egyre több ismerősöm esik áldozatául a különböző érzékenységeknek, intoleranciáknak, és emiatt elkezdtem foglalkozni ezzel a témával. s bár engem egyik sem érint, elkezdett izgatni a téma. minden ideológiai megtámogatás nélkül szeretek olyan ételeket enni, amik nem terhelik le a szervezetemet, amikkel fontos tápanyagokat viszek  be a szervezetembe és nem felesleges műkajákat, mérgeket. persze ezt sem 100%-on, teljes hőfokon nyomom, nem hiszek a szélsőségekben. 

ennek a receptnek az alapját barátnőmtől, a fantasztikus hangú emesétől tanultam. egy kicsit variáltam rajta, de rendszeresen megsütöm. általában felváltva a másikkal, így egyiket sem unom meg (nem mintha meg lehetne..). kicsinek tűnik, de ebből egy szelet nem ugyanaz, mint egy adalékanyagokkal felfújt bolti fehér kenyér. (különben is meggyőződésem, hogy túl sok kenyeret eszünk. nem kell ennyit.)

mogyorós lenmaglisztes kenyér

 

lenmaglisztes kenyér.jpg 

hozzávalók:
(egy ekkora őzgerincformához)

150 g lenmagliszt (én az ázsia boltban szoktam venni, nem drága)
100 g mogyoróliszt (finomra darált mogyoró, de nagyon finom mandulaliszttel is)
1 tk sütőpor
1 kk só
egy csipet fűszer (oregánó, borsikafű, stb)
2 tojás
150 ml víz (az eredeti recept 4 tojást és 100 ml vizet ír)
1 ek kókuszolaj folyékony állapotban

lenmaglisztes kenyérx4.jpg

egy nagy tálban összekevertem a száraz hozzávalókat, egy másikban pedig a nedveseket. hozzáöntöttem a szárazokhoz, hagytam állni 5 percig, majd átkanalaztam a sütőpapírral bélelt formába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütöttem. várjuk meg, míg kihűl, és csak akkor szeleteljük fel!

jegyzeteim: lehet változtatni a magliszten, a fűszerezésen, és ha valakinek a zabpehely belefér, lisztté őrölve az is finom kenyérben. finom az is, ha egész, vagy durvára darált magokat is sütünk a kenyérbe, hogy legyen mire ráharapni. próbáltam már tojás nélkül is, csak vízzel, az nem sikerült jól. de kísérletezem tovább!

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr125284390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boginya 2014.11.04. 12:22:29

Én csak a tojás sárgáját ehetem, ezért az lenne a kérdésem, hogy szerinted hogy lenne érdemes próbálkozni: 4 tojássárgája vagy inkább kettő sárgája fellazítva egy kis növényi tejjel?