nyáron, a káli-medence egyik falvában található vendéglátóipari egység fröccsgőzös estéjén megismerkedtem egy igazi vagabonddal, akinek mániája - hozzám hasonlóan - a gasztronómia és a kortárs képzőművészet. szóba került egy borvacsora, amire ő főzött egy közeli erdőszéli fogadóban. invitált is lelkesen, én meg mentem volna lelkesen, de gondoltam rákérdezek a hozzávalókra. kiderült, hogy a 8 fogásból 8 központi szereplője a hús mindenféle formában. ezzel önmagában nincsen problémám, de kérdések, na azok felmerültek bennem.


részlet a balfi weninger birtokról
(a képet itt találtam)

elgondolkodtam például azon, hogy - bár nem értek hozzá - a borok csak és kizárólag húsos ételekből hozzák ki az igazi ízeket? gondoljunk csak a bor és a sajtok találkozására. valamint tényleg szükség van arra, hogy minden fogásban legyen hús? attól teljes értékű és gourmet? nem szeretném senkinek megváltoztatni az étkezési szokásait, de érdemes átgondolni és néhol felülbírálni a régi, tőlünk egyre távolabb kerülő időszakok gasztro-szokásait.

ezek után pedig megpróbáltam elképzelni, hogy egy mindenevő, kultúránkban gasztronómiai szempontból normálisnak aposztrofált ember hogyan tekint a vegákra. az az érzésem, hogy sokan még mindig fűevőknek gondolják a vegetáriánusokat. mindenképpen szükség van tiszta fejre és nyitottságra a vegetáriánus konyha megismeréséhez, elfogadásához és (merész leszek, előre nézek) támogatásához. a vegasztrománia ehhez szeretne segítséget nyújtani, missziói közül az egyik, hogy megmutassa, hogy igenis létezik vegetáriánus gasztronómia, lehet változatosan és sokszínűen főzni hús nélkül is.

s ha már borvacsora, tegnap találtam rá a solier étterem weninger borvacsorájának hirdetésére. egyik kérdésemre választ adott. és nagy örömmel tölt el, hogy más is felfedezte annak a szóösszetételnek létezését, hogy vegetáriánus gourmet.


Megosztás

A bejegyzés trackback címe:

https://vegasztromania.blog.hu/api/trackback/id/tr53554077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A. 2010.10.26. 10:19:00

Egyetértek az előttem szólokkal, plusz még annyit hozzátennék, hogy M.o-n az étkezési kultúra (is) a béka segge alatt van. Zavar, hogy a legtöbb étterem azt gondolja, hogy az a jó, ha mindent kirántunk, meg jól megküldjük körettel, hadd zabálja tele magát a vendég. Túl sok a választék az étlapon - egy húsz oldalas menüt egyszerűen képtelenség egyenletesen jól vinni- és kevés a modern, könnyű fogás- a húsmentesekről nem is beszélve.
Meg ugye persze a szokásos férfikérdés, nálunk legalábbis: - Mi lesz ebédre? -Finom. - Van benne hús? Ha azt mondom, hogy nincs, akkor már megy a fintor, pedig megeszi, szereti is, csak két három nap után mindenképpen húst kell enni. Ehhez hozzátartozik, hogy pl. most is csücsül a hűtőben egy tálca gyönyörű, friss kelbimbó, merthogy múlt héten a Kedves hozott haza, megpároltam egy kis szerecsendióval fűszerezve, és csináltam hozzá sajtmártást, isteni vacsora lett. Egy költemény volt, szóval szerintem igenis van vegetáriánus gurmékodás, csak a szemléletváltás még nem történt meg.
Sopronban élek, örültem, hogy a Weningert megtaláltad, azért van már egy-két ilyen kezdeményezés, pl. a csoki-bor kóstolás... Garantáltan húsmentes, és még boldog is leszel utána. :)

duende 2010.10.26. 10:19:00

Nana, a blogod "fertőző" szerintem, mert ha valaki nem vega akkor is szívesen végigfőzi az ételeidet. Nem csak szépek, de finomak is, isteniek, változatosak.

Vega koromban (két évig éltem húsmentesen) én is nagyon változatosan főztem. És soha nem készítettem semmit szójából. A legtöbb hagyományos ételt is remekül át tudtam alakítani vegára (töltött paprika, vadas, stb...). Emellett pedig sok-sok újdonságot is kipróbáltam akkor is, most is.
Szerintem létezik, abszolút létezik vegetáriánis gourmet.

vegasztromania 2010.10.26. 10:19:00

lilla, abban bízom, h mivel egyre több hasonlóan gondolkodó ember van, előbb-utóbb változnia kell ezeknek a dolgoknak.

Lilla 2010.10.26. 10:19:00

még nem vegaként is gondban vagyok az ún. jó éttermek kínálatával, mert rengeteg húst kínálnak és nagyrészt csupa olyan részt (borjúmirígy ilyen pofa amolyan hal, félig nyers húsok és belsőségek) amit én kizárt dolog hogy megegyek.
nem hogy egy nap nem eszem 8x húst, de egy héten sem, max 2-3x, és ebben az is benne van ha van egy ételben van egy kevés sonka vagy szalonna...
kiváncsi vagyok mikor lépnek túl az embereka folyamatos húsevésen, és mikor lesz az éttermekben más is mint rántott sajt és rántott gomba (ami ráadásul nem is a főételek közt van sokszor hanem az előételek között)...

vegasztromania 2010.10.26. 10:19:00

manna, :)

zizi, így van, mi már tudjuk :) nekem egyetlen necces pont van a menüben, a gabonakolbász. de lehet, h az adott hármasításban megvan a helye..

Zizi 2010.10.26. 10:19:00

Nagyon jó a a borvacsora menüje!!! Csoda, hogy ilyenek vannak!

Pár hete egy kolléganőm megkérdezte tőlem, hogy akkor én tényleg nem eszek húst?! Mondtam, hogy nem. Megkérdezte: és akkor mit eszel? Rántott sajtot, rántott gombát készítesz otthon? Mondtam, hogy NEM!!! De 5 millió más dolgot IGEN!!!

Aki nem vegetáriánus, az azt gondolja, hogy a magyar éttermek többségében vegetáriánus kajaként eladott rántott sajtot, rántott gombát, rántott cukkinit és salátát eszünk... pedig, ha tudnák, micsoda mennyei ízekben van részünk és milyen sokoldalú a gourmet vegetáriánus konyha!!! ;)

Tegnap este például édesburgonya és sütőtök gratint csináltam, ez lesz ma az ebédem is. Egy szó illik rá: MENNYEI! :)

Mindennapi Manna 2010.10.26. 10:19:00

Tök jó, hogy megírtad! (Azt is mondhatnám: végre.)
süti beállítások módosítása