprikát és a cayenne borsot és a maradék 1 gerezd fokhagymát. 16 halmot/golyót csináltam belőle.

img_1144.JPG


A káposztás alaphoz felhevítettem az olajat egy vastag aljú lábosban, majd hozzáadtam a hagymát és a fokhagymát. 5 percig pirítottam, majd rászórtam a pirospaprikát, pirítottam pár percig, majd felöntöttem 1 1/2 dl vízzel, és lefedve hagytam főni.

Közben a káposztalevelek vastag torzsáját levágtam, és egyenként magam elé terítettem. Mindegyikre rátettem 1 adag tölteléket, feltekertem, és bedugdostam a két végét. 

img_1127.JPG


A hagymás-paprikás alapra rátettem a savanyú káposzta háromnegyedét, a babérleveleket, majd szorosan rárétegeztem két sorban a töltött káposztákat, és arra tettem a maradék káposztát. Ráöntöttem 2 1/2 dl vizet, lefedtem, és alacsony lángon, magára hagyva 1 1/2 óráig hagytam főni.

Tejföllel/növényi joghurttal és rozskenyérrel tálaltam.

 

Elkezdődött az egyik kedvenc időszakom, a gangokról orromba szálló, inspirációs, "vasárnapi ebéd" illatok korszaka. Illatok, kajaszagok tekintetében még mindig mindenevő vagyok, imádom a fokhagymás sült hús illatát, az agyam bármikor megkívánja a rántott húst, és egy másodperces néma csenddel, lehunyt szemmel, mély lélegzetvétellel adózok a hentes üzletekből az arcomba vágódó véres hurka és kolbász bukéja által felidézett múltamnak. 

És bár gyerekként is nagyjából vega voltam, azért a szín-szín-színhúsokat és a felismerhetetlenné darált húsokból készült ételeket szerettem. És nálunk elég sokszor volt terítéken paradicsomos húsgombóc, hurka, illetve bolognai szósz. Mégis sok-sok évet kellett várnom arra, hogy elkészítsem ez utóbbi nagy kedvenc vega, sőt vegán változatát. Az elmúlt másfél évben viszont gyakran kerül az asztalra, igazi jolly joker. Az kezdeti recept Jamie Oliveré, ezt alakítgatom folyamatosan.

 

Vegán lencsés bolognai spagetti

 

img_6341.JPG

 

Hozzávalók:

olívaolaj
1 hagyma apróra vágva
2-3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 sárgarépa lereszelve
1 zellerszár apróra vágva
1-2 ág friss rozmaring
1-2 ág friss kakukkfű
1 tk szárított oregánó
1-2 babérlevél
125 g gomba apró kockákra vágva
100 ml száraz vörös bor
1/3 csésze (80 ml) lencse megfőzve (beluga, vagy puy, de lencsekonzervet is használhatunk)
400 g-os hámozott paradicsom konzerv
200 ml paradicsom passata
1 csomag petrezselyem felaprítva

vegán parmezán
500 g spagetti megfőzve

Elkészítés:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd adjuk hozzá a zöldségeket, a rozmaring ágat, a kakukkfű ágat és a babérlevelet. Sűrűn megkeverve süssük, majd pároljuk 15-20 percig. Adjuk hozzá a gombát és a bort, sózzuk,borsozzuk, oregánóval fűszerezzük,majd pároljuk pár percig. Adjuk hozzá a lencsét, a paradicsomot, a passatát és egy kevés vizet. Forraljuk fel, majd alacsony lángon, fedő alatt pároljuk 20-25 percig. A végén keverjük hozzá a petrezselymet és ha szükséges, a tészta főzővizével lágyítsuk a szószt. Főtt spagettivel összekeverve, vegán parmezánnal tálaljuk. Jól illik hozzá a zöld, kevert saláta citrommal, vagy balzsamecettel.

Megjegyzés: A szószból valószínűleg maradni fog. Hűtőben pár napig eláll, felmelegítve is jó, de tésztát mindig frissen főzzünk hozzá.