van, amikor a megszokott ízekre vágyom. aztán van, amikor semmi nem elég, kísérletezni akarok, új kombinációkat kipróbálni. meg aztán van (mostanában sokszor), hogy nincs időm, emiatt vágyaimat összeszerkesztem és két legyet ütök egy csapásra.

hetek óta tervezgetem a sütőtökös kenyér újra megvalósítását, és hónapok óta szerettem volna megint bagelt sütni. hát ez lett belőle..

sütőtökös bagel




hozzávalók:
(10 db)

1 sütőtök (kb 750 g)
500 g liszt + egy kevés
1 kk instant élesztő


1 kk szódabikarbóna
tojássárgája


a sütőtököt nagyobb darabokra vágtam, kikapartam a magokat, és sütőben kb 45-50 perc alatt megsütöttem. mikor langyosra hűlt, megfosztottam héjától, egy nagy tálba tettem, és botmixerrel pürésítettem. hozzáadtam a lisztet, az élesztőt, a sót, és jó alaposan, időt és karmunkát nem kímélve összedagasztottam (a tök méretétől függően változhat a szükséges liszt mennyisége - figyeljünk oda!). 10 részre osztottam, golyóbisokat formáltam, és lisztezett deszkán, konyharuhával letakarva 45 percig kelesztettem.
a sütőt bekapcsoltam 180°C-ra (4-es fokozat).
a golyókat hengerekké formáltam, körré alakítottam, majd a végüket összecsíptem. letakarva újabb 10 percet pihentettem. közben egy lábosban 1 kk szódabikarbónával vizet forraltam. a 10 perc leteltével 5 perc alatt előfőztem őket, tetjüket megkentem tojássárgájával, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 25-30 perc alatt megsütöttem őket(míg szép színt nem kap a tetejük és át nem sülnek rendesen).

a tetejüket lehet díszíteni mákkal, vagy magokkal, itt stílusosan tökmaggal.


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr833554078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vegasztromania 2010.10.28. 13:39:00

akkor majd legközelebb! :) ez nekem is segítség, mert eddig még nem nagyon használtam graham lisztet..

Kata 2010.10.28. 13:39:00

hm... inkább keverni kellett volna fele-fele arányban a fehérliszttel :-) kicsit nehéz lett, és elnyomta a sütőtök ízét.

vegasztromania 2010.10.28. 13:39:00

ki kell próbálni!
aztán írd meg, h működik-e! :)

Kata 2010.10.28. 13:39:00

nagyon kacérkodom én is vele, mivel az eddigi receptek beváltak. :-) de vajon graham lisztből is meg lehet csinálni? (a fehér lisztet kevésbé szeretem)

Renata 2010.10.28. 13:39:00

Miket ki nem találsz!

Egyre kifinomultabb és egyedibb a stílusa a képeidnek, az oldalnak.

Bianka 2010.10.28. 13:39:00

Nagyon guszta