a focaccia tökéletes vendégváró. a krémek krémjével kiegészítve pedig abszolút jolly joker. a kaldeneker györgy kenyeres óráján tanult sütőtökös focaccia receptet alakítottam át.

hagymás - rozmaringos focaccia



hozzávalók:

300 g fehér búzaliszt
50 g rétesliszt
1 kk só
1 kk cukor
1 csomag 7 g-os szárított élesztő
200 ml langyos víz
1 vörös hagyma
1 ág rozmaring
olívaolaj



a sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
egy nagy tálba szórtam a liszteket, hozzáadtam az élesztőt, a sót, a cukrot, a félkarikákra vágott hagymát, 1 evőkanálnyi olívaolajat csorgattam rá és összekevertem. közben lassan adagoltam hozzá a langyos vizet. addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától. fontos, hogy lágy tésztát kapjunk, így ha keménynek érezzük, akkor víz hozzáadásával tudjuk alakítani. letakartam tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztettem. a megkelt tésztát liszttel megszórt deszkára borítottam és jól átgyúrtam (én ilyenkor, csakúgy, mint a pizzánál, réteslisztet használok). sütőpapírral borított sütőlapra tettem és kézzel szétlapítottam (ki lehet nyújtani sodrófával is, de ha kézzel csináljuk, rusztikusabb lesz). letakarva 15 percig kelesztettem, majd újra szétlapítottam és ujjaimmal mélyedéseket nyomtam a tészta felületére (ne szorítsuk ki az összes levegőt), tetejét megkentem olívaolajjal és megszórtam a rozmaringlevelekkel. előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem, míg szép aranybarna nem lett. felvágás előtt pihentessük.

a focacciához remekül illik a fokhagymás-kék sajtos mártogatós, ami 2 perc alatt kész van, mégis mindig mindenki azt követeli a bulikon. 100 g kék sajtot (mostanában danish blue-t) villával szétnyomkodok, és elkeverek egy nagy tejföllel, valamint 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymával. ha még erre is rá akarok tenni egy lapáttal, egy marék apróra vágott dióval is megbolondítom. a siker garantált!


A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr93554122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2011.11.19. 12:00:00

nissza, örülök! valóban, egy tiramisut lepipálni, főleg egy anyáét.. :)

nissza 2011.11.19. 12:00:00

Ez tényleg nagyon finom!!! Nálunk is hatalmas sikere volt, még anyukám tiramisuját is lepipálta népszerűségben a legutóbbi családi összejövetelen, ami azért nem egyszerű feladat :).

Zita 2011.11.19. 12:00:00

A kéksajtos mártogatós az év eleji vacsid óta nálunk is sláger. Vacsi partykra mindig azt készítem előételnek! :) Gyors és könnyű és mindenki imádja! ;)

Orsi 2011.11.19. 12:00:00

Megsütöttem a focacciat ma délután, nagyon finom lett. :) (viszont azt hiszem, hogy következő alkalommal laposabbra fogom kinyújtani a tésztát, most elég jó kis dundi lett). A krémet holnap fogom megcsinálni hozzá.

vegasztromania 2011.11.19. 12:00:00

igen, az tök jó lesz hozzá! én imádom a crème fraiche-t, sajnos itthon csak kevés helyen és drágán lehet kapni. van egy tésztaételem, amit kifejezetten azzal szeretek készíteni, majd megosztom :)

Orsi 2011.11.19. 12:00:00

Köszi! Franciaországban vagyok, ahol így konkrétan tejföl ugyan nincsen, de szerintem a crème fraiche az nagyjából ugyanaz, azt szoktam tejföl helyett használni. Itt 250 és 500 ml-s kiszerelésekben árulják, ezért kérdeztem, hogy mekkora a nagy tejföl. Ezt mindenképpen kipróbálom, valószínűleg már a hétvégén. :)

Judyt 2011.11.19. 12:00:00

Huh,ez nagyon guszta!alig várom, hogy túllegyek a vizsgámon és újra a sütő mellett teljen a szabadidőm a könyvek helyett...

vegasztromania 2011.11.19. 12:00:00

375 g. egyébként ízlés kérdése is, hogy mennyi sajthoz mennyi tejfölt teszel, de ez egy jó kiindulópont :)és ahol vagy, ott van tejföl?

Orsi 2011.11.19. 12:00:00

A nagy tejfol az mekkora? Kicsit hulye kerdes, tudom, de nem Mo-on vagyok, ezert nem voltam biztos benne. Elore is koszi!

Zita 2011.11.19. 12:00:00

Nyamm, de fincsi! Focacciaval még nem próbálkoztam, de már tervbe van véve! ;)